Când am primit pachetul cu cărți pentru copii de la Editura Casa, m-a mirat în primul rând greutatea și mărimea lui. Pentru că pe lângă cărticelele simpatice cu și mai simpatica fetiță pe nume Conni, am primit și patru cărți mari, cartonate, intitulate Hoinari prin anotimpuri. Exact, câte una pentru fiecare anotimp: Vara, Primăvara, Toamna, Iarna.
Am deschis cărțile și tot ce vedeam erau… ilustrațiile. Niciun cuvânt, doar ilustrații. Și în acel moment a venit întrebarea aia un pic stupidă din mintea unei mame concentrate pe ideea că ea trebuie să citească copilului, domnule! Dar, ca de fiecare dată, tot copilul salvează situația și oferă soluția, pentru că Rebeca mi-a luat cărțile din mână, a început să le răsfoiască și a strigat cu toată bucuria din lume: „Yeeey! Pe aștea o șă le țiteșc eu!”. Și a început să le… „citească”!
Apoi mi-am adus aminte cât de mult preț pun eu pe improvizație și creativitate și cum am uitat tocmai eu de ele, axată fiind pe ideea că eu trebuie să citesc, să citesc, să citesc. Și cum ziceam, a luat Rebeca cele patru cărți doar cu ilustrații și a început să creeze propriile povești pe baza desenelor pe care le găsea acolo și, bineînțeles, pe baza imaginației sale care nu e deloc de ici de colo.
Așa că seara, înainte de culcare, eu îi citesc cel puțin o carte „cu cuvinte”, apoi citește ea din cărțile „fără cuvinte” și mi se umple inima de bucurie când văd cum combină cuvintele, elementele, personajele și ce povești ies din mintea ei creativă. Mi se pare un exercițiu minunat de dezvoltare pentru copii și o activitate excelentă de petrecere a timpului alături de cei mici. Bine, trebuie să recunosc că o întrerup și eu, așa cum mă întrerupe și ea atunci când citesc și îi pun tot felul de întrebări despre personaje și despre firul acțiunii, tocmai ca să îi stimulez și mai tare gândirea și să văd cum reacționează în astfel de momente.
Nici cărțile din seria Prietena mea Conni nu se lasă mai prejos, pentru că sunt îndrăgite atât de mine, cât și de Rebeca. Sunt cărți potrivite pentru fetițe de peste 3 ani, care o înfățișează pe Conni în diferite ipostaze în care fetițele se regăsesc și din care au tot timpul ceva de învățat: cum treci de la scutec la oliță și apoi la toaletă, cum mergi pentru prima dată la grădiniță și cum te integrezi în colectiv, cum e viața la fermă, alături de animăluțe, cât de importantă este vizita la stomatolog, dar și îngrijirea dinților, cum îți poți ajuta părinții la treaba din casă și tot așa.
Noi vă recomandăm din toată inima aceste cărți pentru copii de la Editura Casa, atât cele „fălă cuvinte”, cât și cele cu povești scrise cu măiestrie de autori talentați. Fie că le citiți seara, înainte de culcare, fie că le citiți în timpul zilei, ca activitate de petrecut timp împreună cu cei mici, cărțile acestea vor ajunge imediat la inima voastră și le vor oferi copiilor aripile necesare unei dezvoltări armonioase.
Comenteaza