Citisem prima dată despre ,,Arta interviului” pe blogul Cristinei Bazavan. Mi-a atras atât de tare atenția, încât am făcut o listă cu idei de cadouri pentru ziua mea și am introdus cartea în listă. Iau interviuri de foarte mulți ani, iar în ultimul an am luat, probabil, cele mai multe, cât am fost la radio. Ador să iau interviuri, pentru că este cadrul perfect în care pot să cunosc cu adevărat un om și să aflu lucruri pe care nu le-aș putea descoperi altfel.
Așa că îmi doream să știu care e percepția unui intervievator de succes pe acest subiect și dacă părerile mele coincid cu ale lui. După ce am savurat fiecare cuvânt din carte, mi s-a confirmat că nu am eu pitici pe creieri și că, dacă vrei să faci interviuri de succes, atunci e nevoie de ceva mai mult decât să adresezi întrebări.
Bineînțeles, fetele mele dragi din Belva s-au dat peste cap ca eu să am cartea asta, așa că s-au dus direct la editura Publica, în București, și mi-au luat-o. O să vă spună ele cum am reacționat când am primit-o și cât de tare m-am bucurat! Până atunci, eu le mulțumesc și aici și le spun cât de mult le iubesc!
Acum, vreau să împărtășesc cu voi câte ceva din carte. În primul rând, e scrisă de Lawrence Grobel, un ,,maestru al meseriei”, care a luat interviuri celor mai importante personalități din lume și care face asta de vreo patruzeci de ani.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte e că nu este un manual clasic de jurnalism. Nu e o carte care să te învețe pașii tehnici de interviu, așa cum te învață profesorii la școală. ,,Arta interviului” te învață să fii, înainte de toate, OM! Pentru că, până la urmă, asta vrei să scoți dintr-un interviu bun: partea umană a celui pe care îl intervievezi. Interviul este despre emoție, despre legătura dintre cei doi, despre a scoate în față lucruri pe care nu a mai reușit nimeni să le aducă la suprafață. Nu te duci total nepregătit în fața unui om, îi citești sec întrebările pregătite de redactor, notezi răspunsurile și gata interviul!
Un interviu necesită timp și răbdare! Trebuie să te documentezi despre invitat și despre subiect, trebuie să îți pregătești o listă de întrebări posibile, trebuie să stabilești ce anume vrei să obții de la acel interviu și cum ajungi acolo. Trebuie, înainte de toate, să creezi o legătură cu cel pe care îl intervievezi. Apoi, e nevoie de timp și răbdare pentru interviul efectiv, fără a face lucrurile pe fugă sau într-un decor care disturbă. Mai mult, fiecare interviu are nevoie de editare, indiferent de forma în care a fost luat, așa că vorbim de fapt de timp înainte, în timpul și după interviu.
Lawrence Grobel îți prezintă atât tehnici folosite de el, cât și exemple concrete de interviuri și moduri de lucru. Cu siguranță vei savura și detaliile din spatele cortinei personalităților intervievate de Grobel. De la cele nouă luni cât a durat interviul cu Barbra Streisand, până la faptul că a refuzat un interviu cu Sophia Loren, pe motiv că aceasta îi putea acorda doar șase ore.
Cum se lucrează în marile trusturi de presă, de ce este util să știi să adresezi întrebări în viața de zi cu zi, ce tipuri de interviuri există, ce faci în situații-limită, care este structura efectivă a unui interviu… toate acestea și multe altele le veți găsi în cartea Arta interviului scrisă cu mare măiestrie de Lawrence Grobel. O recomand fiecărui jurnalist, fiecărui blogger care face interviuri, dar și fiecărei personalități care este intervievată în general, pentru a vedea câtă muncă presupune de fapt un interviu. O recomand, totodată, fiecărui om care vrea să își deprindă abilitatea de a pune corect întrebări, indiferent unde lucrează sau unde vrea să lucreze. Și, de ce nu, oamenilor simpli care vor să descopere lumea magică din spatele unui interviu!
Foto: meltwater.com
Comenteaza