Mi s-a părut întotdeauna fascinant să duci la îndeplinire proiecte pe care alții, din varii motive, nu le-au mai putut termina. Este și cazul cărții pentru copii Așa-zisa răpire a prințului Oleomargarină, începută de Mark Twain și terminată de Philip Stead, cu ilustrații minunate de Erin Stead. Așa că magia poveștii este dublată de această legătură superbă dintre trecutul atât de misterios și prezentul atât de tumultos.
Ei bine, Mark Twain a avut două fiice, Clara și Susy. Fetele erau fascinate de modul în care tatăl lor putea spune povești inventate pe moment, așa că nu îl slăbeau deloc când venea vorba de așa ceva. Mi se pare logic! Era Mark Twain, până la urmă!
În fiecare seară, una dintre fete deschidea o revistă și alegea la întâmplare o imagine, care avea să fie punctul de plecare al poveștii din acea seară. Așa se face că într-o seară, fetele au ales din revista Scribner`s un desen anatomic, iar tatăl lor a inventat o poveste despre un băiețel pe nume Johnny. Pentru că a avut mare succes la fete și pentru că ele au vrut ca Johnny să fie personajul de poveste și pentru următoarele nopți, Mark Twain s-a hotărât să scrie povestea lui Johnny și să o transforme într-o carte. Însă, nu se știe din ce motive, povestea a rămas neterminată, doar sub formă de schiță și notițe.
După moartea lui Twain, notițele despre Johnny au ajuns la Univesitatea Berkeley din California, în arhiva care poartă numele celebrului scriitor. După 100 de ani, în 2011, dr. John Bird a dat din întâmplare peste aceste notițe, pentru că era în căutare de materiale pentru o nouă carte de bucate, iar cuvântul „oleomargarină” i-a sărit în ochi. După ce a răsfoit schițele, și-a dat seama că are de-a face cu o poveste neterminată, semnată Mark Twain. A înțeles imediat valoarea materialului, așa că a trimis notițele către Casa Memorială și muzeul Mark Twain din Hartford, Conneticut.
Trei ani mai târziu, Doubleday Books for Young Readers achiziționează drepturile de autor și îl însărcinează pe Philip Stead cu refacerea poveștii, pe baza notițelor originale semnate de Mark Twain. Ei bine, ăsta da privilegiu! Împreună cu soția sa, Erin Stead, cea care a folosit diferite tehnici de sculptură în lemn, tuș, creion și decupare cu laser pentru ilustrații, povestitorul dă naștere unei adevărate opere pline de imaginație și aventuri.
Așa cum spun chiar autorii, „este o carte care depășește bariera timpului, la propriu. […] Este o poveste despre bunătate, curaj și onoare, spusă cu un umor și o inventivitate pe care sperăm că Mark Twain, precum și Sara și Susy le-ar fi apreciat”.
Povestea în sine vă las să o descoperiți singuri, alături de copiii voștri, pentru că vă va atrage și pe voi și pe cei mici deopotrivă. Pe mine m-a atras povestea din spatele cărții, iar pe Rebeca povestea în sine. Și da, așa cum ziceam și în titlu, avem nevoie de mai multă oleomargarină în viața noastră, adică de mai multe întâmplări și povești atât de unice!
Găsiți cartea la reducere pe site-ul Pandora M, divizia de carte pentru copii din grupul editorial Trei!
Foto: pyxleyes.com
Comenteaza