Ajungi acasă. Găsești un pachet pentru tine. Îl desfaci. Găsești 7 casete. Te duci la casetofonul ăla vechi și pui caseta numărul 1. Deodată se aude vocea colegei tale, care tocmai s-a sinucis și care te anunță că a lăsat pe acele casete 13 motive pentru care a făcut-o. Iar tu ești unul dintre ele!

Așa începe povestea bestsellerului Cele treisprezece motive de Jay Asher. Și continuă în același stil până la final, pentru că te face să rămâi acolo și să afli ce i-au făcut cei 13 oameni lui Hannah Baker, adolescenta care a decis să își ia adio de la viață.

La început am strâmbat din nas la ideea unei cărți cu adolescenți. Însă, când am aflat subiectul, am decis să îi dau o șansă. Și bine am făcut! Depresia în rândul adolescenților este un subiect care, din păcate, nu e foarte discutat. Motiv pentru care mulți dintre tineri ajung într-o stare de depresie cronică gravă și chiar la sinucidere. Având un copil și trecând și eu, la rândul meu, atât prin adolescență, cât și prin depresie, am trăit intens fiecare cuvânt. Iar cartea… ei bine, da, v-o recomand, indiferent dacă aveți sau nu copii, indiferent dacă ați trecut sau nu printr-o depresie!

Romanul îți dă ocazia de a vedea cum gândește o adolescentă și, mai ales, prin ce trece ea: cum o afectează acțiunile și cuvintele colegilor, ce efecte negative are lipsa de comunicare cu părinții asupra ei și ce comportamente are, până la urmă, o tânără cu gânduri sinucigașe. Pentru mulți, gândurile astea negative din adolescență sunt considerate „prostii” și „aiureli” ale tinereții. Dar ele chiar sunt probleme majore, care trebuie rezolvate cu grijă și cu atenție, nicidecum cu superficialitate, ignoranță sau batjocură. Pentru că, altfel, depresia și singurătatea duc, inevitabil, la sinucidere.

Vă va plăcea cartea asta, chiar dacă are un subiect atât de dramatic și de serios! Nici nu e de mirare că a fost tradusă în 32 de limbi, a primit nenumărate premii și nominalizări, a fost ecranizată și este considerată bestseller New York Times și Publishers Weekly. De ce e atât de faină? Ei bine, pentru că are un subiect și un fir narativ aparte, pentru că spune povestea unei tinere sinucigașe și poți afla cum gândește o astfel de adolescentă și, mai mult decât atât, pentru că poți conștientiza că acțiunile tale îi pot afecta puternic și negativ pe cei din jurul tău. E un mesaj puternic de a nu lua niciodată în derâdere o persoană cu depresie și de a nu o lăsa niciodată să își rezolve singură problemele!

Dacă vreți și voi cartea, să știți că la noi a apărut la Editura Corint, în colecția Leda Edge, unde este acum și la reducere! Citiți-o, după care vă aștept pe aici cu impresii!

Foto: pinterest.com