Credeți-mă pe cuvânt: când un psihoterapeut îți spune că te admiră pentru activitatea ta din parenting, îți oferă cartea proaspăt scoasă de la editură și te mai și invită să spui câteva cuvinte la evenimentul de lansare, nu are cum să nu ți se umple un pic inima de bucurie! Pentru că oricât ai ști că ești mama perfect de imperfectă a copilului tău și știi că faci lucrurile bine, fără să ai nevoie de vreo validare (mai ales din partea străinilor), parcă tot zâmbești mulțumită de tine atunci când primești o așa confirmare, din partea unui specialist în domeniu.

Cine este specialistul, care este cartea și despre ce este vorba în articolul de astăzi? Păi, Iulia Cruț, o femeie tare dragă mie, mamă și psihoterapeut pentru copii și adulți, a scos de curând o nouă carte, s-a înființat frumușel cu ea în fața mea, mi-a oferit-o cu tot cu autograf emoționant și m-a invitat să vorbesc pe 14 martie despre cum mi s-a părut și despre „rețetele din parenting”. Așa că eu, Iulia, toți părinții și psihologii prezenți vă așteptăm miercuri, 14 martie, de la ora 18:00, în Librăria Cărturești din Palas Mall Iași, la evenimentul de lansare a cărții Trei săptămâni, cu trei copii – Parenting, educația pe bază de rețete universale?.

Până apucați să vă luați și voi cartea, vreau să „dau un pic din casă”, cu voia Iuliei, aici pe blog, pentru că vreau să să bucure cât mai multă lume de o lectură perfectă pentru orice părinte. De ce perfectă? Pentru că e combinația ideală dintre râs cu lacrimi, empatie, emoție și cele mai bune recomandări de parenting, venite de la o mamă psihoterapeut.

Cartea e oglinda oricărui părinte! Te identifici cu toate acele provocări prin care trec părinții, indiferent de vârsta copilului tău. Privești parentingul așa cum ar trebui să fie el privit. Înțelegi că până și psihoterapeuții sunt oameni și că le e greu uneori ca părinți, oricât de bine ar cunoaște teoria și oricât de bine le-ar ieși treaba în cabinetul de psihoterapie, cu alți copii. Iar când termini de citit cartea, îți dai seama că ești o mamă minunată pentru copilul tău, că îți vine să te duci atunci să îți îmbrățișezi familia și să pui în aplicare toate noutățile pe care le-ai aflat. Și nu e valabil doar în cazul meu! Veți simți și voi la fel, pentru că are Iulia un fel al ei de a vă face să înțelegeți care sunt lucrurile care contează cu adevărat în viață.

În prima parte a cărții, o cunoaștem pe Iulia în ipostază de mamă, soție, prietenă și femeie. Nu mai e Iulia Cruț, psihoterapeutul pe care îl știm de la cabinet, ci e Mița visătoare, care vrea să se bucure și ea ca omul de un binemeritat concediu. Ca în fiecare an, merge în concediu în Grecia, acasă la prietenii săi de-o viață. Lori, prietena ei, este stabilită acolo de foarte mult timp și are doi copii frumoși:  un băiețel de vârsta băiatului Iuliei și o fetiță micuță, dar plină de personalitate. Pentru că Lori și soțul ei muncesc din greu acolo iar soțul Iuliei ajunge pe plaiurile grecești tocmai în cea de-a treia săptămână de concediu, Iulia se trezește că trebuie să aibă grijă tot timpul de cei trei copii din casă. Și știți cum e… este greu cu unul, darămite cu trei, dintre care doi nici măcar nu sunt ai tăi!

Și uite așa încep aventurile din parenthood, timp de trei săptămâni, cu trei copii! Vă veți amuza copios în acest capitol, pentru că Mița este un adevărat personaj, iar limbajul este unul special ales ca să sublinieze importanța situației. Pe lângă râsul de care vă spuneam, veți empatiza mult cu Mița noastră, veți recunoaște stări, sentimente și întâmplări și veți înțelege cum stă treaba cu parentingul și la alte case, fie ele mai mari sau mai mici.

În a doua parte, o cunoaștem pe Iulia Cruț în ipostază de psihoterapeut, care vine cu câteva recomandări esențiale pentru orice părinte. Nu sunt rețete universale, așa cum spune și ea, pentru că nici nu are cum să existe. Însă sunt direcții foarte utile pentru părinții care își doresc copii dezvoltați în mod armonios și, mai ales, copii fericiți.

V-aș spune foarte multe lucruri aici despre cartea Iuliei și despre ideile de parenting pe care le subliniază în ea. Dar nu mai bine veniți voi frumușel la lansare, să mă auziți vorbind despre ea? Așa o cunoașteți și pe Iulia Cruț, îi puteți cumpăra cartea cu autograf și puteți socializa cu ceilalți părinți și specialiști în terapia copilului și în parenting!

Și dacă vreți cartea, dar nu sunteți în Iași pe 14 martie, să știți că a apărut anul acesta la Editura Meditative Arts și e disponibilă în toată rețeaua librăriilor Cărturești și online aici.

Spor la citit și la „parenting-uit” fără rețete!