Eu sunt genul ăla de părinte care crede că tehnologia este bună pentru copii. Evident, folosită cu cap și cu măsură. Nu așa ar trebui să folosim totul în viață, până la urmă? Cu echilibru? Așa că de fiecare dată când găsesc resurse educaționale și creative, i le împărtășesc și Rebecăi, astfel încât să învețe din ele cu plăcere.
Azi, împărtășesc cu voi 3 seriale documentare de pe Netflix, numai bune de văzut alături de copii și de îmbunătățit împreună nivelul de cultură generală. Și la final, un bonus cu un serial special pentru mame!
3 seriale documentare pentru copii, adolescenți și familie
1. Brainchild (Trucurile universului, 2018) este un serial educativ, produs de Pharell Williams, care îi învață pe copii și adolescenți tot felul de lucruri interesante despre știință și mediul înconjurător. Dincolo de conținut, mie mi-a plăcut mult modul în care este explicat copiilor, cu experimente, cu jocuri, cu umor. Și susțin în continuare că toți copiii ar trebui să învețe așa, nu după niște manuale plictisitoare, care transmit o informație greoaie, dificil de înțeles și de reținut.
Brainchild are un sezon cu 13 episoade. Fiecare episod explică cum funcționează lucrurile din viața noastră și tot ce ar trebui să știm despre cele mai importante subiecte de interes: rețelele de socializare, microbii, super-eroii, visele, spațiul, emoțiile, motivația, oceanele, gândirea, forțele ascunse, creativitatea și amintirile. Ultimul episod e un concurs între copii și adulți, menit să îi pună față în față și să descopere cum gândește creierul fiecăruia.
2. History 101 (Pastila de istorie, 2020) este o mini-serie de 10 episoade a câte 20 de minute, care explică unele dintre cele mai de bază informații pe care ar trebui să le știe omenirea. E destul de „ușurel” ca informație, dar e foarte animat și cu siguranță va fi apreciat de fanii infograficelor și ai curiozităților din întreaga lume.
Cele 10 episoade tratează subiecte de actualitate, atât pentru adulți, cât și pentru copiii curioși și isteți: industria fast-food, cursele în spațiu, ascensiunea Chinei, plasticul, petrolul din Orientul Mijlociu, roboții, feminismul, energia nucleară și genetica.
3. Explained (Pe înțelesul tuturor, 2018-2020) este un serial documentar care, așa cum îi spune numele, explică pe înțelesul tuturor diverse subiecte de interes: muzica, criza globală de apă, inegalitatea salarială în funcție de sex, corectitudinea politică, orgasmul feminin, prelungirea speranței de viață, astrologia, tatuajele, iarba (nu aia verde de acasă), crichetul, semnul exclamării și mirarea, viața extraterestră, sportul electronic, bursa de valori, regimurile alimentare, criptomonedele, fenomenul k-pop, monogamia (musai să îl vedeți), modificările genetice, decalajul de avere între albi și afro-americani, diamantele, frumusețea și estetica, viitorul cărnii, pandemiile, pirații, programarea, stilul sportiv, inteligența animală, miliardarii, cultele.
În toamna lui 2019, a fost lansat și The Mind, Explained (Mintea pe înțelesul tuturor), o mini-mini-serie de 5 episoade despre mintea umană: memoria, visele, anxietatea, meditația și psihedelicele.
La începutul lui 2020, a fost lansat Sex, Explained, tot în varianta de 5 episoade scurte și atractive despre fantezii sexuale, atracție, contracepție, fertilitate și naștere.
Cea mai nouă serie Explained a apărut la sfârșitul lunii aprilie 2020 și este despre… da, ați ghicit, despre Coronavirus!
Bonus
Workin` moms (Mami merge și la muncă) spune povestea mai multor femei care încearcă să găsească echilibrul între muncă și familie și, mai ales, să facă față tuturor provocărilor. E un serial pe cât de amuzant, pe atât de real. Eu recunosc că m-am identificat în personajul lui Kate, o specialistă în PR, proaspătă mamă, fire independentă și nebună, care încearcă din răsputeri să le facă bine pe toate. Știți cum e, da?
Apropos, ăsta e serial de văzut fără copii, ori singură, ori cu prietenele, dar musai cu o sticlă de vin!
Foto: seogrowth
Comenteaza