Am citit Ignoranța lui Milan Kundera acum 10 ani, când a apărut la noi. Acum, când am recitit-o, mi-am dat seama că pe atunci a trecut mai mult neobservată și mă bucur enorm că am reluat lectura unei astfel de cărți din biblioteca mea.

Mi-a plăcut foarte mult această carte, deși e plină de tristețe, de durere, de neîmpliniri. Personajele principale sunt Irena și Josef, doi emigranți din Cehia, ale căror destine se reîntâlnesc întâmplător după zeci de ani.

Irena a plecat din Cehia în anul 1969, alături de soțul său, Martin, de fiica lor de câțiva anișori și de bebelușul pe care îl purta în burtă la acea vreme. Îngroziți de ocupația trupelor rusești, emigrează din Cehia și pornesc spre o nouă viață în Franța. Aici Irena va locui pentru următorii aproape 20 de ani, până când Kundera stabilește reîntâlnirea ei cu Josef.

Irena s-a căsătorit cu Martin din ignoranța vârstei tinere, deși acesta era cu mult mai mare decât ea. S-a căsătorit cu el doar ca să scape de mama sa și de dependența creată față de aceasta. La puțin timp după ce s-au mutat în Franța, Martin moare, iar Irena încearcă să supraviețuiască cu greu situației: văduvă, cu doi copii, într-o țară străină. Muncește mult și schimbă mai multe joburi, până când îl întâlnește pe Gustaf, un bărbat tot cu mult mai în vârstă decât ea, alături de care își găsește echilibrul financiar și mental. Nu îl iubește și nu îl va iubi niciodată, însă se mulțumește cu situația dată.

Când îl reîntâlnește pe Josef, bărbatul din cauza căruia a vrut să se sinucidă în tinerețe, sentimentele sale se reactivează și i se oferă cu totul lui, fără să îi pese câtuși de puțin de Gustaf. Josef emigrase și el din Cehia cu foarte mult timp în urmă și se mutase în Danemarca. A fost căsătorit acolo, însă a rămas și el văduv, trăind cu greu realitatea unei vieți fără jumătatea sa.

În celălalt plan, Kundera vorbește despre o ignoranță a oamenilor în ceea ce îi privește pe emigranți. Iar aici avem parte din plin de destăinuirile emigranților și de povestirile unor experiențe traumatizante din această postură. Totul e încununat de câteva lecții dureroase de istorie, care adâncesc și mai tare stările de tristețe ale personajelor și care fac din opera lui Milan Kundera una numai bună de savurat.

Am văzut că pe Libris.ro este o ediție revizuită din 2013 a cărții, care arată foarte bine, așa că o puteți lua cu încredere de acolo. Și tot acolo găsiți mai multe cărți semnate de Milan Kundera.

Foto: mindbodyspiritualawareness.com