Nu mai auzisem până acum de Joan Silber, chiar dacă are 75 de ani și este considerată „una dintre cele mai prestigioase prozatoare americane contemporane”, cu 8 cărți scrise și nenumărate premii la activ. Mi-a atras atenția descrierea cărții Îmbunătățire, cel mai recent roman al său, premiat la National Book Critics Circle Award in Fiction și PEN/Faulkner Award.

Cartea are în centru ceea ce urmărim fiecare dintre noi: să ne îmbunătățim constant viața și pe noi. Cum fiecare acțiune a noastră are o consecință, care ne poate afecta atât pe noi, cât și pe ceilalți. Un roman uman, real, actual. O carte care ne face să ne oprim un pic și să reflectăm la fiecare poveste, inclusiv a noastră. Pentru că ne face să înțelegem că fiecare poveste depinde și o condiționează pe cealaltă.

O avem pe Reyna, o tânără din New York care își crește singură băiatul și care se luptă cu o condiție financiară nu tocmai strălucită. O avem pe Kiki, mătușa Reynei, care a fost căsătorită în Turcia și care a trăit acolo foarte mulți ani. Îl avem pe Boyd, iubitul de culoare al Reynei, care merge la închisoare și care nu se cumințește nici când este eliberat. Îi avem pe prietenii din gașca lui Boyd și, mai ales, pe Claude, cel al cărui destin se schimbă complet din cauza deciziei luate de Reyna, așa cum se schimbă, de altfel, viețile tuturor celorlalte personaje. O avem pe Lynette, sora lui Claude și pe Darisse, o mamă singură, noua iubită a lui Claude. Îl avem pe Teddy, un camionagiu muncitor, implicat într-un accident de mașină cu Claude, alături de poveștile femeilor din viața lui, fosta și actuala nevastă. Îi avem pe Steffi și pe Bruno, doi germani pasionați de artefacte, care au cunoscut-o în Turcia pe Kiki, iar acum o au pe Monika, o fată ajunsă adultă care locuiește în New York și care merge la salonul la care lucrează Lynette. Și tot așa, totul se învârte în cerc, exact cum se întâmplă și în viață.

Mie tocmai asta mi-a plăcut la Îmbunătățire: poveștile atât de reale și modul în care sunt legate între ele. Pentru că, așa cum ziceam și mai sus, fiecare acțiune a noastră determină acțiunile celor din jurul nostru. Fiecare decizie pe care o luăm influențează destinul a cel puțin unui om. E un cerc continuu, e o reacție în lanț, e faimosul „butterfly effect”.

Nu vă mai rețin cu alte detalii sau dezvăluiri! Vă las mai bine să citiți și voi cartea Îmbunătățire, scrisă de Joan Silber în 2017 și publicată la Editura Polirom în 2020, în colecția Biblioteca Polirom.