Miezul nopții. Lună plină. Nu pot să dorm. Am chef de citit ceva nou, ceva diferit, așa că iau din bibliotecă Regatul lui Kensuke – o carte de aventuri pentru copii 9+. Și uite așa am trăit eu cele mai intense emoții de la miezul nopții și am ajuns să plâng cu suspine la finalul cărții. Da, Rebeca dormea atunci, dar i-am povestit-o a doua zi și i-a plăcut tare mult. În plus, sunt sigură că o va citi și ea cu mare plăcere când va avea vârsta potrivită pentru asta.

Cartea e scrisă de Michael Morpurgo, care este, de altfel, eroul acestei cărți pe vremea când era copil. Locuia într-un mic orășel, împreună cu părinții săi și cu câinele lor, Stella Artois. Într-o zi, părinții lui află că și-au pierdut amândoi slujbele și că sunt nevoiți să facă o schimbare majoră în viața lor. Mari pasionați de navigat, ei cumpără o barcă și pornesc într-o aventură pe mare, alături de Michael și de Stella Artois. Doar că, într-o noapte, pe când părinții lui dormeau iar el era la cârmă, Michael cade peste bordul navei împreună cu Stella Artois și se trezește a doua zi pe o insulă pustie.

Sau cel puțin crede că e pustie, până ce îl întâlnește pe Kensuke, un bătrân din Japonia, naufragiat acolo de peste 30 de ani. Când a naufragiat pe insulă, japonezul era înrolat în marină și tocmai aflase că Nagasaki, orașul în care locuiau Kimi și Michiya, soția și fiul său, a fost bombardat și că nu mai există supraviețuitori. Plin de durere și sătul de răutatea oamenilor, Kensuke ia din nava în care se afla tot ce are nevoie și se retrage pe această insulă pustie. Se împrietenește cu urangutanii și devine stăpânul insulei și, totodată, apărătorul ei.

Kensuke și Michael nu s-au împrietenit chiar din prima, însă, după ce băiatul a fost salvat de bătrân de mai multe ori și au început să locuiască în aceeași peșteră, cei doi devin prieteni foarte buni. Kensuke îl învață viața în sălbăticie, japoneza și cum să picteze pe scoici cu cerneală de la caracatițe, iar Michael îl învață pe bătrân engleza și toate noutățile din lumea exterioară.

După un an de zile petrecut astfel pe insulă, băiatul vede într-o zi o navă apropiindu-se. Când se uită mai bine, își dă seama că e chiar barca părinților săi, cei care nu au încetat nicio clipă să îl caute și au luat la rând toate insulele posibile. Michael pleacă de pe insulă cu părinții lui, nu înainte de a-și lua la revedere singur de la Kensuke și de a-i promite că nu le va spune părinților și nici altcuiva de existența lui acolo. Kensuke îl pune pe băiat să promită că va spune povestea de abia după măcar zece ani, când sigur bătrânul nu va mai fi pe lume.

După mai bine de un deceniu, Michael își spune povestea de pe insulă și scrie cartea despre Kensuke Ogawa, japonezul care și-a creat propriul regat. După patru ani de la publicarea cărții, Michael primește o scrisoare specială, în care a găsit următoarele rânduri:
Dragă Michael,

Îți scriu ca să-ți spun, în engleza mea stângace, că mă numesc Michiya Ogawa. Sunt fiul doctorului Kensuke Ogawa. Până să-ți citesc cartea, am crezut că tata a murit în război. Mama a murit acum abia trei ani, fiind convinsă și ea de asta. După cum ai zis și tu în carte, noi am trăit în Nagasaki, dar am fost foarte norocoși. Înainte să cadă bomba, am plecat pentru câteva zile la țară, în vizită la bunica mea. Așa s-a făcut că am supraviețuit.

Nu am amintiri despre tatăl meu, numai câteva fotografii i cartea ta. Mi-ar face mare plăcere să stau de vorbă cu cineva care l-a cunoscut așa cum l-ai cunoscut tu. Poate într-o zi ne vom putea întâlni. Eu așa sper.

Cu cele mai bune urări

Michiya Ogawa

Evident că am plâns la o asemenea scrisoare și la o astfel de întâmplare care te lasă cu gura căscată! Iar fraza scrisă de autor, care urmează scrisorii și care încheie cartea, face finalul perfect pentru o carte plină de emoție: „La o lună după ce am primit această scrisoare, am plecat în Japonia și m-am întâlnit cu Michiya. Râde la fel ca tatăl lui.

Vă recomand și vouă cartea Regatul lui Kensuke, apărută la noi la Editura Nemi, divizia de carte pentru copii a Editurii Nemira. Pe copii îi va învăța o mulțime de lucruri despre navigare, despre viața în sălbăticie și despre viață, iar pe voi vă va emoționa și vă va face să vă strângeți tare la piept propriul copil!

Foto: cartoonbrew.com