Eu sunt genul de om care, atunci când se află la restaurant, îți spune istoria mâncării pe care o ai în fața ta. Am fost dintotdeauna atrasă de aceste curiozități, cum au fost inventate lucrurile pe care le folosim astăzi, care este povestea din spatele obiectelor din jurul nostru și cine sunt oamenii care au schimbat cursul istoriei de-a lungul timpului.

Așa că se înțelege că am devorat pur și simplu cartea lui Marius Cristian, Legendele din farfurieRețete celebre cu garnitură de povești, salată de mituri și tacâmuri istorice. Cartea este combinația ideală între cele mai celebre rețete din lume și legendele care stau în spatele lor. Totodată, cartea nu este una de gătit, doar pentru pasionații de bucătărie. Credeți-mă, eu sunt dezastru la capitolul gătit și îmi iese cât de cât bine doar când sunt în starea necesară. Și, totuși, am învățat enorm de multe lucruri extrem de interesante din această carte. Pentru că vorbim, până la urmă, de cultură generală, înainte de a ști sau nu să gătești.

Legendele din farfurie îți dezvăluie povestea din spatele celor mai faimoase preparate din lume. Cartea aduce în lumină atât realitățile istorice bazate pe o cercetare amănunțită (deh, vorbim de istoricul Marius Cristian), cât și miturile avansate de-a lungul timpului, în scop de marketing. Pe lângă toate aceste informații atractive, pe care le-am asimilat cu mare plăcere și curiozitate, am râs foarte mult. Pentru că stilul lui Marius Cristian este unul aparte, care te prinde și te fascinează cu povești, lecții atractive de istorie și glume cât cuprinde. Iar limbajul este unul cu adevărat savuros!

O altă chestiune care mi-a plăcut la această carte este faptul că Marius Cristian oferă rețeta în sine, cu variante posibile și cu sfaturi importante, dar și cu ce fel de vin merge fiecare tip de mâncare. Și fie că te apuci sau nu de gătit, vei ști măcar de acum încolo ce mănânci, cu ce vin merge și cine e cel care a inventat cu mulți ani în urmă ceea ce savurezi tu acum.

Vă las aici câteva exemple de rețete celebre tratate în carte, despre care veți afla tot ce trebuie să știți: sendvișul, tartinele, hamburgerul, cartofii prăjiți, croissantul, frigănelele, diverse tipuri de ouă sau de sosuri, inclusiv maioneza, salatele, supele, pizza, pastele, rețetele cu pui sau cu vită, cannoli, tortul sacher, tiramisu.

La finalul cărții veți găsi, de asemenea, un dicționar de personaje, dar și câteva ilustrații inedite și reprezentative pentru legendele din farfurie.

Cartea, lansată în noiembrie 2016, și-a epuizat deja primul stoc, iar câteva exemplare mai pot fi găsite pe site-ul editurii Ratio et Revelatio, la reducere. Legendele din farfurie este genul de carte care ar trebui să existe în biblioteca fiecărui român, mai ales că este singura carte de acest gen de la noi din țară.

Cumpărați-o, citiți-o și, data viitoare când mâncăm ceva împreună, vom savura acea mâncare cu garnitură de povești!

Pe istoricul, jurnalistul, gastronomul și istoricul Marius Cristian (Costăchel) îl puteți descoperi în amănunt pe site-ul său, Costachel.ro, dar și în interviul pe care am avut onoarea să i-l iau la început de an, la radio.

 

Foto: medicaldaily.com