Rebeca este o mare pasionată de pictură. Și eu sunt pasionată și, probabil, aș fi fost și foarte talentată dacă aș fi avut un profesor care să mă inspire și care să nu-mi taie aripile. Nah, pe atunci era important să nu depășești conturul și să respecți tema dată de profesor, fără să te abați de la directivele lui. De parcă era o temă la matematică, nu un proiect creativ și unic! Bine că nu s-a născut Rebeca pe vremea aia, că sigur se găsea cineva să o forțeze să nu mai scrie și să picteze cu stânga, pentru că ea e stângace!
M-a întrebat odată Rebeca cum se pictează un cal și mi-am adus aminte cu groază de toate acele vorbe din copilăria mea care îmi spuneau că „Așa se face!”. Așa că i-am răspuns pe stilul meu: „Nu există un singur fel anume de a picta un cal! Îl poți picta așa cum îl vezi tu în imaginația ta și cum îl simte sufletul tău de artist!”. I s-a luminat fața și a început să picteze cu entuziasm, iar eu vedeam cum aripile ei cresc tot mai mult și mai înalte.
Știu cât de importante sunt actele creative, că doar asta fac și eu. Bine, spre deosebire de ea, eu scriu. Dar e tot un act creativ, care necesită imaginație și în care îmi pun amprenta. Știu cât de important e să te exprimi creativ fix atunci când simți că vrei să faci asta, motiv pentru care mă dau de trei ori peste cap ca lucrurile să se întâmple așa și în cazul ei. Dică, dacă Rebeca îmi spune „Mami, vleau șă pictej!”, las tot și îi pregătesc masa de pictură. Chit că face două linii, își întoarce capul într-o parte, privește foaia și spune „Gata! E pelfect!”, chit că stă și o oră să picteze, știu că alea sunt momentele în care creativitatea ei trebuie lăsată să se exprime. O întreb tot timpul cum i se pare ceea ce face, așa că uneori spune că mai trebuie lucrat, iar alteori afirmă cu încântare că e o operă de artă.
Pe lângă cărțile de colorat și multele instrumente de pictură pe care i le iau, i-am comandat și o carte mai specială. Pentru că mie îmi place foarte mult istoria, dar și curiozitățile despre tot ce ne înconjoară, m-am gândit că ar fi o idee bună să descoperim împreună viețile marilor pictori ai lumii și operele lor de artă. Așa că i-am luat cartea cu autocolante Artiști de geniu, apărută în colecția Corint Junior.
Artiști de geniu este o carte pentru copii, cu puțin text și limbaj adaptat, care prezintă viața a 29 de artiști plastici care au făcut istorie: Jan van Eyck, Pieter Brugel cel Bătrân, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tițian, Caravaggio, Diego Velazquez, Francisco Goya, Rembrandt van Rijn, Jan Vermer, John Constable, J.M.W. Turner, Edouard Manet, Claude Monet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Paul Gaugain, Henri Metisse, Pablo Picasso, Georges Braque, Rene Magritte, Salvador Dali, Edward Hopper, Frida Kahlo, Henry Moore, Barbara Hepworth, Jackson Pollck, Mark Rothko.
Și uite așa mai lipim unul dintre cele peste 130 de autocolante și mai aflăm câte una-alta despre marile genii în ale artelor – că Matisse a devenit pictor dintr-o întâmplare: trebuia să se facă avocat, dar, aflat în covalescență după o operație de apendicită, s-a apucat de pictat și i-a plăcut atât de mult, că asta a făcut până la moarte; că Goya picta noaptea și își punea lumânări pe pălărie pentru a-l ajuta să vadă; că van Gogh a pictat doar 10 ani, de la 27 când a început, până la 37, când a murit, deși a fost unul dintre cei mai mari pictori ai istoriei.
Și lista continuă cu foarte multe curiozități și informații de interes, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, așa că vă las să le descoperiți pe toate în cartea Artiști de geniu, pe care o găsiți disponibilă la reducere online, la Editura Corint!
Mai jos puteți vedea expoziția de la grădiniță, în care copiii au avut de pictat cu galben și verde mici fluturași. Evident, al Rebecăi este cel mov, cu margini neterminate.
Comenteaza