Să ridice mâna cine este fan al filmelor și al cărților polițiste? Hai, să văd cine mai iubește atât de mult ca mine scenariile cu mister, tensiunea și suspansul! Ei bine, eu am fost fascinată încă de mică de aceste treburi, savurând fiecare film și fiecare carte în genul polițist. De la serialele de criminalistică până la celebrele lecturi polițiste, am asimilat tot ce se poate asimila.

Mi-a plăcut întotdeauna să rezolv mistere și mi-ar fi plăcut teribil să lucrez ca detectiv în criminalistică, oricât de terifiantă este o latură a acestei meserii. E mai ușor când vezi latura plină a paharului și te axezi pe bucuria de a face dreptate și a a aduce lumină în cele mai complicate cazuri de crimă.

Copiii au în general această atracție pentru activitatea de detectiv și pentru tot ce ține de mister și dezlegarea lui. Și asta pentru că au o imaginație extrem de bogată și o curiozitate pe care adulții le pierd undeva pe drum. Iar cărțile cu detectivi-copii sunt de-a dreptul savuroase!

Astăzi vă povestesc despre una dintre ele, care pe mine m-a ținut cu sufletul la gură, mai ceva ca o carte thriller pentru oameni mari. Chiar dacă targetul de vârstă este 8-12 ani, pe mine m-a captivat în totalitate. Bine, ce-i drept, așa cum ziceam, eu sunt o adevărată fană a acestor romane pline de mister.

Cartea se numește Unghere și cotloane și este scrisă de autoarea americană Jessica Lawson. Romanul o are în centrul atenției pe Tabitha Crum, o fetiță de aproape 12 ani pe care părinții nu o iubesc, cu care se comportă absolut oribil și pe care o țin să doarmă într-o mansardă pustie, îmbrăcată sărăcăcios și fără prea multă mâncare. Este pasionată de cărțile polițiste și visează să lucreze pentru cea mai importantă agenție de poliție și detectivi. Nu are prieteni, cu excepția lui Pemberly, un șoricel pe care l-a salvat de la moarte.

Acțiunea se petrece în Marea Britanie a anului 1905, când contesa Camilla DeMoss, o faimoasă și excentrică filantroapă, trimite 6 invitații de a petrece weekendul alături de ea, în grandiosul său conac de țară, către 6 copii, aparent fără nicio legătură unul cu altul.

Când ajung acolo, copiii află cu stupoare că au fost adoptați de părinții lor de la un orfelinat local când aveau doar câteva luni. Mai mult, unul dintre ei era nepotul contesei, dar încă nu știa nici ea cine e, pentru că toți au fost aduși la orfelinat în aceeași perioadă.

În peisaj apar mai multe personaje, care cresc considerabil gradul de mister. Evident, încă nu vă pot dezvălui nimic despre ele, ca să nu stric surpriza, atunci când veți citi și voi cartea. Ceea ce pot să vă garantez, în schimb, este că vă va ține cu sufletul la gură și vă va uimi cu răsturnările de situație și cu finalul total neașteptat.

Fie că o citiți pentru voi, fie că aveți copii destul de mari să o citească, fie că o păstrați pentru când copiii vor crește suficient, important e să o aveți și să vă bucurați de ea, pentru că este o carte excelentă pentru toți fanii de romane polițiste, indiferent de vârstă.

O găsiți la reducere pe site-ul Editurii Storia Books, alături de multe alte cărți captivante pentru copii și părinți deopotrivă!

Foto: theprincessandthefrogblog.blogspot.com