Am iubit pur și simplu cartea Ce anume ne motivează cu adevărat. Este scrisă de Daniel Pink, editorialist la The New York Times, Harvard Business Review și Wired, precum și unul dintre cei mai apreciați speakeri și mai vânduți scriitori din America. Conceptul pe care se bazează în prelegerile sale către corporații ține de transformarea radicală a modului în care funcționează economia acum, dar și noua tipologie a locurilor de muncă.

În carte am găsit o mulțime de idei faine, cu care sunt de acord și pe care le-am susținut, de altfel și eu, de-a lungul anilor. Este motivul pentru care am plecat de la multe locuri de muncă și cel pentru care nu voi fi niciodată „angajata ideală”, la program fix.

Daniel Pink face combinația perfectă între teoriile motivaționale și practica din companii, indiferent de tipul sau de mărimea acestora. Fiecare idee din carte este susținută de studii, de specialiști și de exemple clare care funcționează deja, exemple pe care le-am încercat și eu și pe care am încercat să le transmit anumitor manageri. Și îți vine să le-o dai tuturor managerilor, chiar dacă primul instinct este, ce-i drept, să le-o dai de cap!

Hai să vă punctez câteva idei din carte!

Angajații nu sunt oameni care muncesc pentru tine, sunt partenerii tăi, pentru că împreună creșteți o afacere. De aceea, trebuie să îi tratezi cu respect, să ai încredere în ei și să îi lași să își facă treaba în stilul lor. Asta îi motivează!

Angajații nu reacționează deloc bine la pedepse și recompense, aceste lucruri ducând inevitabil la o productivitate scăzută și, ulterior, la părăsirea acelui loc de muncă. Dacă îi spui că vor primi extra bani ca să îndeplinească o sarcină, o vor face, dar nu vor mai găsi plăcerea de a o face, așadar, nici calitatea rezultatului nu va fi pe măsură. În plus, dacă îi obișnuiești așa, vor aștepta tot timpul recompense, trecând pe locul al doilea plăcerea și calitatea. La fel, dacă nu și-au îndeplinit taskurile, nu le tai din salariu sau alte pedepse similare, pentru că nu vor mai fi eficienți și se vor gândi, cel mai probabil, cum să își găsească mai repede un alt loc de muncă.

Angajații nu pot munci productiv pe un program zilnic de la 9 la 5! Există conceptul ROWE (results-only work environment), implementat în nenumărate companii, care le permite angajaților să lucreze de unde vor, în ce intervale orare doresc. Practic, pot munci zile la rând de acasă sau din parc, atât timp cât își îndeplinesc taskurile, pot veni oricând la muncă și pot pleca atunci când își doresc.

Autonomia este extrem de importantă pentru angajați. Mi-a plăcut un citat care spune „Angajează oameni de calitate și lasă-i să-și facă treaba!”. Verificarea constantă, dorința exagerată de a face lucrurile cum vrea șeful și nu cum lucrează mai bine angajatul, încercarea de a uniformiza stilul de lucru cu reguli stricte în loc să se pună accent pe nevoile personale ale fiecăruia, ținerea angajaților în ședințe lungi și neproductive, toate acestea scad randamentul angajaților și bucuria de a face ce le place.

O altă idee faină pe care am găsit-o în carte este cea prin care li se acordă angajaților libertatea de a-și lua 20% din timpul de muncă pentru ei. Practic, angajații au o zi din săptămână, la alegere, când pot lucra la ce proiecte vor. Culmea e că așa s-au născut cele mai creative și de succes proiecte, printre care Gmail și multe altele asemănătoare.

Dar, am povestit destule și sunt sigură că v-am făcut extrem de curioși să citiți și voi cartea, indiferent că sunteți șefi, angajați, freelanceri sau părinți. Pentru că da, teoriile motivaționale din cartea lui Daniel Pink pot fi implementate și în parenting, autorul chiar făcând referire în paginile sale la Alfie Kohn.

Găsiți cartea „Ce anume ne motivează cu adevărat” pe Libris.ro, de unde o puteți primi cu transport gratuit! Spor la lectură și, mai ales, la motivat cu adevărat oamenii cu care lucrați!

Foto: switchandshift.com