Probabil că oamenii care au blog de foarte multă vreme s-au săturat de acest subiect, însă mă adresez strict celor care se află la început de drum, iar conceptul lor de ”blog” e doar la stadiu de idee năstrușnică.

M-am hotărât să scriu acest articol aseară, când am văzut pe Facebook postarea colegei mele de la Belva, Georgiana Ciofoaia: ”Toată lumea o face. Unii abia au început. Alții sunt cu state vechi. Mă bate și pe mine gândul … dar nu știu dacă sunt suficient de „interesantă”! Vorbesc despre blog și blogging. Sugestii?”.

Eu pur și simplu iau foc când aud expresii de genul ”Nu îmi fac blog că nu am ce spune”. Și am auzit cuvintele astea din plin la studenții mei … adică la studenți de Comunicare și PR. Mi se pare imposibil ca un om inteligent să nu aibă ceva interesant de spus. La început nu îți dai seama practic că tot ceea ce faci și toate informațiile pe care le primești se pot transforma într-un articol de blog.

Eu am prins prima generație de blogging din România, cam prin 2004-2005. Atunci nu prea știam ”cu ce se mănâncă” și, practic, toți am învățat din mers și am contribuit la regulile de comunicare online. Când îmi aduc aminte de primele mele articole, de subiectele abordate și de stilul de comunicare, îmi vine să intru în pământ. Dar mă bucură în schimb marea transformare prin care am trecut în toți acești ani. La început am făcut și eu absolut toate greșelile de care vorbim acum în online. Însă am încercat, m-am zbătut și, poate cel mai important, am învățat din aceste greșeli, din experiență.

Nu vă așteptați ca după ce vă faceți un blog să fiți aplaudați imediat la scenă deschisă. Nu vă așteptați să scrieți din prima articole excepționale din domeniul vostru și să vă faceți un nume puternic în primele săptămâni. Nu a zis nimeni că e ușor. Bloggingul și comunicarea online presupun multă muncă și foarte mult timp.

Mie bloggingul mi-a adus multe lucruri bune și pot spune cu mâna pe inima că viața mea s-a schimbat enorm de când activez în domeniul ăsta. S-a schimbat în bine, evident. Și asta pentru că am cunoscut oameni excepționali, mi-am găsit locuri de muncă și contracte mult mai ușor, mi-am construit o reputație, mi-am dezvoltat abilitățile de scriere și de comunicare și, partea cea mai importantă a zilelor noastre, am făcut bani din asta. Lista avantajelor e foarte lungă și probabil e nevoie de un articol extrem de mare pentru asta. Însă, important e să le descoperiți chiar voi, pe pielea voastră.

Regulile pe care trebuie să le respectați atunci când pășiți în blogosferă la fel sunt multe, motiv pentru care voi reveni cu partea a doua a articolului în zilele care urmează.

Așadar, vă faceți blog or ba?

Sursa foto