In octombrie, cand am aflat ca sunt insarcinata, a inceput „marea documentare”. Carti, articole, filme, aplicatii pe telefon si participari la evenimente. Am invatat cum sa extrag informatia potrivita pentru mine din fiecare, pentru ca nu am gasit nici una pe care sa o accept cap-coada. Cu o singura exceptie: cartea lui Alfie Kohn, „Parenting Neconditionat”.

Am aflat despre Alfie Kohn de pe site-ul Totul despre mame, care anunta venirea sa la Bucuresti si faptul ca ii poti cumpara cartea de pe site-ul lor. Nu am ajus la conferinta lui, pentru ca am aflat de eveniment exact in saptamana cu pricina. Insa, m-am documentat cu privire la acest om care pleda pentru o educatie care pentru majoritatea e vazuta ca „neconventionala” si in decembrie mi-am comandat si eu cartea.

Pot spune ca a fost cartea pe care am citit-o cel mai lent dintre toate cartile de parenting de pana acum. Si nu pentru ca cele 190 de pagini ar fi dificil de lecturat, dimpotriva, ci pentru ca am savurat cuvant cu cuvant, situatie cu situatie. Practic, la fiecare situatie expusa in carte ma gandeam si analizam cum au procedat parintii mei, cum procedeaza cunoscuti de-ai mei, cum as proceda eu si ce anume trebuie sa adopt de acum. Pentru ca este cartea care se pliaza exact pe stilul meu de parenting si ma ajuta sa imi cresc un copil fericit, nu un copil care sa se adapteze tiparelor societatii.

Suntem crescuti de o societate care ne invata de mici cu laude si pedepse, cu temeri si limite, cu tipare si ingradiri. Suntem obisnuiti ca parinti sa gandim „cum sa imi fac copilul sa ma asculte”, in loc sa ne gandim la ceea ce conteaza cu adevarat: „cum sa imi fac copilul fericit, independent, creativ”. Pentru ca suntem obisnuiti sa gandim pe termen scurt, in loc sa ne gandim la cum va fi acel copil cand va creste mare si ce isi doreste el de fapt.

Este cartea pe care o tin aproape si pe care o recomand tuturor oamenilor, indiferent ca sunt sau nu parinti, pentru ca, inainte de toate, au fost si ei copii. Este cartea care trebuie sa existe in biblioteca fiecarui actual sau viitor parinte deschis la minte.

O vrei si tu? O poti lua de aici.

Sursa foto: book-express.ro