Azi vreau să vă vorbesc despre una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit anul acesta – bestsellerul Poate într-o altă viață. O aveam mai demult luată dar, cumva, am lăsat-o acolo, pe noptieră, să își aștepte rândul. Și bine am făcut, pentru că a venit fix în acel moment în care aveam nevoie de ea și în care am putut să-i înțeleg cel mai bine mesajul.

Cartea spune povestea lui Hannah Martin, o tânără de 29 de ani din Los Angeles. În ultimii zece ani s-a tot mutat dintr-un oraș în altul, ca să-și găsească rostul și locul. Tipic pentru o femeie la 30 de ani, nu? După o relație eșuată în New York cu Michael, un bărbat despre care a aflat că este căsătorit și că are copii, Hannh se întoarce în orașul natal și se mută în casa celei mai bune prietene, Gabby Hudson. Gabby a fost cea cu care a locuit doi ani de zile, în perioada liceului, atunci când părinții lui Hannah s-au mutat cu sora acesteia la Londra și au lăsat-o pe cealaltă fiică a lor în grija familiei Hudson. Gabby este căsătorită cu iubitul său din tinerețe, un medic dentist pe nume Mark.

Când se întoarce în Los Angeles, Hannh merge într-o seară la o ieșire organizată de Gabby cu mai mulți vechi prieteni și foști colegi. Îl reîntâlnește și pe Ethan, marea sa iubire din tinerețe, la care încă mai visează cu speranță și nostalgie. După o seară de distracție și de împărtășit noutăți, Hannah crede că e înțelept să meargă acasă la Gaby și să se odihnească, nu să plece cu Ethan și să se culce cu el, pe motiv că e mai bine să nu se grăbească și să ia lucrurile mai ușor. Doar că, în drum spre casă, Hannah, Gabby și Mark se opresc în fața unei clădiri luminate să facă fotografii, moment în care o mașină dă peste Hannah și o aruncă pe jos, pe stradă.




Din acest punct, cartea începe să aibă două direcții și, efectiv, două planuri narative: unul în care Hannah pleacă de la petrecere și accidentul chiar se întâmplă și unul în care Hannah rămâne la petrecere, apoi pleacă acasă cu Ethan și nu mai are loc niciun accident de mașină.

Planul 1: Hannah se trezește după o comă de trei zile, imobilizată într-un pat de spital. Află că era însărcinată, dar că a pierdut sarcina. Se îndrăgostește de Henry, asistentul medical arătos, glumeț și grijuliu din tura de noapte, mare pasionat, la fel ca ea, de rulourile cu scorțișoară. Rămân împreună, au o fetiță și sunt extrem de fericiți așa.

Planul 2: Hannah se culcă cu Ethan și reîncepe o relație cu el. Află între timp că este însărcinată cu copilul lui Michael și decide să păstreze sarcina, cu riscul de a-l pierde pe Ethan. După o mică separare și o încercare din răsputeri de a înțelege situația, Ethan acceptă să îi fie alături iubitei sale și să devină tată pentru copilul unui alt bărbat. Rămân împreună, își cresc fetița și sunt extrem de fericiți așa.

Spre finalul cărții apare și explicația, cu tot cu morala din dotare. E relatată de Jesse, noul soț al lui Gabby din ambele planuri narative, pe care o voi cita aici, pentru că e pur și simplu minunată: „De curând, am citit o carte despre cosmos […] M-a captivat mult o teorie în care cred niște fizicieni foarte serioși, se cheamă teoria multiversului, care susține că toate lucrurile posibile se întâmplă cu adevărat. Sta înseamnă că, dacă dai cu banul, nu-ți iese doar fața sau reversul, îți ies și fața, și reversul. De câte ori dai cu banul și iese fața, înseamnă că ești doar în universul în care moneda nimerește cu fața în sus. Mai există o versiune a ta, creată chiar în clipa când dai cu banul, în care moneda îți pică cu stema în sus. Și tot așa, clipă de clipă, lumea se împarte într-un număr infinit de universuri paralele în care tot ce se poate întâmpla se întâmplă. Există milioane, trilioane și cvadrilioane, cum ar veni, de versiuni diferite ale noastre care trăiesc cu consecințele deciziilor noastre. Ce vreau să zic e că știu prea bine că e posibil să existe universuri în care am luat alte decizii, care m-au condus în altă parte, spre altcineva. Se uită la Gabby: Și mi se rupe inima pentru fiecare versiune a mea care nu te-a avut alături până la urmă”.

Și cam așa e! Și o înțelegi destul de târziu, că dacă ar fi fost simplu, nu mai era așa de savuros și plin de lecții de viață! Ideea e că trebuie să ne acceptăm viața cu toate deciziile asumate pe care le luăm. Trebuie să înțelegem că unele lucruri pur și simplu sunt menite să se întâmple și că se vor întâmpla. Că suntem cea mai bună versiune a noastră, cu acceptarea tuturor imperfecțiunilor și a întâmplărilor care vin la pachet. Că, așa cum zice și mottoul meu preferat, „Lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum te aștepți să fie. Uneori, ele sunt chiar mai bune!”.

Așa că nu vă mai dați cu biciul pe spate, învinovățindu-vă și încercând să faceți lucrurile altfel decât au fost scrise să se întâmple! Bucurați-vă de tot ce aveți în prezent, lăsați trecutul în urmă și lăsați viitorul să vă surprindă la momentul potrivit! Sau… poate într-o altă viață!

Pe mine m-a uns la suflet cartea asta și cred că am să o recitesc cât de curând! Dacă o vreți și voi, o găsiți disponibilă la reducere în colecția Leda Edge, la Editura Corint!

Foto: Andreea Ignat