Când eram însărcinată cu Rebeca, am zis eu că ar fi foarte frumos dacă i-aș citi cu voce tare niște povești pentru copii. Și ce puteam să am la îndemână, dacă nu cărțile cu povești din propria mea copilărie? Așa că am luat cartea, m-am întins frumos în pat, cu o mână țineam cartea, cu o mână îmi mângâiam burta și, zâmbind, am început să îi citesc. Dar, cu cât citeam mai mult, cu atât îmi dădeam seama cât de nepotrivite sunt aceste povești pentru a crește un copil încrezător, așa cum voiam eu: prințese neajutorate, gospodine supuse, eroi doar de sex masculin, multă violență și teamă cât cuprinde. De atunci, i-am ales cu mare grijă cărțile Rebecăi și m-am asigurat că le citesc eu pe toate înainte de a i le citi ei.

Luna aceasta i-am luat celebra carte Povești de seară pentru fete rebele, un proiect creat de Elena Favilli și Francesca Cavallo în 2016, apărut în 2017 și la noi, la Editura Litera. Cartea adună 100 de povești reale, dar reinterpretate în limbajul copiilor, cu ilustrații pe măsură. E vorba de viețile a 100 de femei din istoria lumii care au avut curajul să spună „Nu” regulilor fără cap și să își ducă la îndeplinire visurile. Pe scurt, fete rebele care știu ce vor și în fața cărora nu te poți pune, fix așa cum e Rebeca mea.

Înainte să încep să îi citesc fiecare poveste în parte, am făcut o trecere în revistă și i-am prezentat fiecare femeie de acolo, cu numele mic, meseria pe care o are și ilustrația care o înfățișează. De cine credeți că i-a plăcut? Ei bine, de Ashley Fiolek (motocrosist), Grace O`Malley (pirat), Jessica Watson (navigator), Joan Jett (vedetă rock) și Maud Stevens Wagner (artistă de tatuaj). Să mai spună cineva că „Rebeca” nu vine de fapt de la „Rebelă”, da?

De cine mi-a plăcut mie, în schimb? De Wilma Rudolph, căreia medicii i-au spus când era copil că nu va mai putea merge niciodată, însă mama ei s-a împotrivit vehement acestei idei și a încurajat-o să facă exerciții și să meargă în fiecare zi câte puțin. Peste ani, Wilma nu doar că a ajuns una dintre cele mai mari campioane în atletism, dar a ajuns și cea mai rapidă femeie din lume. Și asta doar pentru că „medicii mi-au spus că n-am să mai merg niciodată. Mama mi-a spus că o să merg. Am crezut-o pe ea.” Asta ca să vedeți ce pot face încrederea și cuvintele unei mame pentru copilul ei!

O altă poveste care mi-a plăcut mult a fost cea a Corei Coralina, o fetiță pasionată de scris poezii, căreia mama sa i-a interzis să studieze și să își urmeze visul. Însă Cora nu s-a dat bătută și a scris poezii pe ascuns toată viața ei, chiar și atunci când a devenit soție și apoi mamă, iar la 60 de ani a hotărât că a venit momentul să își înceapă cariera de poet profesionist. Așa că la 75 de ani și-a publicat prima carte și a câștigat nenumărate premii. Se pare că nu e niciodată prea târziu, nu?

Pe lângă aceste povești, veți găsi în carte atât viețile unor femei de care poate nu ați mai auzit până acum, dar și foarte multe celebrități, din care voi numi doar câteva dintre preferatele mele: Coco Chanel, Frida Kahlo, Julia Child, Malala, Margaret Thatcher, Michelle Obama sau Nina Simone. Veți găsi acolo foarte multe activiste pentru drepturile omului și foarte multe povești care vă vor emoționa și motiva deopotrivă. La sfârșit, fetițele au un loc special unde își pot scrie propria poveste, pentru a duce mai departe ideea că trebuie să ai încredere în tine, că poți să îți duci la îndeplinire marele vis și că poți lăsa ceva bun în urmă!

Să mai spun că Rebeca mi-a zis că eu semăn perfect cu Brenda Chapman, creatoarea neînfricatei Merida? Probabil că semăn, mai ales că sunt și eu creatoarea unei fetițe rebele și neînfricate, pe care o iubesc de nu mai pot!

Și eu, și Rebeca vă recomandăm cu zâmbetul pe buze această carte dragă nouă! Vă veți simți și voi inspirate de cele 100 de femei-model, de cele 100 de povești motivaționale, de cele 100 de lecții de viață pentru fetițe și femei de orice vârstă! Pentru că, în timp ce o citești, simți cum îți cresc aripile și știi că poți muta munții și că nimic nu te poate opri. Iar sentimentul este pur și simplu mi-nu-nat!

Găsiți cartea Povești de seară pentru fete rebele online, la un super-preț redus, pe Libris.ro!

Foto: Blog de Părinți