Eu am scos primul meu volum colectiv la 30 și ceva de ani. Ea l-a scos la 7 ani. Când am primit propunerea ca Rebeca să contribuie cu o poveste în „Cartea Copiilor”, am întrebat-o ce părere are. Și-a adunat tot entuziasmul din lume în inima aia mare a ei și mi-a spus un mare „Daaa!”. Apoi m-a întrebat dacă povestea ei va fi citită de părinți copiilor ca să-i liniștească înainte de culcare. Când i-am răspuns afirmativ, a strigat cu și mai mare entuziasm „Da, da, vreau!”.
Și uite așa ne-am apucat de treabă. Ne-am așezat în fața laptopului, la biroul meu, ea îmi dicta povestea așa cum și-o imagina ea, iar eu tastam de zor, ca să țin pasul. Când se mai împotmolea, îi puneam întrebări, care s-o ajute să găsească răspunsuri și să ducă povestea mai departe. Când nu mi-era foarte clar ce vrea să spună „poetul”, la fel, îi puneam o mulțime de întrebări, ca să fie povestea mai clară, atât pentru mine, care transcriam, dar mai ales pentru toți copiii care o vor citi.
Nu am scris-o dintr-o bucată, cap-coadă, pentru că e obositor pentru un copil să facă asta, mai ales pentru prima dată. Nu mai spun când îi reciteam povestea și simțea nevoia să mai schimbe una-alta pe la ea. Exact, se cheamă editare. Și procesul s-a repetat de câteva ori, fix așa cum scriu și editez și eu ca adult un text. Mi-a plăcut teribil să fac activitatea asta cu Rebeca. Cred că a fost una dintre cele mai intense emoțional activități mamă-fiică, pentru că a văzut cu ce mă ocup eu și pentru că am creat împreună ceva atât de frumos.
Și-a ales personajele și a dat frâu liber imaginației: pescărușul Bubi, cu o aripă roz și una aurie și fluturele Fifi, cu aripi în culorile curcubeului. Ei se împrietenesc cu Andrei, un băiat care nu mai știa să zâmbească, pentru că părinții lui muncesc mult, nu își mai zâmbesc și nu se mai iubesc. Dar datorită lui Bubi și lui Fifi, băiatul reușește să zâmbească din nou. Cum? Vă lăsăm pe voi să aflați.
Povestea se numește „Povestea băiețelului care nu putea să zâmbească”, e scrisă de Maria Rebeca Ignat și poate fi citită în „Cartea Copiilor”, un volum colectiv scris și ilustrat în întregime de copii isteți și talentați, care iubesc cărțile și poveștile.
Eu voi citi povestea scrisă de Rebeca sâmbătă, de la ora 11:00, la „Mama citește la Șotron”, în cadrul festivalului Șotron. Așa că dacă vreți să auziți povestea citită în prezența autoarei, care va sta alături de mine și va urmări reacțiile publicului, vă așteptăm sâmbătă la Șotron.
Cartea este disponibilă deja la precomandă pe site-ul editurii The Writing Journey, iar după 15 iunie ajunge și în mâinile voastre, ca să vă bucurați și voi de povestea Rebecăi și de celelalte povești creative ale copiilor co-autori atât de talentați.
Comenteaza