Vă mai aduceți aminte de interacțiunile voastre cu ceilalți copii de la grădiniță, de la școală sau de la locurile de joacă? Vă amintiți prieteniile, îmbrâncelile, supărările, dificultățile de comunicare, bătăile, invidiile, nesiguranța? Mai știți cum erau relațiile voastre cu ceilalți atunci când voi erați copii? Cu siguranță știți, pentru că aceste amintiri ne definesc ca oameni și ne revin tot mereu în minte, în diferite momente ale vieții noastre de adult și, mai ales, de părinte.
Am citit luna aceasta Prieteni buni, dușmani aprigi. Să înțelegem viața socială a copiilor, o carte superbă scrisă de Michael Thompson, Catherine O`Neill Grace și Lawrence J. Cohen. Am ales-o din nouă motive: 1. Citisem celebra carte cu rețete de jocuri a lui Cohen și mi-a plăcut atât de mult, încât am zis că e musai să mai citesc ceva de el; 2. Sunt conștientă că relațiile sociale din copilărie și modurile în care copilul meu și le dezvoltă sunt extrem de importante pentru o copilărie, dar și o maturitate fericite, așa că vreau să știu totul despre asta.
Cred că fiecare părinte știe acel sentiment groaznic când copilul vine la tine și îți spune că X-ulescu s-a purtat urât cu el sau că Y nu vrea să fie prietenul lui. Relațiile dintre copii sunt ceva cu totul aparte, ceva pe care noi îl privim acum, ca adulți, foarte diferit. Vrem să ne apărăm copiii de răutatea celorlalți, când, de fapt, ar trebui să îi lăsăm să experimenteze și să își rezolve singuri conflictele, fiind doar acolo pentru ei, când au nevoie de noi, cu un sfat, cu o vorbă bună, cu un zâmbet. Nu o zic doar eu, ci și cei trei specialiști de care vă ziceam mai sus, dar și mulți alții ca ei.
Ideea e că odată ce i-ai asigurat copilului tău un atașament solid, atunci poți să îl încurajezi să își întindă aripile, să zboare și să experimenteze. Așa cum spun și autorii acestei cărți și a multor studii în domeniu, copilul cu un atașament solid:
- Se va putea bucura de compania altor persoane;
- Va putea să învețe să respecte rândul celorlalți și să împartă;
- Va putea empatiza;
- Își va putea controla impulsurile agresive;
- Va putea coopera;
- Va putea citi emoții;
- Va putea avea încredere sau va crede că ceilalți se gândesc la el.
Cartea mai vorbește despre tipurile de prietenie dintre copii de la diferite vârste și atinge puncte importante despre momentele în care copilul se joacă singur, cele în care are un singur prieten sau cele în care nu are niciunul. Apoi, mai aflăm despre comportamentele copiilor care se află într-un grup și legile importante pe care atât copiii, cât și adulții trebuie să le respecte.
Un capitol sensibil este cel despre cruzimea socială din viața copiilor, care tratează subiectul de la integrare, prietenie și tachinare, până la bullying, depresie și chiar moarte.
Conflictele, trădarea și reconcilierea fac subiectul unui alt capitol important, din care aflăm nu doar motivele și tiparele unui anumit comportament în rândul copiilor, dar și ce putem face noi, ca părinți, atunci când copiii noștri se află într-un conflict.
După încă alte câteva capitole faine despre relațiile romantice dintre copii și adolescenți, dar și despre ce pot face școlile pentru relații sociale sănătoase între copii, cartea se încheie cu un capitol „de aur” pentru părinți. Și asta pentru că explică pe puncte ce pot să facă părinții pentru a-și ajuta copiii în gestionarea vieții sociale:
- Nu vă faceți atâtea griji! Nu uitați că ați oferit copilului un start pentru socializare;
- Înțelegeți diferența radicală dintre prietenie și popularitate. Prietenia este mai importantă;
- Sprijiniți prieteniile copiilor;
- Prietenii copilului trebuie să fie bineveniți în casa voastră;
- Fiți un bun exemplu și învățător în ale prieteniei;
- Oferiți o varietate de oportunități pentru prietenii și grupuri;
- Împrieteniți-vă cu părinții prietenului și ai inamicului copilului vostru;
- Empatizați cu durerea socială a copilului, dar priviți totul în perspectivă;
- Aflați care este poziția copilului vostru în grup. Dacă are probleme sociale, interveniți pentru a-l ajuta. Dacă este popular sau acceptat, ajutați-l să devină un lider moral pozitiv;
- Gândiți în perspectivă.
Despre fiecare dintre aceste puncte și despre multe alte subiecte importante pe care trebuie să le știe orice părinte legat de viața socială a copilului său aflați din cartea Prieteni buni. Dușmani aprigi, disponibilă la Editura Herald, în colecția Parentaj!
Foto: breonmichael.com
Comenteaza