Martie e acea lună din an când toți oamenii își aduc aminte ca prin minune de toate femeile din viața lor. Nu știu dacă ei și portofelele lor țin musai să își aducă aminte, dar cu siguranță nu prea are nimeni scăpare din așa ceva. În luna martie, toată lumea ține femeile în mâini ca pe niște bibelouri prețioase, în timp ce comercianții de flori și mărțișoare fac încasări peste încasări, ca la jocurile de noroc. Dar nu despre atenția acordată femeilor vreau eu să vorbesc astăzi, ci despre lipsa de atenție a oamenilor față de „Doamna Virgulă”. Și nu înțeleg de ce, că doar e și ea… „femeie”, nu? O virgulă, două virgule… Da! E „femeie”! Și atunci?! Pe ea de ce o uită toată lumea și nu o pune acolo unde-i este locul?

Încă din prima zi de martie am primit o mulțime de urări. Știți și voi ce zic, că doar e plin Internetul de ele! Multe dintre mesajele pe care le văd circulând online, unele chiar și pe pagini de companii, nu au… virgulă! Au grafică excelentă, au mesaje creative, au tot ce le trebuie, mai puțin… virgulă! Și ca orice om care iubește limba română, trebuie să întreb: „Ce-aveți, oameni buni, cu Doamna Virgulă?”. Pe bune, nu înțeleg de ce nu le este oamenilor la îndemână să pună o amărâtă de virgulă acolo unde îi e locul, mai ales atunci când se entuziasmează să facă o urare cuiva.

Așadar, chiar dacă a trecut întâi martie, mai aveți o șansă de opt martie și, bineînțeles, de toate celelalte sărbători, ocazii și alte evenimente asemenea. Nu mai zic cât de ironic și de prost-gust este să îi urezi chiar țării tale „La mulți ani!” de întâi decembrie, dar să nu desparți vocativul de urarea în sine prin virgulă!

Așadar, puneți virgula acolo unde îi este locul și dați dovadă de respect nu doar față de femei, ci și de limba română!

                  Incorect:

La mulți ani România!

La mulți ani mama!

La mulți ani femeie!

O primăvară frumoasă mama!

Mulțumesc mama!

 

Corect:

La mulți ani, România!

La mulți ani, mama!

La mulți ani, femeie!

O primăvară frumoasă, mama!

Mulțumesc, mama!

 

Acestea fiind zise, eu vă urez o primăvară cu zâmbete, pentru că uneori chiar e indicat să… îți dea cu virgulă!

Foto: pinterest.com