În luna noiembrie, am pus pe raft numai noutăți. Și deși îmi propusesem să citesc măcar vreo 8-10 cărți, ca-n lunile bune, tot cu 6 am rămas, ca-n ultimele luni. Luna asta literatura universală s-a întrepătruns excelent cu biografia și memoriile și iată cum a ieșit această listă minunată de mai jos. Nu înainte de a spune „Mulțumesc” Polirom și Nemira pentru noutățile din noiembrie.

[Literatură universală] Clara Uson, Asasinul Timid, Editura Polirom, 200 pagini

„Asasinul timid” este un roman biografic, în care ficțiunea se întrepătrunde cu viața Clarei. O serie de întrebări, un cumul de gânduri, o explozie de frământări spuse sau mai puțin spuse. O comparație continuă între Clara și mama ei, între Clara și Sandra Mozarovski, o actriță de filme erotice și presupusă amantă a regelui Juan Carlos, între Clara și filosoful Ludwig Wittgenstein. Am avut „mixed feelings” legate de cartea asta, dorindu-mi să trec mai repede peste poveștile cu Sandra și, totodată, să mai rămân sau mă întorc la părțile cu Wittgenstein sau cele despre familia Clarei.

[Biografie] Consimțământul, Vanessa Springora, Editura Polirom, 216 pagini

Vanessa fost părăsită de tatăl ei când era mică. Apoi, cu anii, a fost neglijată de mama ei, care nu a mai găsit puterea să lupte ca înainte, copleșită de postura de mamă singură, îmbătrânită și plină de datorii. Așa că Vanessa, o preadolescentă fără pic de încredere în ea, dar plină de dorința de a fi protejată și iubită, cade în mrejele unui bărbat cu peste 30 de ani mai în vârstă, pasionat de fete tinere. Trăiește cu el o relație intensă, care îi fură copilăria, tinerețea, viața. Îi fură identitatea, încrederea, bucuria de a trăi și o transformă într-o femeie care trăiește mereu în frică. O poveste pusă pe hârtie și publicată, după ani întregi de nesiguranță și teamă, dar o poveste care trebuie spusă și luată aminte.

[Biografie] Iernile sufletului, Katherine May, Editura Nemira, 224 pagini

Pentru mine, noiembrie este cea mai grea lună din an, pentru că este luna în care am pierdut mai mulți oameni dragi. Așa că memoir-ul lui Katherine May a venit când nu se putea mai bine, ca o alinare perfectă pentru suflet. Mi-a plăcut teribil metafora folosită de autoare despre iarnă, perioada aceea „rece” din viețile noastre, care are menirea ei: să ne vindece, să ne lingă rănile, să ne ajute să găsim răspunsuri și să ne încarce bateriile.

Katherine se trezește în ipostaza în care e nevoită să renunțe la serviciul ei, cel în care se simțea atât de bine și atât de utilă, ca să își rezolve niște probleme medicale, ca să aibă grijă de soțul ei grav bolnav și să se ocupe de fiul său, pe care vrea să îl retragă de la școală, unde nu se poate acomoda. Și de aici, o întreagă regăsire de sine, alături de multe fragmente de cultură generală, care vor presăra medicamentul perfect pentru suflet.

„Iarna este o casă liniștită în lumina veiozei, o tură prin grădină ca să vezi stelele luminoase într-o noapte cu cer senin, zgomotul făcut de soba în care ard lemnele și mirosul de lemn ars care-l însoțește. Este încălzirea ceainicului și pregătirea cănilor cu cacao amară; e și despre tocănițe cu carne desprinsă de pe oase și găluști care plutesc ca norii. Este o lectură liniștită și petrecerea amurgului de după-amiază uitându-te la filme. Iarna înseamnă șosete groase și înfofolirea într-un pulover larg.”

„Să fiu bine e aproape un job cu normă întreagă.”

„Părem să trăim într-o epocă în care suntem bombardați cu rugăminți de a fi fericiți, dar suferim de o avalanșă de depresie. Ni se cere insistent să nu ne mai consumăm pentru lucrurile mărunte, și totuși suferim de anxietate cronică. Mă întreb dacă nu cumva astea nu sunt decât sentimente firești, care devin monstruoase când sunt negate. O mare parte din viață va fi întotdeauna nașpa. Vor fi momente când vom fi pe val și momente când nu vom putea să ne dăm jos din pat. Ambele sunt firești. De fapt, ambele necesită puțină punere în perspectivă.”

[Biografie] Sunt prețul libertății voastre, Mila, Editura Polirom, 168 pagini

O fire rebelă, independentă, crescută în spiritul libertății de exprimare, Mila este adolescenta de 16 ani care a pus pe jar întreaga mișcare islamică. Un videoclip postat de ea pe rețelele sociale, o expresie care a stârnit controverse și într-un singur minut viața Milei s-a întors cu susul în jos. Și colegii, și așa-zișii prieteni i-au întors spatele, iar oameni din întreaga lume o amenință cu cele mai dure cuvinte și amenințări cu moartea. Acum, Mila trăiește împreună cu familia ei sub protecția autorităților și își povestește în această carte biografică ultimii doi de viață agitată, când numele ei a ajuns subiect internațional. O mărturie despre violența și toxicitatea rețelelor sociale, dar și a extremismului atât de dur.

[Literatură universală] Sub punte, Sophie Hardcastle, Editura Polirom, 300 pagini

Romanul ăsta iese de „sub punte” și îți intră fix în inimă. Și începi să simți și să vezi totul în culori, așa cum vede Oli, eroina acestei cărți. Cu o singură excepție:

„Culoarea pe care o văd înăuntrul meu nu există. Nu are denumire în nicio limbă. Nu ai cum să descrii forma acestei dureri.”

Hardcastle își scrie povestea despre traumele sexuale, despre luptă și despre supraviețuire. Un carusel de dezamăgiri, dar și de alinare. O forță, așa cum există în orice femeie care a trecut vreodată prin așa ceva.

[Literatură universală] Parcul pentru câini, Sofi Oksanen, Editura Polirom, 400 pagini

Încă sunt indecisă cu privire la cartea asta: mi-a plăcut subiectul – clinicile din Ucraina care plăteau fetele tinere să își vândă ovulele femeilor bogate ce nu puteau să aibă copii; nu mi-a plăcut misterul întins pe cam multe pagini și întretăierea planurilor temporale, o trăsătură care nu mă atrage la cărțile scrise în maniera asta.

E interesant de urmărit destinul Olenkăi și a Dariei, modul în care a evoluat rapid „cariera” Olenkăi și cât de repede a decăzut, crimele, nebunia și durerea unei mame care își pierde copilul. Nu vă zic mai multe, vă las pe voi să le descoperiți.

***

Să ne revedem cu bine în decembrie, o lună în care revin cu statisticile de peste an și cu celebrele topuri anuale. Spor la citit și un Decembrie plin de cărți bune!