Liv: Mergi cu mine la Paris?
Eu: Ha-ha-ha! Lasă-mă să râd și revin!
Liv: Vorbesc serios! Hai la Paris cu mine pe urmele lui Hemingway!
Eu: Știi că am o groază de treabă, facturi de plătit și că luna asta plec și la Barcelona, nu?
Liv: Așa… și?! Vreau să fac asta cu tine! Ești cea mai potrivită persoană cu care să fac asta! Vreau să mergem împreună pe urmele lui Hemingway, să ne plimbăm pe străzile Parisului, să scriem, să citim, să călcăm prin acele locuri prin care au călcat marii scriitori! Să trăim și noi experiența Midnight in Paris! Să ne bucurăm de trei zile la Paris, ca fetele!
Eu: Ăăă… ok… când mergem?!
Liv: Știam eu că mergi! Și ce să vezi? Deja luasem biletele! Mergem la Pariiis!
Cam așa a sunat conversația cu prietena mea, Liviana Tane, cea care a inițiat minunăția asta de proiect numit Ocolul lumii în 100 de cărți – The Writing Journey. Ce înseamnă treaba asta? Înseamnă că o dată pe lună Liviana alege o destinație din Europa și un scriitor internațional și pleacă într-un weekend pe urmele lui. Da, știu, sună al naibii de bine! Dar ceea ce sună și mai bine este că puteți merge și voi cu ea! Cum? Îi scrieți și aflați!
Până plecați voi în lume pe urmele scriitorilor, hai să vă povestesc cum a fost toată experiența asta pentru mine și de ce v-o recomand și vouă!
Mai văzusem Parisul, dar cum l-am văzut acum nu cred că îl voi mai vedea vreodată. Și nu zic asta doar pentru că m-am dus cu două prietene dragi (Liviana Tane și Florina Badea), ci, mai ales, pentru că ne-am dus ca niște detectivi pasionați pe urmele unor scriitori celebri și ne-am lăsat purtate și pierdute pe străzile Parisului. Când m-am așezat pe celebrele scări din filmul Midnight in Paris, când am băut ceai la Cafe de Flore, cafeneaua unde își petrecea Hemingway vremea, când m-am proptit în fața casei în care a locuit alături de soția sa, când am intrat în librăria de unde împrumuta cărți de la Sylvia Beach, pentru că nu avea bani să și le cumpere, când am călcat pe străzile și prin locurile prin care a fost și el, alături de toți ceilalți nebuni frumoși ai vremii – soții Fitzgerald, Ezra Pound, James Joyce, Gertrude Stein sau Pablo Picasso – am avut lacrimi în ochi și o bucurie în suflet exact ca atunci când îți îndeplinești un mare vis.
Dincolo de ideea de a îndeplini visuri, proiectul ăsta a avut și are în vedere mai multe componente, care mie mi-au atras atenția și pe care le susțin din plin, pentru că știu că este nevoie de ele:
- Te încurajează să faci ceva doar pentru tine, să îți urmezi un vis, să faci o nebunie, să îți acorzi o binemeritată escapadă, să simți din nou gustul aventurii;
- Descoperi noțiuni de literatură, de geografie și de cultură cu totul altfel decât ai învățat la școală și descoperi cele mai atractive orașe europene într-un mod cu totul inedit față de un city-break obișnuit;
- Combini perfect turul literar, cu partea turistică, cu distracția și cu momentele de reflecție tu-cu-tine, pentru că este genul de excursie revelatoare, de care are nevoie orice om în viața sa, atunci când se oprește un pic din galopul nebun, își evaluează starea, pune pauză, respiră și alege cu capul limpede încotro se îndreaptă de acum;
- Mergi cu Liviana Tane, un profesionist cu o experiență la care ar râvni orice om în domeniu;
- Ești scriitor pentru o zi fix în orașul în care respectivul scriitor și-a creat celebrele opere literare;
- Combini pasiunea pentru scris, citit, călătorii și interacțiune cu oameni faini;
- Îți redescoperi și îți îmbunătățești pasiunea pentru scris și pentru citit;
- Îți redescoperi și îți îmbunătățești atenția către sine!
Ce am făcut noi mai exact acolo? Păi, ne-am dus trei tipe cu câte un rucsac în spate și am cutreierat străzile Parisului, pe urmele lui Hemingway. Trei femei, trei prietene, trei zile. În prima zi, vineri, am bifat obiectivele turistice și am mers pe jos 20 de km. Hai că nu e chiar așa de mult, mai ales că aveam antrenament de la Barcelona! Sâmbătă am fost „Scriitor pentru o zi” și i-am dedicat-o în întregime lui Hemingway și găștii sale de prieteni scriitori. Am fost în toate acele locuri prin care a trecut și el și am vorbit despre viața sa. Duminică a fost ziua de introspecție, de liniște, de timp liber, în care fiecare a ales ce să facă. Eu am ales cimitirul! Stați! Nu săriți! Am ales să merg singură în cimitirul Pere-Lachaise, o imensitate de cimitir-obiectiv turistic, unde sunt înmormântate diferite celebrități ale lumii, printre care Jim Morisson, Edith Piaf, Oscar Wilde, George Enescu, Balzac, Chopin și mulți alții. A fost locul perfect în care m-am bucurat de liniște și în care mi-am pus gândurile în ordine. Și unde, în momentul perfect, am auzit clopotele care mă anunțau că totul va fi bine. Pentru că nimic nu e întâmplător, nu-i așa?
Pe scurt, așa cum zicea și Liv, The Writing Journey este povestea unei prietenii care naște povești. O prietenie cu cărțile, cu scrisul, cu călătoriile, cu sine. O experiență inedită, care e musai să fie făcută măcar o dată-n viață. Și nici măcar nu trebuie să vorbiți limba respectivă, ca să vă descurcați pe acolo. Eu, când am fost data trecută în Franța, am cântat pe o scenă, în franceză, iar acum, la Paris, nu mai știam nici măcar o boabă. Engleza să trăiască! Și Liviana, care se pricepe, dom`le, și la franțuzisme!
Dacă vreți să vedeți în imagini cum a fost la Paris, ia de luați albumul foto de pe Facebook și urmăriți musai contul de Instagram The Writing Journey! Între 9 și 12 noiembrie este plecare la Lisabona, pe urmele lui Saramago, iar între 15 și 17 decembrie e la Amsterdam cu Anne Frank. Da, pe 17 decembrie, de ziua mea! Ah, nu, doar spuneam așa… că ar fi un cadou frumos… de astea…
Până la ziua mea, totuși, faceți-vă voi un binemeritat cadou! Pentru că ziua voastră poate fi în fiecare zi și oricum merităm fiecare dintre noi o experiență de genul ăsta, măcar o dată-n viață! Așa că puneți mâna și scrieți-i Livianei! Îndrăzniți să fiți parte din experiența asta unică numită The Writing Journey!
[…] Dalida – 17 ianuarie. S-a născut în Cairo, din părinți italieni și a primit ulterior cetățenie franceză. Numele ei real este Iolanda Cristina Gigliotti și și-a început cariera în 1954, când a devenit Miss Egipt. S-a mutat la Paris în același an, unde a devenit actriță și cântăreață, înregistrând melodii în 7 limbi. De-a lungul carierei sale, a primit 55 de discuri de aur și a fost prima cântăreață care a primit un disc de diamant. Eu una îi ador muzica și trebuie să recunosc că i-am îmbrățișat tare statuia și m-am emoționat toată când am fost la Paris; […]
[…] de articole despre Hemingway și cantitățile enorme de alcool pe care le consuma. Ce-i drept, când am fost la Paris, pe urmele lui Hemingway, nu am băut decât niște vin la hotel și un ceai în cafeneaua în care își făcea el veacul. […]