Read the English version here

Niciodată să nu spui niciodată

La finalul anului trecut, mi-am zis că poate a venit timpul să îmi deschid inima și să las pe cineva să intre, după atâta timp. Nu mi-am imaginat că „acel cineva” ar putea să însemne peste 200 oameni. Pentru că atâția oameni sunt la CGM Software Romania și atât de tare mi-au intrat în inimă toți oamenii ăștia, care au decis să mă angajeze de la 1 mai.

De 20 ani fac Comunicare și PR, dintre care vreo 17 am fost freelancer. Și aș fi putut să jur pe orice că eu nu mă voi mai angaja niciodată. Când am venit la prima discuție cu CGM Sofware Romania, le-am zis din prima că eu nu mă angajez și că nici nu voi veni în fiecare zi la ei, pentru că mai am și alți clienți. Șapte luni mai târziu, după ce am venit în fiecare zi la biroul minunat pe care mi l-au oferit, am acceptat și oferta lor generoasă de angajare. Deci clar e pe bune vorba aia cu „Niciodată să nu spui niciodată”. Să mai zic că la un moment dat, mai demult, am zis că eu nu voi avea niciodată clienți din IT?

Și uite așa am ajuns la obiectul de activitate al CGM, ca să înțelegeți și ce fac oamenii ăștia. Ei bine, CGM sau CompuGroup Medical există pe piață de mai bine de 35 ani și are sediul central în Germania. A fost înființată de Frank Gotthardt, cel care a simțit încă de atunci nevoia și importanța digitalizării sănătății. În prezent, CGM există în 18 țări și oferă servicii de eHealth în 56 țări din toată lumea.

În România, sediul central este la Iași, unde se regăsește hub-ul de software development, acolo unde IT-iști pricepuți creează soluții software în zona de IT medical. Practic, tot ce înseamnă sistem digital de sănătate public și privat din Germania, Franța sau alte țări de genul se face la CGM Software Romania. Plus o sumedenie de tehnologii utilizate în toate ramurile medicinei în întreaga lume. Și mă bucur enorm că după 7 luni de colaborare, mă alătur lor full-time în calitate de Communication Professional, sau, cum am zis noi, Head & Heart of Communication.

De ce să fii CGMer?

Până vă mai zic ce anume m-a convins să mă angajez la ei, vă spun ce vă poate face și pe voi să veniți alături de noi, pentru că sunt o sumedenie de beneficii pentru CGMeri:

  • Oameni. Am zis-o și am să o tot repet, dar oamenii fac diferența. Iar gașca asta de oameni îmi place la nebunie;
  • Terasa de la ultimul etaj, cu șezlonguri și lumini, unde mă retrag eu ori de câte ori simt nevoia unei guri de aer;
  • Bucătăria cu de toate (cafea, apă, ceai, băuturi, fructe și tot ce mai găsește omul prin toate dulapurile acelea și prin frigidere);
  • Camera de relaxare, cu fotolii, ecrane pentru jocuri, mese de foosball, airball, tenis de masă și board games;
  • Programul extrem de flexibil și de lejer;
  • Cursuri și traininguri mai mereu, plus deplasări oriunde trebuie să mergi;
  • Cursuri în domeniul tău sau în domenii conexe, pe care nu trebuie să le plătești dacă pleci în vreun caz din companie;
  • Abonament gratuit la sală;
  • Abonament gratuit la Bookster, deci la toate cărțile și resursele minunate de acolo;
  • Platforma Up, cu multiple beneficii și reduceri pentru CGMeri;
  • Priveliștea de la etajul patru când îți bei cafeaua la bar sau stai la o țigară pe terasă;
  • Petrecerile (vă zic eu mai multe despre ele);
  • Evenimentele și activitățile pentru CGMeri, de la quiz-uri și campionate, până la prezentări cu invitați din diverse domenii (și aici intervin eu, bineînțeles);
  • Tichete de masă;
  • Salarii foarte bune;
  • Asigurare de sănătate pentru angajați și membrii familiei;
  • Cadouri la fiecare an în plus în companie;
  • Cadouri cu ocazii speciale (ex: de Crăciun, de 8 Martie, de 1 Iunie);
  • Zile libere de loialitate;
  • Bonusuri atunci când cineva se căsătorește sau i se naște un copil;
  • Bonusuri pentru CGMerii care recomandă oameni noi ce sunt apoi angajați;
  • Sharing de experiență și feedback, atât pe proiectele din firmă, cât și pe cele personale;
  • Faptul că oamenii de aici pot contribui și crea produse care ajută medicina și, implicit, omenirea.

Cred că mai sunt multe, dar știu că aceia dintre voi care chiar sunt interesați să se alăture, le vor descoperi ușor. Joburile sunt predominant din zona IT, pe nivel mid și senior (FrontEnd, BackEnd, iOS, PHP, Architecture, Agile, QA, Testing, UI/UX, Product Owner), dar avem și programe plătite de mentorat pentru toți cei care sunt la început de drum și vor să învețe.

Despre toate povestim pe canalele de social media, pe care vă rog să le și urmăriți de acum (LinkedIn, Facebook, Instagram și încă ceva, dar toate la timpul lor). Ne puteți face și o vizită cu programare la birou, pe Bulevardul Chimiei 2 bis, lângă Hotel Zimbru.

Nu vă zic musai să aruncați un ochi pe site, pentru că, evident, m-am apucat să îl refac și mai durează nițel să punem toate piesele de puzzle unde trebuie. Mai e mult de muncă și pe tot ce înseamnă comunicare internă, pentru că strategia mea se îndreaptă către oamenii din companie. Și apoi vin de la sine și toate celelalte de pe lista mea lungă de to do, de la social media și apariții media, la evenimente și campanii fel de fel.

Până atunci, avem de organizat mega-petrecerea de 6 ani CGM, care are loc în iulie și pe care de abia o aștept. Păi ce-ar fi munca în echipă fără cel puțin o petrecere bună?

Și totuși – cum de m-am angajat?

Ok, ok, v-am povestit o mulțime despre CGM (d`oh, și ce-o să vă mai povestesc de acum), dar nu am apucat să vă spun cum de m-am angajat totuși. Cum de am refuzat toți clienții care au încercat să mă angajeze în anii ăștia și am acceptat doar propunerea făcută de CGM? Pe scurt: nu doar ofertele financiare sunt cele care fac un om să ți se alăture în aventură. Ceea ce m-a făcut pe mine să mă alătur CGM a fost mixul perfect dintre oamenii de aici care îmi plac la nebunie, momentul în care chiar am simțit că am nevoie de o schimbare de genul ăsta, faptul că fac fix ceea ce iubesc pentru o companie cu un domeniu de activitate în fața căruia mă înclin (eHealth), și, bineînțeles, oferta financiară, de care ziceam că degeaba vine singură.

Îmi place că am cu ce și cu cine. Îmi place că există potențial de creștere și că pot face o sumedenie de lucruri faine. Îmi place că oamenii au încredere în mine și că mă lasă să implementez tot ce vreau să fac. Îmi place că vibe-ul e fix pe stilul meu: se lucrează relaxat, se râde, se simte bine, iar când vine vorba de lucruri care trebuie făcute aici și acum, toți se mobilizează și fac să se întâmple lucrurile bine și la timp. Și v-am zis că îmi plac la nebunie oamenii?

Ideea e că după atâta timp de făcut lucruri singură, ca o amazoană care se bate cu pumnul în piept că ea poate totul fără ajutor, îți dai seama că, de fapt, ai nevoie de altceva. Ai nevoie să faci lucrurile și altfel și, mai ales, că ai nevoie de oamenii potriviți în viața ta. Și, cumva, toate lucrurile bune vin la timpul lor. Și le sunt recunoscătoare nu doar că m-au invitat să fac parte din echipă, ci că m-au și lăsat să îmi continui, în timpul și în ritmul meu, și celelalte proiecte personale și profesionale în care mai sunt implicată.

Cineva tare drag mie mi-a zis de curând că poate a venit timpul să sparg coaja aia tare cu care m-am înconjurat de ceva vreme și să spun „Da” la lucrurile care înainte intrau în zona „Clar, nu”. Iar altcineva și mai drag mi-a spus să las lucrurile să curgă, pentru că ele vin de la sine și mi-a adus aminte vorba aceea pe care eu o ziceam tot timpul și pe care tocmai eu am uitat-o: „Lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum te aștepți să fie. Uneori, ele sunt chiar mai bune”.

Read the English version here

Foto: Dragoș Savu