Al treilea lector la Şcoala Vinului de la Provino a fost un om tare drag mie, ieşean de altfel, domnul Marian Timofti. Ce ne-a învăţat?
-Capişonul se taie sub gâtul sticlei;
-Vinurile albe seci trăiesc 3 ani cu greutate – maxim 5 ani dacă sunt baricate;
-Vinurile roze trăiesc maxim 1 an şi nu se pun la cramă;
-Vinurile roşii seci trăiesc 3-4 ani;
-Vinurile demiseci şi demidulci au o viaţă foarte lungă, de 80-100 de ani, datorită restului de zahăr netransformat în alcool;
-Există vinuri roşii care nu au voie să fie vândutre decât după minim 5 ani de la data fabricaţiei;
-Am aflat povestea vinului de la naştere până la moarte;
-Fiecare om ar trebui să bea câte un pahar de vin la masă, prânz şi cină, aşa cum e ţi în alte ţări;
-Carnea de pui la grătar merge cu vinul alb, însă contează garnitura de lângă pui pentru a stabili soiul vinului. De exemplu, pui cu cartofi natur – Chardonnay, pui cu legume la grătar – Sauvignon Blanc, pui cu piure de cartofi – Fetească Albă;
-Există un vin în România care se face din struguri mucegăiţi – Sirena Dunării – un vin foarte dulce, licoros, gros, care merge foarte bine la dulciurile uscate, gen pişcot;
-Vinul reînvie aroma mâncării şi trebuie să existe un echilibru perfect între mâncare şi vin, altfel e posibil ca masa să nu ni se pară gustoasă;
-Am primit şi un instrument folosit de somelieri pentru a găsi cele mai bun echilibru.
Revin cu următoarea lecţie despre vin.
Cred ca cea mai simpla lectie in asocierea vinului cu mancarea este faptul ca vinul trebuie sa aiba acceiasi culoare cu carnea.
Exemplu:
– pui/peste – vin alb
– porc/vita – vin rosu