Trăim pentru a face bani

Bani! Bani! Bani! Cam ăsta e cuvântul de ordine în ziua de azi. Evident, pe lângă binecunoscuta expresie timp ca să faci baniVă sună cunoscut? Cum să nu vă sune, că doar toți avem de plătit facturi. Și parcă nu se mai termină, și parcă nu mai scad, nici în număr, nici în valoare. Consumăm, consumăm, consumăm și muncim încontinuu, până la epuizare, cu scopul suprem de a face bani, de a consuma, de a plăti facturi. Și ciclul ăsta merge așa din inerție, ca un perpetuum mobile, mâncându-ne nouă ficații, nervii și sănătatea.

Nu știu cum erau vremurile înainte din punctul ăsta de vedere, dar mi-i aduc aminte pe ai mei și pe toți prietenii lor, care își gestionau altfel banii și care aveau mai mereu timp pentru distracție și timp liber, în general. Bine, până ce a venit greul de după anii `90 și au trebuit să plece mulți în străinătate. De ce? Păi să facă bani, evident, că aici nu mai era amuzantă situația. Și de aici s-a zguduit tare atât viața de familie, cât și educația financiară a familiilor din România.

De ce nu se face educație financiară în școli?

Și dacă tot am ajuns la subiectul educație financiară, lăsați-mă să îmi zic oful, care mă doare tare de mult prea multă vreme: De ce nu se face educație financiară în școli? Adică, de mic, copilul să învețe ce sunt banii, de unde vin, cum se fac, cum se gestionează, cum se economisește, de ce este important să economisești, ce este un credit și cum se poate obține, ce înseamnă venituri și ce înseamnă profit, ce înseamnă angajat și ce înseamnă antreprenor, care sunt principalele forme juridice din România și ce spune legislația de la noi cu privire la ele, ce modele de bune practici există în lume și tot așa. Bine, o să-mi spuneți că în unele școli se face. Da, știu, în unele! Dar nu putem spune că avem o cultură de gestionare corectă a banilor și că toți copiii au acces de mici la astfel de informații. Dar nah, bine că vor avea manuale de sport și de dirigenție, că doar cu asta se vor hrăni când vor fi pe picioarele lor!

Noi am învățat o economie de „Doamne ajută!”, în care totul era la liniuță, cu formule grele, pe care niciun copil normal nu le putea băga la cap. Și să fim serioși! Majoritatea copiilor din ziua de azi aud mai des cuvinte ca „bani”, „datorii” și „credite” decât „jucării”, „jocuri” sau „dragoste”. Și asta pentru că majoritatea familiilor din România o duc de pe o zi pe alta, din datorie în datorie, din împrumut în împrumut, iar asta e realitatea tristă a economiei românești! Toată lumea caută bani și ajunge să se împrumute, de la familii modeste, până la întreprinderi mici și mijlocii. De unde? De la prieteni și familie, de la cămătari, de la locul de muncă, de la bănci și firme de credite.

Iar ultimele două au identificat această nevoie cruntă a românilor pentru credite de toate felurile, motiv pentru care s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie și au venit cu tot felul se servicii, ca să se diferențieze cumva și să își câștige clienții. Ultima oară când am verificat, în România erau aproximativ 200 de astfel de instituții financiare nebancare și bancare. Cu educația financiară a românilor… pe care o alegi? Pe cea care apare la TV? Pe cea despre care citești pe net? Pe cea internațională, cu o istorie solidă în spate și servicii personalizate, alături de tehnologia modernă?

Credit rapid gratuit?!

Apropos de asta, mi-a atras atenția o astfel de instituție financiară, ce își zice „finanțator digital cu viziune fintech”, care, trebuie să recunoaștem, sună într-un mare fel. E vorba de Ferratum, un grup financiar aflat printre liderii mondiali la acest capitol, care are sediul central în Helsinki și o licență bancară UE în Malta. E pe piață din 2005, iar momentan activează în peste 25 de țări din Europa, în America de Nord și în regiunea APAC, adică în cele 22 de țări cu activități operaționale.

Acum că v-am făcut un scurt intro despre Ferratum, să vă zic ce mi-a atras atenția la ei: accentul pe care îl pun pe viitor, pe aplicațiile mobile și pe digital, cu precădere. Pentru că vin cu acel know-how internațional și cu mindsetul de înțelegere a nevoilor actuale, dar, mai ales, viitoare. Și uite așa îți dă sentimentul că sunt aici pe termen lung și că au deja un plan bun de back-up pentru gestionarea bugetului tău de peste ani și ani și parcă te mai înmoaie un pic când îți trece prin minte să îți iei un credit de nevoi personale.

Bine, mi-a mai atras ceva atenția la ei: conceptul de credit rapid gratuit. Practic, ei îți oferă un credit încadrat într-o anumită sumă, pe care trebuie să îl restitui într-o anumită perioadă, iar partea bună e că dai înapoi fix cât ai luat, fără comisioane, dobânzi sau taxe. Partea mai puțin bună e că varianta asta merge doar prima dată când faci credit la ei și e, până la urmă, de înțeles, pentru o instituție care se ocupă și trăiește din… credite!

Facem sau nu facem credite?

Până acum, noi am făcut doar două credite de nevoi personale la bancă: unul pentru mașină, pe care am reușit să îl achităm și unul pentru casă, pe care îl vom avea, cel mai probabil, pentru tot restul vieții. În rest, parcă nu mai îndrăznim să ne luăm pe cap și altele. Că și așa învățăm în fiecare zi cum e treaba cu educația financiară și cu mersul banilor. Uneori ne mai poticnim și noi cu lecțiile, că nah, dar am așa un sentiment că mulți dintre voi înțeleg ce zic, pentru că și voi treceți prin asta.

Așa că, la final, vreau să vă ridic un pic mingea la fileu și să vă întreb câte ceva, ca să nu vorbesc doar eu, singură, aici: V-ați luat sau nu v-ați luat credite până acum? Ce experiențe ați avut cu creditele și ce recomandări aveți pentru cei care încearcă asta acum, pentru prima dată? De ce să își facă sau să nu își facă cineva credit și la ce trebuie să fie atenți?

Hai să facem o listă, ca să ajutăm oamenii, vorba aia, să înțeleagă cum e cu creditele și cu educația financiară, pe care ar fi trebuit să o învățăm noi încă din școală!

Foto: lookbook.nu