Dacă vrei să citești o carte de care să te îndrăgostești, atunci Fata care citea în metrou este alegerea perfectă! Pentru că, așa cum e considerată de Lire, este „o poveste tandră, cu un strop de nebunie”. Și cui nu-i plac poveștile, mai ales când conțin o doză de nebunie și un strop sănătos de iubire? Ca să nu mai zic că este despre cărți, așa că e greu ca iubitorii de lectură, așa ca mine, să rămână indiferenți!
Christine Feret-Fleury este cea care a dat naștere acestei cărți chiar în 2017. Ea este cea care a creat-o pe Juliette, eroina care mie mi-a ajuns imediat la inimă. Juliette are o viață monotonă și un loc de muncă plictisitor. Plăcerea ei cea mai mare este ca atunci când merge cu metroul la serviciu să observe ce citesc oamenii din jurul ei. În fiecare zi, pe același traseu, la aceeași oră, Juliette își condimentează viața cu scenariile pe care și le imaginează despre fiecare cititor, pe baza alegerilor literare. Până într-o zi când decide să coboare cu două stații mai devreme și să meargă pe un alt drum spre serviciu.
Și uite așa, de la o decizie aparent banală, întreaga ei viață ia o cu totul altă întorsătură și se schimbă radical. În drumul său ocolitor, Juliette dă peste casa unei fetițe pe nume Zaide și a tatălui ei, Soliman. Bărbatul are una dintre cele mai inedite meserii din lume, pentru că și-a propus să transforme lumea într-o bibliotecă, pe baza conceptului cărților călătoare inițiat în 2001 de către Ron Hornbaker. Practic, Soliman coordonează un sistem impresionant de cărăuși, care plasează cărți peste tot. Fiecare cărăuș are responsabilitatea de a oferi oamenilor exact cărțile care cred că li se potrivesc, apoi aceștia trebuie să dea cărțile mai departe. Mențiunea este că toate cărțile trebuie înregistrate în sistem, pentru a li se putea urmări traseul și povestea.
Când primește propunerea de a-l înlocui pe Soliman cât el este plecat, Juliette se simte copleșită. Când simte cum se schimbă destinul oamenilor în urma cărților, descoperă pasiunea pentru acest sistem bizar. Când Soliman moare, Juliette știe că asta trebuie să facă pentru tot restul vieții, așa că pleacă în călătoria vieții sale, ducând la îndeplinire visul lui Soliman: să transforme lumea într-o bibliotecă imensă.
Dacă încă simți nevoia să fii convins că trebuie să citești această carte, îți las mai jos ceea ce s-a mai spus despre „Fata care citea în metrou”:
„O poveste frumoasă ca un balsam pentru suflet, plină de trimiteri care le fac poftă de citit și celor mai puțin entuziasmați de lectură!” – Avantages
„Un roman delicios, care să ne aducă aminte că în epoca rețelelor de socializare imaginația e mai importantă decât oricând.” – Madame Figaro
Și ca să pun cireașa pe tort îți mai spun că e disponibilă la reducere atât în varianta paperback, cât și ebook, pe site-ul editurii Nemira!
Uite, acum eu sunt cărăușul care îți recomandă ce să citești în continuare, așa că îți sugerez să faci neapărat cunoștință cu Fata care citea în metrou! Și, de ce nu, să fii la rândul tău un cărăuș iar împreună să transformăm lumea într-o mare bibliotecă!
Foto: shutterstock.com
Comenteaza