După câțiva ani de experiență în Traininguri de Soft Skills am decis să intru și ca Asistent Colaborator la Catedra de Comunicare și Relații Publice de la UAIC Iași. Așa că de câțiva ani combin metodele non-formale învățate la traininguri cu cele formale învățate la cursurile de pedagogie. Cum e? E extrem de plăcut să simți toată energia tinerilor, să înveți de la ei, dar, mai ales, să poți schimba atitudini și comportamente, zic eu în bine.
Partea cea mai grea e apropierea față de student. Da, țin seminarii, sunt tânără, îmi place să strecor și glume în prelegerile mele și rețin toate numele studenților mei. Se înțelege de aici oare că sunt prea apropiată de ei? Eu personal nu cred, însă voi aduce cu siguranță schimbări dacă asta se percepe.
Să luăm cazurile tinerilor pe care i-am avut ca voluntari în organizația mea cu mulți ani în urmă sau cei cu care am lucrat în diferite instituții. Acum mi-au ajuns studenți, însă știu să diferențieze foarte bine adresarea către mine făcută la orele de seminar cu cea făcută în afara cadrului universitar. Adică, până și e-mailurile lor care țin de seminarii îmi sunt adresate cu ”dumneavoastră”.
Acum, mai e cazul acelor studenți cu care nu am nici o treabă în afara orelor de seminar și care, în timpul liber mi se adresează la per tu. Sunt extrem de puține, ce-i drept, aceste cazuri și le pot număra pe degetele de la o mână din sute de studenți, însă, există. Întrebându-i de unde până unde atâta ”prietenie” între mine și ei, mi-au răspuns că s-au simțit foarte apropiați de mine sau că facem parte din aceeași blogosferă. Să fim serioși: unu la mână, trebuie făcută clar o distincție între atmosfera degajată de la seminarii și îndrăzneala de a vorbi la per tu cu cadrele didactice. Și eu am avut cadre didactice mai tinere la seminarii, extrem de treabă și prietenoși, cu care mă întâlneam și în alte cercuri profesionale, însă nu mi-am permis niciodată să le vorbesc la per tu. Doi la mână, dacă eu am blog și tu ai blog nu înseamnă că ne luăm așa frumos de umăr și petrecem împreună, mai ales dacă nu ne-am întâlnit niciodată în afara orelor de seminar. Mediul online e un spațiu infinit, iar dacă suntem prezenți toți acolo nu înseamnă că ne permitem să ne comportăm reciproc ca adevărați prieteni în mediul offline.
Nu știu de unde vine dorința asta de a vorbi cu cadrele didactice la per tu. Din ce am observat, pot spune că e o combinație nefericită între lipsa bunului simț și o prezență prea mare de aroganță.
Cred ca adresarea la pers. a II-a singular nu e neaparat gresita in sine. Cred ca depinde foarte mult de cine si de cum o face. Daca o face unul dintre acei studenti buni despre care stii ca iti soarbe cuvintele, de la care simti un respect intrinsec … „tu”-ul nu cred ca mai are prea mare importanta! Dupa cum nici un „Dvs” de complezenta nu cred ca incalzeste pe nimeni!
Poate chiar si lipsa de respect as putea spune.
Din punctul ăsta de vedere, chiar nu am avut probleme cu studenții. Adică să nu mă înțelegeți greșit: unii mi-au dovedit că pot să nu mă respecte chiar dacă mi se adresau cu ”dumneavoastră” :).
Eu tot timpul i-am încurajat să-mi spună pe nume. În unele cazuri chiar mi-au reușit.
Intrebare: Statutul de cadru didactic iti da dreptul sa tutuiesti studentii? Cunosc profesori care se adresau cu „dumneata” si elevilor din scoala generala…
Respectul trebuie sa fie reciproc…
@coolnews – clar, respectul nu stă în astfel de adresări. Dar mă refer strict la cazurile de diferență între cei care mă cunosc și în afara orelor de seminar și cei care nu mă cunosc deloc. În plus, mediul academic îți impune anumite reguli pe care e musai să le respecți.
@Ines – am încercat și eu, dar mi-am dat seama că atunci când permiți prea mult, există riscul de a se înțelege altceva.
@Irina – nu, nu îmi dă acest drept. Însă când am fost studentă nu am suportat deloc profesorii care vorbeau cu noi la ”dumneata” sau ”dumneavoastră”. Mai ales în cazul celor tineri, mi se părea chiar îngrozitor. Eu personal cred că îmi respect mai mult studenții dacă îi știu pe toți pe nume și iau în considerare fiecare situație specială, decât să îi bag pe toți în oala de ”dumneata”.