Familie fericită – Toți ne-o dorim, dar nu știu dacă am stat vreodată să avem răgazul pentru a o descrie în amănunt. Ne setăm ca obiectiv de viață să avem o familie fericită, fără să detaliem ce presupune exact acest lucru. De multe ori, ne dorim asta fără să facem chiar noi eforturi de a avea familia fericită pe care ne-o dorim. Sunt multe așteptări mari și puțină implicare.
Sunt ferm convinsă că, pentru fiecare om, conceptul de ”familie fericită” înseamnă altceva. Și e un lucru absolut normal, de altfel. Așa că, azi vă voi spune doar ce înseamnă pentru mine o familie fericită și, totodată, vă provoc să meditați la aceste întrebări conexe: Ce înseamnă pentru tine o familie fericită? și Ce faci TU pentru a avea familia fericită pe care ți-o dorești?
Pentru mine, o familie fericită înseamnă o familie în care există, la cel mai înalt rang, iubire, respect și încredere. Este familia în care se râde foarte mult, în care se petrece foarte mult timp de calitate împreună și în care toți vor să fie acolo. Pentru mine, familia fericită este familia în care toți membrii familiei comunică și se simt în siguranță unul lângă celălalt, știind că se pot baza oricând unul pe celălalt. Este familia în care succesul nu se măsoară în bani și în lucruri materiale, ci în zâmbete și acte de iubire. Este familia în care toate principiile noastre sunt acceptate și respectate cu zâmbetul pe buze. Este familia plină de armonie și de iubire necondiționată, familia fără țipete, fără reproșuri, fără bătaie, fără pedepse. Familia care se simte ”acasă” oriunde ar fi membrii familiei.
Da, ne mai ”certăm”, ca în orice cuplu și ca în orice familie, însă știm unde ne sunt limitele și nu uităm niciodată de respectul reciproc. Ne punem în pielea celuilalt și încercăm să înțelegem motivele lui, ajutându-l apoi să treacă peste greutăți. Ne calmăm înainte să izbucnim în țipete și nu spunem niciodată lucruri grele, fără a oferi și un feedback corect.
Nu e ușor să îți crești copilul într-o familie fericită, mai ales în momentele în care simți că efectiv nu mai poți. Însă, există speranță! Specialiști și mame din toată lumea au demonstrat deja că se poate, dacă urmezi câțiva pași importanți în stilul de parenting și în familia ta. Chiar și eu am văzut că se poate! De aceea, vă recomand să mergeți cu toată încrederea și deschiderea la întâlnirea cu dr. Laura Markham, fondatorul Aha Parenting, care va avea loc pe 14 și pe 15 noiembrie 2015, în cadrul evenimentului Totul despre Parenting.
Vei afla cum să cooperezi cu cel mic, în loc să țipi constant la el; de ce țipetele, amenințările și pedepsele nu fac deloc bine; cum să creezi o atmosferă liniștită acasă; cum să dezvolți inteligența emoțională a copilului tău; despre furia și crizele de plâns ale copilului tău; despre atașament și părinți liniștiți; despre emoții și stări exprimate și împărtășite; despre mindfulness și gestionarea propriilor stări, ca părinte.
Foto: coolwallpapers.org
Comenteaza