Stiti ca la nastere bebelusul primeste o nota. Ei bine, nota asta nu vine asa din senin, pentru ca s-ar uita echipa medicala la bebe si i-ar da o nota din priviri. Vorbim de fapt de scorul APGAR, un test realizat pentru a determina conditia fizica a nou-nascutului si nevoia sa de interventii medicale suplimentare imediate.

Scorul APGAR a fost conceput in 1952 de Virginia Apgar, medic anestezist, si reprezinta un acronim pentru Activitate, Puls, Grimasa, Aspect si Respiratie. Testul se efectueaza la un minut si la cinci minute dupa nastere, acordandu-se note intre 0 si 2 pentru fiecare din cei cinci factori. Astfel, un copil poate obtine o nota maxima de 10.

Este important de spus ca acest test nu determina starea de sanatate pe termen lung a copilului, comportamentul sau intelectul sau. Mai mult, copiii perfect sanatosi au de obicei un scor mai mic decat cel obisnuit, mai ales cei nascuti prematur sau prin cezariana.

Scorul APGAR

Factori

2

1

0

Ritm Cardiac Normal (peste 100 batai pe minut) Mai putin de 100 batai pe minut Absent (fara puls)
Respiratie (ritm si effort) Ritm normal de respiratie si efort, plans zdravan Respiratie inceata sau neregulata, plans slab Absent (fara respiratie)
Grimasa (raspunsuri reflexe) Se retrage, stranuta, tuseste la stimulare Miscari faciale (grimase) doar la stimulare Absent (fara raspuns la stimulare)
Activitate (tonicitate musculara) Activ, miscari spontane Brate si picioare flexate cu slaba miscare Fara miscare (tonus flasc)
Aspect (culoarea pielii) Culoare normala pe tot corpul (mainile si picioarele sunt rozalii) Culoare normala pe tot corpul (mainile si picioarele sunt vinete-albastrii) Culoare albastru-gri pe tot corpul

Sursa tabel: mamica.ro

Sursa foto: kylabakerphotography.com