De când mi-am schimbat complet stilul de viață, am început să includ în alimentația mea mult mai multe cereale și produse conexe cum sunt cele de aici. Am renunțat la tartinele cu unt și mezeluri de dimineață, la ouăle prăjite sau la farfuria fără pic de legume pe ea. Am renunțat și la combinațiile nu tocmai sănătoase pentru organism și am optat, mai degrabă, pentru un mix de cereale și alte alegeri sănătoase, conform indicațiilor nutriționistului.

Sunt multe cereale pe care le folosesc acum și vă voi povesti în timp despre fiecare. Oricum, le descopăr și eu de abia acum, așa că împărtășesc cu voi toate informațiile pe care le strâng, fie de la specialiști, fie din proprie experiență.

Una dintre cerealele incluse în noul meu meniu este psyllium, care sunt de fapt niște tărâțe folosite în general în cure de slăbire și de sănătate. Ce fac mai exact aceste cereale? Ei bine, detoxifiază organismul, scad pofta de mâncare, îmbunătățesc digestia, tratează balonarea și, evident, ajută la eliminarea mai facilă a kilogramelor în plus. Dacă ne referim la partea strict medicală, consumul regulat de psyllium ajută la reducerea riscului de boli ale inimii, dar și al nivelului de colesterol din sânge.

Eu le folosesc în general în combinație cu iaurt, dimineața, la micul-dejun. O altă variantă care îmi mai place este adăugarea acestor cereale în salate, pe care le consum de obicei seara. Și, bineînțeles, le mai folosesc în compoziția de dulciuri și prăjituri, alături de alte cereale asemănătoare, în locul făinei albe, dar pun destul de puțin, pentru că excesul de psyllium poate produce dureri de stomac. Bine, dacă stăm să ne gândim, orice e în exces dăunează.

Ceea ce mai este important de știut despre psyllium este că se umflă de până la 20 de ori când sunt amestecate cu apă și chiar pot fi consumate astfel, deoarece menține senzația de sațietate din organism. Eu nu prea sunt fană a consumării lor doar cu apă, dar, dacă voi puteți, toată stima! Mai ales că două linguri de psyllium au doar 32 de calorii!

Și tot legat de apă, dacă vă apucați și voi să consumați aceste cereale, e musai să știți că trebuie să beți acei faimoși doi litri de apă zilnic și cel puțin 250 ml imediat după ce le mâncați.

Iar ca un PS, să știți că psyllium pot fi consumate și în timpul sarcinii.

Tărâțele de psyllium au o istorie veche, ele fiind folosite de oameni încă din Egiptul Antic. Ca plantă, face parte din familia patlaginei și este cultivată în India, Spania și Franța. Evident, nu o să vă trimit acolo după psyllium, pentru că găsiți aceste cereale cam la orice plafar sau magazin bio și, cel mai simplu, aici!

Poftă bună și stil de viață sănătos! De abia aștept să îmi spuneți cum folosiți voi psyllium!

Foto: berkleywellness.com