În perioada asta, nu doar că un mic-dejun poate fi luat la orice oră, dar poate însemna foarte multe lucruri. Și cum stăm izolați în casă și petrecem extraordinar de mult timp în bucătărie, ideile despre „ce mai mâncăm azi” sunt mai mult decât binevenite. Nu o să vă zic de ce e bine să mâncăm micul-dejun, că știe fiecare ce are de făcut în viața lui. Vă zic doar că eu una, dacă nu mănânc micul-dejun și nu îmi beau apoi cafeaua, fac foarte-foarte urât. Pe cât mă știți pe mine de Zen, pe atât fac de urât, dacă nu mănânc la timp. Așa că am adunat aici cât mai multe idei de mic-dejun, ca să vă inspire să alternați opțiunile și să savurați în fiecare dimineață ceva bun.

40 de idei pentru mic-dejun

1. Iaurt cu cereale și fructe. Ăsta e mic-dejunul meu preferat, pentru că este rapid, gustos și sănătos. Îmi pun câteva linguri de iaurt cremos, niște musli sau cereale și orice fel de fructe am în casă sau am chef pe moment. Dacă vă este dificil în perioada asta cu fructele proaspete, eu am, de exemplu, în debara mai tot timpul conserve de cocktail de fructe, iar în congelator pungi cu fructe. Iar dacă nu aveți iaurt, îl puteți înlocui cu lapte.

2. Smoothie. Mie una nu prea îmi place varianta asta la gust, dar e un boost de energie, pentru diminețile în care chiar aveți nevoie de așa ceva. Puneți în blender fructele pe care le aveți la îndemână și adăugați lapte și un pic de miere de albine. Partea bună e că puteți face orice fel de combinații, în funcție de ce aveți în casă și ce anume vă place.

Aveți aici mai multe idei de rețete pentru smoothie

3. Iaurt cu nuci și miere de albine. La nebunie îmi place combinația asta! Mai pun și un fruct alături și deja e boom de energie. Plus că puteți alege din mai multe tipuri de miere.

4. Chia. Am descoperit târziu tare chia, dar odată ce am dat de ea, mi-am dat seama cât de mult îmi place și în ce multe feluri o pot folosi. În general, îmi pun seara într-o caserolă niște semințe de chia, adaug lapte sau apă cât să le acopere și le las la umflat peste noapte. Dimineața, le savurez cum am chef și cu ce am la îndemână. De obicei, adaug iaurt cremos, miere de albine sau dulceață, nuci sau caju și, bineînțeles, fructe.

Idee de mic-dejun: budincă de chia, cu iaurt și fructe

5. Fructe. Nu știu cum e la voi, dar în unele dimineți mie îmi vine să mănânc un platou mare de fructe și cam atât. E o bună detoxificare și vă dă energie din plin, pentru următoarea parte a zilei.

6. Lipie. Pun niște hummus pe lipie, adaug câteva cubulețe de brânză și alte câteva de legume (eu prefer ardeii grași), rulez lipia și uite așa e gata mic-dejunul meu!

7. Nutella. Sănătate, sănătate, dar să mai punem și puțină ciocolată! Pentru că… da, sunt și dimineți în care borcanul de Nutella e baza micului-dejun. Ori dau niște fructe prin ciocolată și le mănânc așa, ori îmi fac de cap de-a binelea și îmi ung pe pâine unt și Nutella. Cu o cană de lapte alături… yummy, yummy, yummy!

Pentru adevărații fani de Nutella, aveți aici 30 de rețete delicioase cu Nutella!

8. Biscuiți. Fie că nu am pâine în casă, fie că pur și simplu am chef de niște biscuiți, uneori aleg biscuiții pentru mic-dejun. Cu unt, dulceață și ceai, cu fructe uscate și lapte sau cu mere, pentru un pic de nostalgie din copilărie.

9. Dulceață. Tot la capitolul mic-dejun dulce stă și borcanul cu dulceață sau gem, unse pe orice și în orice combinație.

10. Clătite. Fac de seara niște clătite și le las neumplute. Dimineața, le umplu cu orice am chef atunci, fie că e umplutură sărată, fie că e una dulce.

Idee de mic-dejun: clătite

11. Avocado. Mie una îmi place tare mult avocado și îl mănânc fie ca pastă de guacamole, fie îl tai bucăți și le savurez pur și simplu.

12. Vinete. Să rămânem tot la verde și să continuăm cu vinetele, pentru că sunt mulți care le preferă pe tartinele lor. Eu una le mănânc destul de rar, pentru că fac o reacție ușor alergică la ele și buzele mele se umflă chiar mai mult decât sunt umflate de la mama natură. Dar din când în când, fur și eu câte o felie de pâine cu vinete și roșii, așa cum savuram în copilărie.

13. Icre. Icrele sunt preferatele Rebecăi. Ar mânca icre în fiecare dimineață, fără nimic altceva. Așa că vi le recomand și vouă ca idee de mic-dejun, evident, nu în fiecare zi. Noi le mâncăm pe pâine, alături de castravete și o cană cu lapte.

14. Hummus. Hummusul îmi place mie. Și e și foarte sănătos și sățios. Fie îl faceți acasă ca pastă de năut, fie îl cumpărați din comerț în diferite variante (simplu, cu busuioc, cu paprika, cu ardei copți și tot așa). Eu îl ung pe pâine sau pe lipie și adaug brânză și legume.

15. Pate. Idem. Iar pateul de casă… yummy, yummy, yummy! Ca să nu mai zic că puteți face pate de ficat, pate de linte, pate de măsline… continuați voi cu ce vreți.

16. Mezeluri. Nu prea am vorbit despre mezeluri, pentru că eu una nu prea le folosesc. Sunt unele dimineți când am chef de o bucățică de mușchi sau de câteva felii de salam crud-uscat. Le mănânc fie ca atare, fie îmi fac tartine cu pâine, unt, mezeluri și legume.

17. Crenvurști. Tot rar îi mănânc, dar uneori mi-e poftă de niște crenvurști de porc după rețeta originală, cu niște pâine și muștar.

Idee de mic-dejun: ouă

18. Omletă. Sau „omuletă”, cum zice Rebeca. Bat bine-bine două ouă, adaug condimente și puțin lapte și iar le iau la bătut. Încălzesc tigaia, pun câteva semințe sau niște curmale și jumătăți de roșii cherry, le trag un pic la tigaie, după care adaug compoziția. Deasupra presar niște brânză. Și uite așa iese o omletă pufoasă și delicioasă.

19. Scrob. Mie îmi place mai mult scrobul, pentru că îmi permite să amestec acolo în tigaie și să adaug tot ce îmi mai trece mie prin cap. Și îmi trece… Practic, puteți pune orice aveți în casă și vă place.

20. Ouă-ochiuri. Chiar nu am mai făcut de multă vreme niște ouă-ochiuri, dar scriind acum mi s-a făcut poftă de ele. Merg perfect alături de brânzeturi și legume. Iar pentru un pic de simț artistic, pot fi făcute în diferite forme de fursecuri sau în rondele de ardei gras. Și, de ce nu, în chifle de pâine!

21. Ouă fierte. Dacă le vreau mai tari, pot să fierb mai multe și să le țin în frigider, astfel încât dimineața să le iau direct de acolo, să le curăț de coajă și să le pot face tot felul de decoruri creative pentru Rebeca. Dacă le vreau mai moi, le fac pe loc și le savurez cu orice am la îndemână prin frigider. Uneori, mai fac și „rețeta” copilăriei: pun într-o cană două ouă fierte moi, adaug bucățele de pâine, de brânză sau de mezeluri și le savurez musai pe canapea, în fața televizorului sau, după caz, a Netflixului.

22. Ouă poșate. Vă vine să credeți sau nu, sunt preferatele Rebecăi la capitolul „ouă”. Și sunt extrem de simple de făcut. Se pune apă cu sare la fiert, se sparg direct în apă două ouă și se lasă la făcut, câteva minute, în funcție de cum le vreți, mai moi sau mai tari.

23. Plăcintă. Dacă fac seara plăcintă, chec sau vreo prăjitură, micul-dejun e momentul perfect să fie savurate, pentru că avem la dispoziție toată ziua să eliminăm zahărul și caloriile din ele. Și, în plus, începem și ziua cu zâmbetul pe buze, pentru că sunt super-bune!

24. Griș cu lapte. Dacă vreți să mă cuceriți cu ceva, cu siguranță veți reuși cu griș cu lapte. Sunt dimineți când pur și simplu mi-e dor de o porție de griș cu lapte, nici prea moale, nici prea tare. Și de cele mai multe ori îi torn deasupra și o porție zdravănă de dulceață sau gem.

25. Terci de ovăz. Am foarte mult ovăz în casă, în diferite forme și ambalaje. Iar una dintre metodele în care folosesc ovăzul este acel terci, în care adaug miere de albine, nuci, banane și un praf de scorțișoară.

26. Unt de arahide. Nu știu dacă voi sunteți fani, dar eu ador untul de arahide crunchy. Uneori îmi iau borcanul și o lingură și mă îndop cu câteva linguri, iar în unele dimineți aleg varianta asta de mic-dejun: pâine, unt, unt de arahide și gem sau dulceață. Sau altă variantă care îmi place foarte mult: fructele cu unt de arahide. În general, aleg felii de banană sau de măr, pe care ung porții generoase de unt de arahide. Un deliciu!

Aveți aici mai multe tipuri de unt de arahide și alte creme tartinabile sănătoase

Idee de mic-dejun: unt de arahide cu gem

27. Sendviș. Fie că aveți grill de făcut sendvișuri, fie că faceți pâine prăjită, fie că dați pâinea prin tigaie sau în cuptor, fie că o lăsați cum este, cerul este limita atunci când vine vorba de a construi un sendviș pentru mic-dejun.

28. Somon. Somonul este extrem de hrănitor și de delicios, așa că vi-l recomand la micul-dejun. Eu îl mănânc pe pâine prăjită, pe care ung un pic de unt. Merge fie cu ouă moi, fie cu brânzeturi și legume proaspete.

29. Baton de cereale. Pentru diminețile leneșe, în care nu aveți chef să faceți mare lucru prin bucătărie, vă recomand un baton cu cereale (poate fi fie făcut acasă, fie cumpărat din comerț), alături de un fruct și o cană cu lapte.

30. Orez. Fiert pe loc sau cu o noapte înainte, iar la micul-dejun adăugați laptele și scorțișoara. Sau varianta fără lapte, în care adăugați miere de albine, scorțișoară, mere sau alte fructe.

31. Fructe uscate. Uneori, înlocuiesc fructele proaspete cu cele uscate și îmi fac un binemeritat platou cu de toate, alături de biscuiți sau batoane de cereale.

32. Brioșe. Brioșele sunt foarte rapid de făcut și ies și foarte bune. Acum, fiecare alege cum să le facă și ce să pună în ele. Eu, de exemplu, folosesc ovăz sau făină de ovăz, banane, miere de albine, lapte și fructe pentru varianta de brioșe dulci sau brânzeturi și legume, pentru varianta de brioșe sărate.

Idee de mic-dejun: brioșe

33. Pizza. Să fim serioși, de câte ori nu ați mâncat dimineața feliile de pizza rămase de seara, alături de o cană cu lapte? Saaau, dacă aveți chef de mini-pizza matinale, le puteți face pe loc, mai ales dacă aveți aluatul pregătit.

34. Paste. Da, și pastele pot fi mâncate uneori la micul-dejun. Pot fi „melcișori” cu lapte, budincă de macaroane sau, varianta care îmi place mie tare mult, paste cu nucă și miere de albine.

35. English breakfast. Dacă vă tentează ideea unui mic-dejun englezesc, puteți alege faimoasa variantă cu ouă-ochiuri, cârnați și fasole. Pe mine una nu m-a tentat niciodată, nici acest mic-dejun, nici mâncarea lor în general. Poate și de aceea, atunci când am fost în Londra, am mâncat la greu de la indieni.

36. Croissant. N-am făcut niciodată croissant acasă, dar știți voi… „never say never”. Până atunci, aveți tot timpul varianta de croissant proaspăt din oraș, alături de fresh de portocale, unt, gem și fructe. Eu recunosc că îmi place să tai croissantul în două, să îl umplu cu unt și să îl savurez așa.

37. Frigănele. Nu știu dacă este cineva care să nu fi mâncat măcar o singură dată frigănele când era copil. Bine, mă refer la generația mea, evident. Știți voi, feliile acelea de pâine, date prin ou și prăjite în tigaie… Erau tot timpul două variante: fie adăugai brânză, fie puneai zahăr, ca să ai parte și de ceva dulce.

38. Brânzeturi. Sunt un mare fan al brânzei, mai ales al brânzeturilor grase, cum ar fi gorgonzola. Așa că în unele dimineți aleg să îmi fac tartine din pâine și gorgonzola, peste care pun felii de castravete sau măr.

39. Platou tradițional. Ei, păi cum să nu facem și un mic-dejun românesc, cu de toate pe masă? De la telemea, caș sau urdă până la mușchiuleț sau tot soiul de salamuri și alte mezeluri. Alături, bineînțeles, de roșii, castraveți, ceapă și orice legume avem la îndemână și câte un pic din zacuscă, salată de vinete și alte bunătățuri de prin borcanele din cămară. Și ca un pui de ardelean ce sunt, vă zic că la platoul tradițional nu are cum să lipsească slana!

40. Platou de vin. Îi zic platou de vin, pentru că în general îl savurez seara, la un pahar cu vin. Dar îmi place atât de mult ce conține, încât mi-l fac uneori și dimineața, la micul-dejun. Mda, fără vin. Așadar, cam asta pun eu pe platoul de dimineață: brânzeturi (gorgonzola, brie, cheddar, camembert, emmental, pecorino), prosciutto sau alte mezeluri crud-uscate, nuci, caju, struguri sau ce fructe am la îndemână și pâine.

Idee de mic-dejun: platou

Nu uitați că aveți la îndemână oricând cărți de bucate, specializate pe ceea ce doriți să preparați. Ca să nu mai zic de Internet, resursa inepuizabilă de idei și de rețete. Iar dacă v-a ajutat cât de puțin lista mea să vă inspire pentru mic-dejun, mie nu-mi rămâne decât să mă bucur și să vă urez poftă bună!