Nu vreau aplicatii care imi ”toarna” copilul

Am primit zilele trecute un comunicat de presă care mă înștiința de lansarea unei aplicații mobile, intitulată 24edu, aplicație care anunță părinții pe telefon tot ce fac copiii la școală. L-am citit, nu am fost de acord cu el și am vrut să îl șterg. Apoi, mi-am dat seama că ar fi un subiect bun de dezbătut cu voi, ca să îmi dau seama care este reacția părinților în general la un astfel de subiect. Mai ales că tipa care mi-a trimis comunicatul mi-a scris cu o mare mândrie despre o asemenea realizare și o asemenea ”soluție vitală pentru părinți”.

Așadar, în comunicat se spunea că în momentul în care copilul tău primește absent sau o notă în catalogul electronic, tu ești anunțat automat pe telefon, dacă ai descărcată aplicația cu pricina și dacă școala respectivă folosește sistemul electronic 24edu. Poate unii părinți ar sări în sus de bucurie la o astfel de oportunitate, însă pe mine chiar nu mă încântă deloc.

Iata si de ce NU vreau sa stiu tot ce face fiica-mea la scoala:

Încă de mică, i-am arătat fiică-mii că am încredere în ea și vreau să cred că o voi face în continuare, până la adânci și bătrâneți. În plus, și noi am fost copii și tineri și știm prea bine ce înseamnă școala, ce înseamnă o notă mică sau dorința de a pleca de la ore. La cum e sistemul nostru de învățământ actual, sincer, mi-aș pune întrebări dacă fiică-mea nu ar lipsi deloc sau dacă ar avea doar 10 pe linie.

Deci, nu, nu vreau să descarc nici o aplicație prin care să fiu anunțată de un profesor ”binevoitor” că fiică-mea a luat o anumită notă sau că a chiulit de la nu-știu-ce oră. Nici nu vreau să îi monitorizez prezența non-stop, cum sunt alte aplicații care îți arată în orice moment unde e copilul tău. Cred că orice individ, oricât de mic sau de mare, are nevoie de libertate și independență. Iar dacă ai încredere în copilul tău și el în tine, relația voastră va fi mai presus decât orice notă și absență anunțate de profesori.

Pentru că e de datoria mea să am încredere înainte de toate în propriul copil și să îi iau apărarea în fața zecilor de profesori care cred sau spun că îi vor binele și că știu ei mai bine decât mine cum se educă un copil. Culmea, copilul meu!

Foto: mommyish.com