Ce-i aia educație financiară, maică?

Dacă este ceva ce regret mai mult în viață este că nu am învățat la timpul potrivit să îmi gestionez banii. Am auzit toată viața mea de la tata să fac tot timpul bani-bani-bani, dar nu am știut niciodată ce să fac cu ei și, mai ales, cum să pun deoparte.

Ce-i drept, tata îmi zicea să strâng bani pentru bătrânețe. Dar când ești tânăr și-n putere nu prea te gândești tu la bătrânețe sau zile negre. Așa că arunci cu banii în stânga și-n dreapta, crezând că așa va fi mereu. Sau, vorba aia „O viață avem, hai s-o trăim”.

Ca popor, stăm prost de tot la capitolul educație financiară. Bine, stăm prost în general la educație, dar hai să păstrăm subiectul ăsta pentru alt articol și să revenim acum la educație financiară. Pentru că, așa cum spun și specialiștii financiari, educația financiară nu este despre bani, ci despre viață și stil de viață. Și tare bine ar mai fi fost să avem și noi o materie la școală pe tema asta, care să ne învețe încă de mici ce sunt banii, cum se fac, cum se cheltuiesc, cum se înmulțesc și cum trebuie privită relația cu banii, astfel încât să ai acel stil de viață pe care ți-l dorești.

Cum am învățat care-i treaba cu banii?

Am învățat forțat să îmi fac un plan financiar în anul în care au murit trei femei apropiate din viața mea. Două dintre ele mame. Rebeca era mică, eu plăteam rate la o casă și o mașină, zeci de taxe și impozite la un SRL care credeam că îmi oferă libertatea de care aveam nevoie și nu aveam absolut nimic pus deoparte. Acela a fost momentul în care m-am întrebat ce se întâmplă cu fiică-mea, dacă mie mi se întâmplă ceva. Nu pot să fiu atât de inconștientă, corect?

Așa că am început să mă documentez despre planurile financiare pentru viitorul, sănătatea și educația ei și să pun bani deoparte în direcția asta. Apoi întâmplarea face că am divorțat și la scurt timp a venit pandemia, care mi-a anulat toate contractele. Eram în chirie, doar eu și fiică-mea, fără venituri, doar cu câteva economii strânse recent. Acela a fost momentul în care am tăiat la greu cheltuielile și care m-a determinat și mai mult să învăț despre educația financiară. Pentru că simțeam puternic această lipsă acută de informare corectă a românilor, care știu doar că trebuie să facă bani, dar care nu știu exact cum și, mai ales, ce să facă cu ei.

Ușor-ușor au revenit clienții, am reînceput munca și m-am pus pe picioare. Unul dintre clienți mi-a propus la un moment dat să mă angajez la ei. Lucru obișnuit, pentru că primisem propunerea asta și de la alți clienți în trecut. Dar nu am acceptat niciodată. Pentru că avem noi ceva în noi ca români… acea mândrie prostească de a fi „patroni”. Să nu mai vorbesc de încăpățânarea femeii independente și divorțate, care vrea să demonstreze că poate și singură. Doar că mă săturasem să mă lupt cu statul român, iar firma asta care îmi era clientă chiar mi-era dragă și mă simțeam în final acasă. Așa că am acceptat. Ce-i drept, nu din prima, că doar e greu să renunți la 20 ani de muncă pe cont propriu. Dar cred și acum că am făcut cea mai bună decizie din viața mea.

economii

Sursa foto: Canva

Ce fac acum să îmi fie bine financiar?

Între timp, am învățat și mai mult despre relația cu banii și mă documentez constant despre tot ce înseamnă educație financiară corectă. Și mi-am schimbat complet nu doar atitudinea față de bani, ci și comportamentul:

  • Am o aplicație pe telefon în care îmi notez în fiecare zi pe ce am cheltuit banii, pe categorii de cheltuieli și pe surse de venit. Așa știu în orice minut câți bani am în toate conturile și în portofel și, mai ales, unde mai trebuie să ajustez. Pot să văd totul pe perioade de timp, pe categorii, în liste sau în grafice;

  • Am un organizator anual pe luni, în care îmi trec veniturile și cheltuielile estimate, cu sumele disponibile pentru fiecare categorie de cheltuială în parte. Întotdeauna las și pentru situații neprevăzute, pentru că… ce să vezi, așa e viața;

  • La fiecare încasare de salariu îmi împart banii după cum urmează: prima și prima dată pun deoparte (economii, asigurări, pensie, investiții). Apoi plătesc chiria și facturile. Și de abia apoi împart restul banilor pe categoriile de cheltuieli de care mai am nevoie: alimente, educație, sănătate, timp liber, transport, vacanțe, donații etc.

  • Am economii în lei și în valută, plus o zonă dedicată de economii pentru vacanțe;

  • Cer sfatul unor consultanți financiari, de fiecare dată când am nelămuriri;

  • Nu mai am rate și nici carduri de credit, pentru că nu vreau să plătesc dobânzi;

  • Când vreau să cumpăr ceva, mă gândesc de mai multe ori și mă întreb dacă chiar am nevoie de acel lucru și, cu atât mai mult, dacă am nevoie de el chiar acum. Nu mai fac ca înainte când mă întrebam doar dacă merit și, evident, răspunsul era un DA răspicat;

  • Am un fond de urgență și unul de siguranță, pentru acele momente grele, neprevăzute, negre. Asta pe lângă banii din economii, asigurări și investiții. Asta nu înseamnă că mă iau de șireturi cu Warren Buffett și mai marii milionari, dar sunt niște fonduri decente care mă ajută să trec mai ușor peste situațiile neprevăzute și să nu mai trec prin momente grele, nici eu, nici fiică-mea;

  • Nu (mai) împrumut bani „prietenilor” și nu am datorii;

  • Și cel mai important poate e că am învățat în sfârșit ce înseamnă cu adevărat să te pui pe tine pe primul loc. Pentru că nu înseamnă doar răsfăț continuu la spa și alte cheltuieli de moment, ci înseamnă că atunci când pui bani deoparte pentru viitor, te pui de fapt pe tine din viitor pe primul loc. Și credeți-mă, că tare mult vreau să-i mulțumesc Andreei din momentul în care a decis să investească în viitorul ei.

5 resurse de educație financiară

Cum ziceam și mai sus, mă documentez constant despre educația financiară: citesc cărți și articole, ascult podcasturi și emisiuni, particip la evenimente și cursuri.

Las mai jos doar câteva cărți pentru început, care sigur vă vor fi utile. Sunt toate scrise de autori români, pentru că e important să ne raportăm la realitatea noastră, care vine la pachet cu o anumită cultură, economie și educație.

Dragă, unde-s banii?. Lecții de viață pentru echilibru și prosperitate”, de Adrian Asoltanie. Pe Adrian l-am cunoscut acum mulți ani la un eveniment despre educația financiară pentru părinți. Mi-a plăcut enorm ce a zis, doar că încă nu eram la stadiul de conștiență să pun în practică atunci toate lecțiile bune pe care le-a împărtășit cu noi. Ulterior i-am cumpărat cartea, am devorat-o, i-am ascultat emisiunea financiară și i-am folosit resursele gratuite puse la dispoziție pe site. În plus, veți iubi și voi limbajul uman și umorul din dotare, alături de întâmplările reale și greșelile pe care le-a făcut chiar el. Noi am selectat-o drept „Cartea lunii martie” anul acesta la Clubul de Carte de la firmă;

Banii în mișcare. Prosperitatea în 10 pași”, de Iancu Guda. Pe Iancu Guda îl știți cel mai probabil și de la emisiunea cu același nume de la Digi TV;

Secretul banilor. Educația financiară pe care nu o înveți la școală”, de Irina Chițu și Denisa Dascălu, o carte perfect explicată și ilustrată atât pentru adolescenți, cât și pentru adulții la început de drum în ale relațiilor sănătoase cu banii;

Principiile banilor – De la a dispera la a prospera. Ghid de educație financiară”, de Liviu Gelu Drăghici;

Bani și libertate. Ghid de bunăstare”, de Ovidiu Toader

Ca bonus, vă zic și de cele două volume de educație financiară pentru copii „Școala banilor bine-crescuți”, de Cristina Andone în parteneriat cu Școala de Bani de la BCR. Și deși nu am un cont deschis la BCR, colaborez cu ei și recomand proiectul Școala de bani, pentru că îl văd necesar atât în fiecare școală, cât și în fiecare casă.

Citește aici și interviul pe care i l-am luat Cristinei Andone despre proiectul Școala banilor bine-crescuți.

Citeste interviul cu Cristina Andone despre bani

În rest, e plin internetul de podcasturi și emisiuni pe subiect, iar publicațiile financiare și mai toate băncile importante au pe site-urile lor articole întregi despre cum poți să faci banii să lucreze în favoarea ta. Trebuie doar să îți dai tu seama că de fapt toată treaba asta e în avantajul tău și să faci primul pas. Pentru tine. Poate părea ușor copleșitor la început. Dar credeți-mă: Din momentul în care ești bine informat și înțelegi cum poți să faci bani, totul devine simplu și plăcut. Mai am și eu multe de învățat. Dar, hey, măcar am început să fac ceva.

PS: Am pus cuvântul „fac” în ghilimele în titlu, pentru că, așa cum v-ați dat seama, dacă ați citit articolul, nu e doar despre a face bani, ci despre ce faci cu ei după ce îi faci.

„Spuneți voi banilor unde să se ducă, în loc să vă întrebați prea târziu unde s-au risipit”

Dave Ramsey