Eu am fost una dintre acele mame care i-a vorbit și i-a citit copilului încă de când era în burtă. În momentul în care am aflat că sunt însărcinată, mi-am pus mâna pe burtă, mi-am salutat copilul, i-am zis că eu sunt maică-sa și am început să îi turui încontinuu despre tot. I-am explicat și i-am vorbit despre stările prin care treceam, sunetele care se auzeau, mirosurile pe care le simțeam, mâncarea pe care o savuram, muzica pe care o ascultam. Și i-am citit. Mult! Cu voce tare.

Eram și pe atunci o mare iubitoare de cărți și, cumva, speram ca atunci când iese din mine, copilul să ia o carte în mână și să citească. Să scrie cuvinte la 2 ani și să citească romane la 3. Bine, poate nu chiar așa, dar înțelegeți voi! Mă așteptam să fie o mică tocilară, care să stea numai cu nasul în carte, pentru că eu nu îmi imaginam viața fără cărți.

Deși… eu am citit cu greu prima carte de abia în clasa a opta, iar curiozitatea pentru cărți am descoperit-o la liceu, datorită profesorului meu de română. Apoi, adevărata dragoste pentru cărți am descoperit-o singură, mult mai târziu. Și cumva, ironic, mă așteptam ca fiică-mea să citească și să iubească toate cărțile de mică. Cam ipocrit din partea mea aș zice!

Evident că nu a fost așa. Chiar dacă petrecea mult timp în preajma cărților, chiar dacă uneori alegea o carte în loc de o jucărie, chiar dacă eu citeam și îi citeam în fiecare zi, atât la inițiativa mea, cât și la cererea ei.

Nu am pus presiune niciodată pe ea, nu i-am zis niciodată că „trebuie” să citească, ci doar am plasat cărți în jurul ei, am citit în fața ei și am descoperit împreună cu ea conținutul cărților, astfel încât să dezvolte singură pasiunea pentru lectură și dragostea de cărți. În plus, am fost tot timpul de părere că nu trebuie să le citim copiilor înainte de culcare, doar ca să adoarmă, ci ca să le transmitem dragostea pentru cărți și să îi ajutăm să se dezvolte.

Puteți să citiți și articolul Cum îi facem pe copii să prindă drag de cărți?

Rebecăi îi place la nebunie să îi citesc eu. Iubește cărțile și știe cum se numesc toate cărțile din casă după copertă. Știe că din cărți poate să învețe o sumedenie de lucruri. Întrebarea e… ce facem în pasul următor? Cum o fac să citească singură și să scrie singură?

libris.ro%20

Cartea Cum să creștem cititori pasionați, apărută la Editura Gama, a venit la momentul potrivit, adică fix în perioada în care Rebeca învață să scrie și să citească. Mai mult, în perioada de pandemie, în care homeschoolingul e în floare, iar eu îmbătrânesc cu 10 ani la fiecare literă și la fiecare activitate școlară pe care o facem împreună.

Cartea asta m-a ajutat să înțeleg cum gândesc copiii la această vârstă când vine vorba de citit și scris. Mi-a adus aminte că fiecare copil e unic, că fiecare are ritmul lui și că efortul pe care copiii îl depun acum să citească și să scrie este unul imens. Nancy Newman, autoarea cărții, îl aseamănă cu efortul pe care ar trebui să îl depunem noi, adulții, când, întorși acasă după o zi de muncă epuizantă, ar trebui să ne apucăm să învățăm sanscrita. Nu e prea amuzant, nu?

Tocmai de aceea, a scris această carte în sprijinul părinților. Ea oferă, din experiența de profesor, instructor de parenting și mamă de trei, dintre care doi dislexici, sfaturi practice, fundamentate științific, pentru părinții care își doresc să-și vadă copiii pasionați de cărți. Chiar dacă, așa cum spune ea, „sunteți ocupați; aveți un bebeluș sau un copil mic; aveți un copil pasionat de tehnologie; aveți un copil extrem de activ și sportiv; aveți un copil căruia îi este greu să învețe să citească; aveți un copil care știe să citească, dar nu deschide o carte decât dacă îi cere un profesor acest lucru.

Mi-au plăcut mult metodele propuse de Nancy Newman în carte, mai ales că pe multe dintre ele le-am folosit cu Rebeca încă de când era bebe. Evident, așa cum era de așteptat, toate presupun un strop de răbdare și implicare, puțină creativitate și chef de joacă și, bineînțeles, comunicare cu cel mic și înțelegerea tuturor emoțiilor și stărilor prin care trece. Pentru că, așa cum se întâmplă în orice activitate și în orice moment din viața unui copil, sprijinul și înțelegerea părinților sunt esențiale.

Iată cei 5 pași pe care îi propune autoarea, ca să vă încurajați copiii să citească din plăcere și din proprie inițiativă, pe care îi găsiți explicați pe larg în carte:

  1. Vorbiți cât mai mult cu copilul, indiferent de vârsta lui;
  2. Încurajați joaca liberă și protejați timpul liber al copilului;
  3. Citiți-i copilului și variați cum, când și ce lecturați cu voce tare;
  4. Sprijiniți și motivați proaspătul cititor. Acordați mai mult sprijin copiilor cu dificultăți de citire;
  5. Folosiți tehnologia, fără să faceți abuz de ea, și „echilibrați” porția de distracție a copiilor.

Asta îi spun și eu Rebecăi în fiecare zi: să găsim echilibrul în tot ce facem și să facem în mod egal activitățile care contează în dezvoltarea noastră. Iar pe fiecare să o facem cu implicare și dedicare.

În carte veți găsi, pe lângă cei 5 pași de mai sus, multe exemple, studii, demontări de mituri și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe acest subiect. Las mai jos doar câteva dintre ele:

  • Cum îi facem pe copii să citească și să le și placă?
  • Cum să ne învățăm copiii să scrie mai ușor?
  • De la ce vârstă ar trebui să citească un copil?
  • De ce este benefică joaca liberă?
  • Cum și când ar trebui să le citim copiilor?
  • Cum alegem lecturile potrivite când avem mai mulți copii de vârste diferite?
  • Cum învață un copil să citească?
  • De ce au unii copii dificultăți de citire?
  • Cum să echilibrăm porția de distracție a copilului?
  • Care sunt avantajele tehnologiei și cum pot profita copiii de ele?
  • Cum îi facem pe copii să iubească lectura?
  • De ce este important să citească copiii?

Gata, vă las să vă luați propriul exemplar din carte, să descoperiți voi singuri metodele potrivite pentru copiii voștri și să vă bucurați împreună de cele mai bune lecturi și cărți pentru copii!

libris.ro%20