Încerc să îmi dau seama de ce unii oameni consideră comunicarea online total diferită de cea offline. Și aici nu mă refer la canale și strategii, ci la bunul simț și regulile esențiale de comunicare, până a se ajunge la formularea unei strategii elaborate.
Să luăm câteva cazuri:
1.Yahoo Messenger: poate unii îl folosesc pentru a purta efectiv discuții cu prietenii de genul ”Ce mai faci? Ce film ai mai văzut? etc.”, însă unii, printre care și eu, îl folosesc strict ca mesaje instante atunci când avem ceva urgent sau rapid de comunicat. Ca să nu mai spun că statusul de la YM poate fi o posibilitate de promovare. Însă, asta nu înseamnă că pot primi pe YM orice fel de mesaj.
Ce NU îmi place să se întâmple pe Yahoo Messenger:
– Am la status ”Busy” și cineva începe cu mine o discuție lungă și obositoare despre lucruri total nerelevante, fără a mă întreba măcar dacă dispun de timp. Nu mai bine ieșiți la o cafea cu un prieten?;
– Mi se trimit prezentări în Power Point despre toate tâmpeniile din lume sau documente cu mesaje idioate de trimis mai departe, fără măcar un ”Salut”. Nu primesc, nu citesc, nu transmit mai departe, deci, nu vă mai obosiți;
– Mi se trimit bancuri. Și nu unul, ci mai multe, eventual cu multe emoticoane care se prăpădesc de râs. Acum serios, credeți că toată lista voastră are nevoie aproape zilnic de o listă lungă de bancuri? Mai bine postați-le pe FB și le citesc eu de acolo … dacă sunt interesată de așa ceva;
– Primesc zilnic linkuri către blogul personal al cuiva care mă anunță că a mai scris ceva. Păi dacă aș primi de la toată lista în fiecare zi mesaje de acest gen, cred că aș renunța de tot la YM;
– Se începe ”conversația” cu Buzz. Cred că cel mai tare dintre toate urăsc acest lucru. Bineînțeles, sunetul de Buzz e dezactivat întotdeauna la mine, însă să muncesc și deodată să văd o fereastră doar cu un Buzz e ca și cum aș merge pe stradă și cineva cunoscut îmi dă peste cap în loc să mă salute;
– Mi se trimit mesaje lacrimogene cum că un copil are nevoie de bani. Să fim serioși … câți oameni donează bani la astfel de cazuri?;
– Mi se trimit linkuri cu videoclipuri pe Youtube, eventual însoțite de aceleași emoticoane care se prăpădesc de râs;
– Primesc mesaje cu ”tz” și ”sh” … mă abțin de la orice comentariu acum, deoarece am scris destule despre asta.
Vouă ce nu vă place pe Yahoo Messenger? Ce experiențe de acest gen aveți?
Va urma cu alte mijloace de comunicare.
Bun gasit !
Ma regasesc perfect in descrierea de mai sus ! Am ajuns sa tin YM numai pe invizibil , tot datorita acestor ”lucruri” …urasc sa apar ca ”available”si ,brusc, ”buzz”-urile …M-am saturat ! Mai nou, primesc de la cateva prietene (ce se considera foarte religioase ) mesaje in care spun de Doamne-Doamne, Maica Precista si vreo cativa sfinti …mesaj incheiat cu ”Daca nu trimiti acest mesaj, vei fi urmarita de ghinion ..” Imi fac o mie de nervi !
La mail-urile primite pornesc din start cu ”a sterge” ce nu e important . Pentru ca astfel de mesaje le primesc si pe mail .
Selectez ce am nevoie si atat. Degeaba spun mereu ca a fi credincios nu e conditionat de trimiterea vreunui mesaj nu stiu carui numar de prieteni …In fine…sper ca nu te-am zapacit prea tare cu pledoaria anti-mesaje …Numai bine iti doresc !
Poate tot in lista greselilor frecvente pe YM (si nu numai) ar putea fi plasata si prescurtarea unor cuvinte, prescurtari pe care doar cel ce le tasteaza le intelege.
Ca sa nu mai vorbim de nefolosirea cratimei acolo unde se impune. Asta deja nu mai e scuzabila in nici un fel.
Eu am rezolvat foarte „elegant” problema celor care dau mass-uri si buzzuri in exces. Aveau voie la maxim 3 abateri, altfel primeau ignore :)). Atentionam de fiecare data si cand au depasit limita au luat ignore.
La unii le-am sugerat sa ma mute intr-un grup unde nu dau mass-uri sau sa ma stearga din lista ca oricum ajung la ignore curand daca o tin asa.
In primul rand e vorba de respect, una e sa dai un mass la cateva luni si alta e sa faci din asta sport. Metoda asta a functionat, primesc un mass la cateva luni.
Cred că ”Ignore” e noul meu prieten :))
E vorba de educare, cine „te iubeste” se va adapta. La urma urmei in lista trebuie sa fie oameni ce te respecta cel putin la fel de mult cat ii respecti si tu.
Avem si noi o varsta, nu ne mai permitem copii in lista :)))
Nici mie nu-mi plac mass-urile sau mail-uri de genul „trimite în 5 zile la 10 persoane dacă nu vrei să se întâmple ceva groaznic” :))
@Bogdan – se pare că unii sunt ”copii” și peste 30.