Chiar dacă nu am putut merge la evenimentul organizat de Totul despre Mame cu Gill Rapley și Tracey Murkett, ne-am bucurat de cărțile scrise de ele. Și am început cu cea despre diversificare și autodiversificare, concepte cu care suntem în totalitate de acord.

Ce înseamnă mai exact? Ei bine, pe scurt, înseamnă că tu, ca părinte, trebuie să te relaxezi, să ai încredere în copilul tău și să uiți de grija murdăriei! De ce? Pentru că autodiversificarea presupune să îți așezi bebelușul la masă cu tine, să îi pui în față mâncare solidă și să îl lași să aleagă și să mănânce singur. Vei fi uimit de alegerile sănătoase și echilibrate pe care le va face și cu care se va obișnui când va crește mare. Vei fi uimit să vezi ce bine e să ai un bebeluș care mănâncă singur și nu mai trebui să alergi cu lingurița dup el. Vei fi uimit să remarci câtă încredere capătă copilul tău în el și cum vei scăpa tu de ”nervii de la masă”.

Așa că, în loc să îi dai copilului tău cu lingurița mâncare pasată, pune-i în față opțiuni de mâncare solidă și sănătoasă, din care să își aleagă singur ce dorește. Așa te vei putea bucura și tu de mâncarea ta, dar și de faptul că puiul tău mănâncă singur.

De ce e autodiversificarea benefică? Îți voi spune ce au scris și cele două autoare în cartea lor:

– E plăcută;
– E naturală;
– Învață despre mâncare;
– Învață despre cum se mănâncă în siguranță;
– Învață despre lumea care îl înconjoară;
– Își atinge potențialul;
– Câștigă încredere;
– Are încredere în hrană;
– Ia parte la mesele familiei;
– Își controlează apetitul;
– Are o alimentație mai sănătoasă;
– Dezvoltă ideea de sănătate pe termen lung;
– Învață cum să gestioneze diverse consistențe și cum să mestece;
– Îi oferă șansa de a încerca mâncare adevărată;
– Dezvoltă o atitudine pozitivă față de mâncare;
– Mese mai ușoare, mai puțin complicate;
– Fără bătălii la ora mesei;
– Copii mai puțin mofturoși;
– Nu e nevoie de jocuri sau trucuri;
– Bebelușul nu este lăsat deoparte;
– A mânca la restaurant este mai ușor;
– E mai ieftin.

Nu uita: copiii vor să facă ce fac și adulții, așa că de abia așteaptă să stea la masă cu tine și să mănânce exact așa cum o faci tu. Lasă-i! Relaxează-te un pic și vei vedea cât de mult veți avea de câștigat pe termen lung amândoi!

Dacă vrei să citești și tu cartea ”Diversificarea naturală” și să afli cum și ce să îi oferi copilului tău la masă, poți să o cumperi din shopul Totul despre Mame!

Lectură plăcută și mese cu zâmbete!

Foto: abcnews.go.com