Vineri a fost una dintre acele zile nebune când cineva, nu spun cine, s-a încăpățânat să facem noi cozonacii și pasca pentru Paștele catolic (da, suntem catolici). La sfârșitul zilei petrecute în bucătărie de abia îmi puteam mișca picioarele și mâinile și eram extrem de obosită, așa că am ales pentru lectura de seară o carte ușoară și frumoasă scrisă de un autor foarte drag mie, Eric-Emmanuel Schmitt.

Domnul Ibrahim și florile din Coran este o poveste scrisă remarcabil, în stilul specific lui Schmitt, care te ține cu sufletul la gură și nu te lasă să o închizi până nu o termini. Povestea m-a captivat de la primele rânduri și a reușit să mă deconecteze de ziua grea pe care am avut-o.

Cartea îl are în centrul acțiunii pe Moise, un băiețel de unsprezece ani. Mama lui l-a părăsit când era mic iar tatăl său îl ignoră și nu are grijă deloc de el. Se împrietenește cu domnul Ibrahim, un bătrân musulman care deținea magazinul cartierului. Fiecare zi o trăiește din plin prin ochii și prin povestirile domnului Ibrahim, învățând de la acesta nenumărate lecții și principii de viață. Domnul Ibrahim îl învață de exemplu să nu mai fure, dar îi explică și cum să devină mai descurcăreț. Iar una dintre lecții presupunea ca Moise să învețe să zâmbească frumos pentru a fi mai plăcut de cei din jurul său.

Și chiar îi reușea treaba asta cu zâmbetul cu oricine încerca, mai puțin cu persoana cea mai apropiată lui – tatăl său. Într-o zi, acesta îi mărturisește că a fost concediat de la serviciu și nu știe cum o să se mai descurce. Starea de ignorare, apatie și indiferență crește pe zi ce trece, până la un moment dat când tatăl său îl părăsește și pleacă din apartament, sinucigându-se ulterior.

Domnul Ibrahim îl înfiază pe Moise și pleacă împreună cu el într-o mare aventură spre locurile sale de baștină. Când aproape să ajungă la destinație, Domnul Ibrahim moare, iar Moise este nevoit să se întoarcă acasă și să rămână iar singur.

Domnul Ibrahim i-a lăsat toată averea și întreaga sa afacere, așa că Moise îi ia locul tatălui său adoptiv și începe să conducă magazinul alimentar al cartierului. Se căsătorește, are copii și reia relația cu mama sa, care se întoarce ușor-ușor în viața copilului său.

Eu una ador stilul lui Schmitt și modul său genial de a vedea lumea prin ochii unui copil, de a reda cu tristețe și umor deopotrivă toate sentimentele, experiențele și trăirile prin care trece un băiețel prin viața sa zbuciumată.

Sunt sigură că o să vă placă și vouă povestea lui Moise spusă de Eric-Emmanuel Schmitt! Găsiți cartea la reducere pe Libris.ro, librărie online cu transport gratuit la orice comandă!

Foto: cineplex.com