Vinerea trecută vă anunțam că pe „2 februarie” încep o nouă rubrică pe blog, intitulată Pe limba ta. Ei bine, am scris atunci data cu cifră în loc de litere, pentru că astăzi vreau să încep rubrica cu unul dintre cei mai mari pitici ai mei privind limba română: numeralele din dată și din oră.

Da, corect era să scriu cu litere, nu cu cifră, pentru că cifrele de la zero la nouă așa se scriu. Însă nu voiam să dau prea mult din casă cu privire la cum se scrie corect în litere a doua zi a fiecărei luni. Ei bine, așa cum tocmai am scris, ziua este de gen feminin, la fel ca ora. De aceea, spunem corect „Este ora două” și nu „Este ora doi”. Tot din același motiv, corect este „Astăzi este două februarie”, nu „Astăzi este doi februarie”.  La fel e pentru fiecare lună a anului, în caz că există vreun dubiu: două ianuarie, două februarie, două martie, două aprilie, două mai („Doi Mai” e doar o localitate), două iunie, două iulie, două august, două septembrie, două octombrie, două noiembrie, două decembrie.

Îmi aduc aminte când am avut la radio o invitată care a spus de mai multe ori pe post că îi așteaptă pe oameni pe „doi decembrie” la un eveniment. Ce era să fac? Am tras concluzia pentru toată lumea și am zis și eu tot pe post: „Așadar, mergeți pe două decembrie la eveniment!”. Ea a făcut ochii mari și a zis: „Nu! Pe doi!”. Și eu: „Da, pe două!”. Apoi a intrat publicitatea!

Știu! Îmi veți spune că în ultima perioadă se acceptă și forma de masculin. Adevărul e că în ultima perioadă s-au acceptat cam multe și, din păcate, explicația oficială și foarte tristă de altfel este că s-a luat această decizie pentru că „oricum majoritatea folosește aceste forme incorecte”. La fel s-a întâmplat cu „niciun” și cu alte expresii asemănătoare. Așa că nu pot să nu mă întreb: în ritmul ăsta unde ajungem și cum mai avem pretenția de respectare a limbii române, dacă trecem cu vederea greșelile, doar pentru că o masă de oameni le folosește?

Dar hai să revenim la numeralele noastre, pentru că nu doar cu a doua zi a lunii se întâmplă greșeli de limbă! Și prima zi a fiecărei luni „își ia destule palme” de la oameni. Ei bine, corect este „Astăzi este întâi februarie” și nu „Astăzi este unu februarie”. Bineînțeles, așa cum spuneam și pentru a doua zi a lunii, regula se aplică pentru fiecare lună: întâi ianuarie, întâi februarie, întâi martie, întâi aprilie, întâi mai („Unu mai” muncitoresc a apus de multă vreme), întâi iunie, întâi iulie, întâi august, întâi septembrie, întâi octombrie, întâi noiembrie, întâi decembrie.

Și dacă tot am ajuns la cuvântul „întâi”, înainte să trec la celelalte zile ale lunii, vreau doar să vă reamintesc, așa în treacăt, că după clasa zero, copiii trec în clasa „întâi” și nicidecum în clasa „întâia”.

Bun! Acum că am trecut și de această lămurire, hai să vedem ce se mai întâmplă cu alte zile ale lunii! Ce zi mai „primește electroșocuri” în limba română? Păi, a 12-a, la fel cum se întâmplă de altfel și cu a 12-a lună. Cum spuneam și în primul paragraf: corect este „Ora douăsprezece”, nu „Ora doisprezece”. Pe același principiu avem forma corectă „Astăzi este douăsprezece februarie” și nicidecum „Astăzi este doisprezece februarie”. Nu mai zic de forma „doișpe”, utilizată în limbajul popular! Bineînțeles, folosim „doisprezece” atunci când ne referim la 12 lucruri de sex masculin: „doisprezece bărbați”, „doisprezece copaci”, „doisprezece elevi” etc., dar nu când vine vorba de oră, zi sau lună!

La fel se întâmplă, evident, și cu douăzeci și două februarie și toate datele de douăzeci și două ale lunii. Însă, pentru că limba română e mai cu moț așa, există și o chichiță. Logic ar fi și ca 21 să fie feminin până la capăt, însă forma corectă este „douăzeci și unu februarie”, nu „douăzeci și una februarie”.

Așadar, formele corecte pentru zilele anului sunt „întâi”, „două”, „douăsprezece”, „douăzeci”, „douăzeci și unu”, „douăzeci și două”.

Și uite așa, azi, două februarie, am început prima ediție din rubrica Pe limba ta! Ne auzim vinerea viitoare, pe nouă februarie, când vom descoperi împreună noi taine ale limbii române!

Foto: Andreea Ignat