Haideți să vă fac cunoștință cu Anna! Este o tipă de aproape 40 de ani, care locuiește de vreo nouă ani în Elveția, alături de soțul său, bancherul Bruno Benz, și de cei trei copii ai lor. A plecat din America, pentru a se căsători cu Bruno, bărbatul bogat și chipeș care avea să îi asigure traiul fericit la care visa.

Anna este casnică și se simte al naibii de singură într-o țară străină și rece. Nu are nici un prieten și nici comunicarea cu soțul său nu este una excelentă. Este ajutată în gospodărie și în creșterea copiilor de soacra ei, care locuiește în apropiere, o femeie care îi este complet străină și neplăcută. Iar sentimentele sunt reciproce, pentru că femeia și-ar fi dorit o cu totul altă soție pentru fiul său.

Ajunsă într-o depresie cruntă, Anna ascultă sfatul soțului său și ,,face ceva în legătură cu fericirea ei”: începe cursurile de germană și merge la psiholog în mod regulat. Însă, aceste lucruri nu rezolvă o problemă mai veche a Annei, care își caută fericirea în nenumărate aventuri sexuale cu tot felul de bărbați. De curând, a încheiat o relație cu un tip aflat pentru puțin timp în oraș, pe care credea că îl iubește și cu care a rămas însărcinată. A păstrat copilul și i-a spus lui Bruno că este al lui. Acum se culcă de mai multe ori cu un coleg de la cursul de germană și cu unul dintre cei mai buni prieteni ai soțului său.

Face imprudența de a se lăsa sărutată în public de colegul său și este văzută de fiul ei aflat în excursie cu clasa. Tot ea este cea care țipă și își bruschează copilul, obligându-l să nu mai spună nimănui ce a văzut, pe motiv că doar i s-a părut. Dar vinovăția din sufletul său crește tot mai mult și explodează de-a dreptul atunci când fiul ei este lovit de o mașină și este ucis, asta în timp ce ea se afla în pat cu cel mai bun prieten al soțului său.

De aici, depresia Annei se amplifică și viața ei se schimbă complet, renunțând la aventurile extraconjugale. Însă, totul se întâmplă cam târziu, deoarece Bruno află adevărul despre fiica lor și despre faptul că nu el este adevăratul tată. Bruno se înfurie, o bate groaznic pe Anna și o alungă de acasă. Bântuind pe străzi, își dă seama că nu are nici un prieten la care poate apela și că viața sa nu este nici pe departe cea la care visa atunci când s-a căsătorit. Finalul este și mai trist decât firul poveștii, pentru că Anna renunță să mai lupte și se sinucide, aruncându-se în fața trenului.

Cam asta e povestea, pe scurt, pe care o veți descoperi și voi în cartea Casnica de Jill Alexander Essbaum. Chiar dacă romanul este unul plin de tristețe, amintind într-o oarecare măsură de Anna Karenina sau de Doamna Bovary, mi-a plăcut modul în care scriitoarea a creionat portertul Annei și modul în care a transpus-o în diferite situații-limită. Este o combinație între căutările perpetue ale unei femei și așteptările diferite de la o căsnicie. Este o descoperire remarcabilă a culturii și a principiilor de viață din Elveția, prin comparație cu traiul american al Annei. Este o luptă continuă a unei femei cu depresia și cu neputința de a-i pune capăt, cu presiunea de a fi o mamă și o soție așa cum nu poate fi.

Vă va plăcea și vouă cu siguranță întâlnirea cu Anna Benz văzută prin ochii scriitoarei Jill Alexander Essbaum! Cartea e disponibilă la reducere și cu transport gratuit pe Libris!

Foto: bebrainfit.com