Eram la liceu. Secția Istorie-Științe Sociale. Fericirea era clar în afara orelor de curs! În fiecare an de liceu făceam tot o nouă disciplină din ramura celor de științe sociale: logica (preferata mea, la care am dat și BAC-ul), psihologia (frumos obiect, dar contează cu cine îl faci), economia (groaznic a fost) și filozofia. Într-a douășpea cică eram destul de maturi să filozofăm, așa că am mâncat filozofie pe pâine.

Am citit atunci pentru prima dată În căutarea fericirii a lui Bertrand Russell. Evident, pe atunci nu am înțeles mai nimic din ce spunea, pentru că gândul meu stătea în altă parte, iar fericirea e cu totul alta la 17 ani. Am revenit la domnul Russell în facultate, pentru că specializarea mea de Comunicare Socială și Relații Publice era în cadrul Facultății de Filozofie. Așa că am mai băgat și atunci niște sendvișuri cu filozofie. La fel, nu prea am poposit asupra subiectului cu interes, că doar eram acolo pentru PR, nu pentru fericirea lui Russell.

Acum, după atâția ani, când sunt și eu mamă, când sunt la casa mea și am trecut deja prin câteva experiențe marcante, am revenit la fericirea lui Russell. Și cred că e de la sine înțeles cât de mult mi-a plăcut și cât de diferit am văzut-o cu mintea de acum! Este o carte care, așa cum spune The Atlantic, este „recomandată tuturor părinților, educatorilor și politicienilor de pretutindeni”.

Ce îmi place teribil la Bertrand Russell, pe lângă look-ul absolut adorabil, este stilul natural și limbajul simplu în care își exprimă ideile. Cartea e împărțită în două: Cauzele nefericirii și cauzele fericirii. În prima parte, la nefericire, Russell dă vina pe competiție, plictis, oboseală, invidie, conceptul păcatului, mania persecuției și frica de opinie publică. În a doua parte, la fericire, Russell pune accent pe pofta de viață, afecțiune, familie, muncă, interese impersonale, resemnare și atitudinea omului fericit. Pentru că, până la urmă, de noi depinde dacă suntem fericiți sau nu!

Citate din carte nu vă dau, că ar trebui să pun mai toată cartea, în cazul de față. Vă las doar cu textul de pe copertă, care îi aparține lui Russell, ca să înțelegeți mai bine cum vă poate ajuta cartea asta: „Scopul meu e să ofer un leac nefericirii de care suferă zi de zi majoritatea oamenilor din țările civilizate”. Cartea e disponibilă pe Libris.ro, la reducere! Am auzit eu că reducerile la cărți aduc și ele fericirea!