Văd zilele astea un articol pe net despre sigilarea dinților la copii. Citesc mult despre dantura copiilor, mă documentez și mă informez, că doar sunt mamă și vreau ca Rebeca să aibă dinți sănătoși și un zâmbet frumos. Dar, până la zâmbetul Rebecăi, mi-am dat seama de imensa diferență dintre cum sunt acum serviciile de stomatologie pentru copii și cum erau pe vremuri.

Voi mai țineți minte cum era vizita la cabinetul de stomatologie când eram noi mici? Mamă, zici că mergeam să ne împuște cineva, nu înainte de a ne schingiui un pic pe scaunul ăla de tortură. Nu e de mirare că nici nu ne trecea prin cap să prevenim afecțiunile dentare prin vizite la dentist, ci ne rugam doar să nu apară vreo problemă majoră care să ne facă să ajungem pe scaunul ăla. Sunetul ăla de freză din cabinetul de stomatologie și melodia de la Twin Peaks au fost cele două sunete majore care mi-au marcat copilăria.

Pe atunci, cabinetele erau albe și rigide, nu colorate și vesele. Medicii erau serioși, de parcă dacă ar fi schițat un zâmbet unui copil venea sfârșitul lumii. Ce să mai zic de spus o vorbă bună, de explicat sau de avut răbdare? Pe atunci, materialele de la stomatolog se țineau în cutii metalice și toată aparatura părea veche de cel puțin o sută de ani. Pe atunci, când mergeam la medic, eram ținuți cu forța, fără să ni se explice ceva, că doar noi eram copii și nu știam sau nu trebuia să știm. Pe principiul că oricum eram prea mici să înțelegem ceva. Și acum am în minte momentul în care m-au legat cu o cămașă de forță ca să îmi scoată polipii. O să vă povestesc despre asta în alt articol. Acum, să revenim la dinți și la serviciile de stomatologie pentru copii!

În ziua de azi, există o mulțime de cabinete stomatologice specializate pe copii care au și prețuri decente. Medicii sunt zâmbitori, aparatura e modernă, informațiile sunt documentate și avizate. Copiii chiar merg acum cu zâmbetul pe buze la stomatolog, pentru că acesta are grijă să transforme tot procesul într-o joacă plăcută pentru copil. Acum, depinde doar de părinte ce atitudine ia față de vizita la stomatolog a copilului și cum îi explică dinainte acestuia ce i se va întâmpla pas cu pas și cu blândețe.

Și părinții se pot documenta mult mai mult ca înainte, când exista doar cartea „Mama și copilul” și sfaturile unor medici cu idei preconcepute. Să fim serioși! Informația ne stă la picioare, cu tot felul de site-uri utile cum sunt cele de aici, care ne învață lucruri de la sigilarea maselor la copii și alimentele necesare creșterii sănătoase a copilului până la idei de jocuri și de petrecere împreună a timpului de calitate. Trebuie doar să dăm click, să ne informăm, să filtrăm informația și să ne creștem copiii armonios. Pentru că până și vizita la stomatolog poate fi una dintre cele mai plăcute și mai amuzante experiențe, dacă și părintele și copilul sunt bine informați și pregătiți pentru întâlnirea cu stomatologul de copii!

La voi cum e cu informarea și cu pregătirea pentru vizita la stomatologie?

Foto: oralanswers.com