Cred că mi-am obișnuit cititorii cu recenzii de cărți o dată la una-două zile, aici sau pe celelalte bloguri ale mele. Cum au trecut patru zile, cum am primit întrebarea: ”Ce ai mai citit?”. Ei bine, recenzia asta a durat un pic mai mult, pentru că am citit biografia de peste 750 de pagini a lui Hillary Clinton. Sunt foarte curioasă să aflu dacă anul acesta SUA va avea la președinție o femeie, în sfârșit. Iar când am văzut cartea Istorie trăită, o autobiografie scrisă de Hillary Clinton, am zis că e un prilej bun de a afla mai multe lucruri despre această femeie și despre viața sa.

Bineînțeles, nu e cazul să vorbim de o analiză literară a textului. Tocmai de aceea, poate, cartea a fost și un pic mai greu de digerat. Cu fiecare pagină pe care o citeam, îmi venea să îi spun lui Hillary Clinton ”Relaxează-te un pic, femeie!”. Și asta pentru că se vede foarte bine și în carte spiritul său perfecționist și bătăios, dorința pentru succes și pentru reușită.

Cartea povestește toată viața sa, cu un lux de amănunte care uneori poate părea suspect. Ceea ce mi se pare prea mult în cartea sa este referirea constantă și punctarea excesivă a faptului că a reușit să facă toate acele lucruri fiind femeie. Este evident că a fost marcată de viețile femeilor din generațiile anterioare din familia sa, care au fost private de anumite drepturi, pentru simplul motiv că erau femei. A trăit exact în perioada în care lucrurile acestea începeau să se schimbe și, ce-i drept, a adus câteva schimbări majore în acest sens. Îmi vin acum în minte două răspunsuri destul de importante în drumul său: unul de la NASA, care a refuzat-o să intre în programul de astronauți, pentru că nu există femei astronaut, și Harvard, care i-a spus că aveau deja un număr suficient de femei la cursuri.

Mi-au plăcut în schimb amănuntele din spatele cortinei, dar și portretele mai în detaliu făcute miilor de oameni pe care i-a întâlnit, de la aprozii Casei Albe sau alegători, până la șefi de stat și personalități celebre. Își povestește viața începând cu descrierea bunicilor și a părinților, punând un accent deosebit pe tatăl său, un republican convins, extrem de zgârcit, de perfecționsit și de intolerant. Apoi continuă cu anii liceului și anii de la Yale, o perioadă care și-a pus amprenta semnificativ asupra formării sale pe plan personal și profesional, deopotrivă.

La Yale îl întâlnește și pe Bill Cinton și rămâne fascinată de figura și de atitudinea lui. Se implică amândoi în campanii electorale și în viața politică, pornind pe un drum cu multe presiuni, obstacole, dar și bucurii. Hillary Clinton povestește în cartea sa toate călătoriile prin țară și prin lume, încercarea de a schimba legile americane, teama cu care a pășit pentru prima dată în Casa Albă în calitate de locuitor al acestei impunătoare clădiri, încercările constate de a o ține pe fiica ei, Chelsea, departe de media și dorința de a-i oferi o adolescență normală, obiceiurile de la Casa Albă, de la activitățile gărzilor de corp și ale bucătarilor, până la ”fantomele” trecutului și ale fostelor Prime Doamne.

Hillary Clinton a fost, fără doar și poate, o Primă Doamnă care a făcut lucrurile altfel: s-a implicat activ în acțiunile publice ale Președintelui și în propunerile legislative americane, a schimbat până și tradiția ca biroul Primei Doamne să fie doar în Aripa de Est a Casei Albe, a șocat prin schimbările dese de look, atât de neapreciate pentru o Primă Doamnă dorită a fi tradițională, a gătit singură într-o bucătărie improvizată din Casa Albă, nemulțumindu-i pe bucătari, care au crezut că nu îi place cum gătesc ei, a dat răspunsuri în interviuri care au stârnit controverse și au iritat mulți oameni dornici să vadă doar o femeie loială și tăcută lângă soțul său.

Și advărul e că e greu ca deodată să lași deoparte toată identitatea ta, toată munca ta, toate activitățile tale și să devii Prima Doamnă a unei țări, doar pentru că soțul tău a devenit Președintele acelei țări. A trebuit să renunțe la numele Hillary Rodham, cu care era cunoscută în lumea avocaturii, a renunțat și la activitatea sa de avocat, precum și la toate celelalte activități normale pe care le face o femeie care nu e în vizorul public.

Sunt foarte multe lucruri extrem de interesante pe care le poți afla din cartea Istorie trăită scrisă de Hillary Clinton. Atât despre ea sau Bill Clinton, cât și despre o mulțime de alte persoane publice vii sau demult dispărute dintre noi. Și le poți descoperi pe toate citind biografia, pe care o găsești pe Libris, la un super preț.

Până atunci, rămâne întrebarea: va câștiga Hillary Clinton alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii în acest an?

Foto: versobooks.com