Nici nu mai știu când și cum l-am descoperit pe Florin Iaru. Cert este că l-am îndrăgit dintotdeauna, atât ca poet și scriitor, cât și ca om. L-am urmărit la TV, în presa scrisă, în online, în cărți și oriunde a mai avut apariții, admirându-i nu doar stilul scriitoricesc, ci și opiniile de viață.

Astăzi, mă opresc puțintel asupra noii sale cărți de proză scurtă, care a apărut anul acesta la Editura Polirom. Se numește Sînii verzi și este o colecție de povestiri, una și una, în stilul specific Florin Iaru. Mai exact, 56 de întâmplări de viață, unele tragice, unele amuzante, unele scoase parcă din filme de neimaginat. O îmbinare perfectă între evenimente petrecute în jurul scriitorului de-a lungul timpului și frumusețea ficțiunii lui.

Titlul cărții este dat de prima întâmplare, care spune povestea Adelei, o tânără de 15 ani, ce suferă de o problemă cruntă pentru femei în general și, mai ales, pentru fetele de vârsta ei: sânii mici. Eu nu m-am regăsit în povestea Adelei că, deh, am stat tot timpul bine la capitolul ăsta. Cu toate astea, mi-a plăcut teribil întâmplarea în sine și încercările Adelei de a-și mări sânii, îmbibându-i într-o „tinctură miraculoasă” de mărar. Evident, la finalul așa-zisului tratament, săraca Adela rămâne cu o mare dezamăgire, pentru că sânii ei nu doar că sunt în continuare mici, dar acum sunt și verzi din cauza compreselor cu mărar. Ei, dar până la urmă, povestea e cu „happy-end”, pentru că apare în scenă Andrei, cel mai cel băiat dintre toți care s-au văzut. Și ce face Andrei? Nu râde de ea, cum fac toți ceilalți tineri, ci îi spune că e „cea mai tare fată din univers” și că și-ar da viața să vadă și el niște sâni verzi. Ce face Adela? Ei bine, da, îi arată lui Andrei sânii ei verzi! Și asta e doar una dintre cele 56 de povestiri semnate Florin Iaru!

Unele întâmplări sunt foarte explicite și au un final bine determinat, însă, majoritatea sunt pline de mister. Așa că ai două opțiuni: 1. Să te enervezi că Iaru nu ți-a spus mură-n gură „ce voia să zică poetul”; 2. Să îți dai frâu liber imaginației și să duci povestea și personajele acolo unde vrei tu. Cred că e evident cât de mult ador eu partea cu imaginația, așa că e de la sine înțeles și cât de mult mi-a plăcut cea mai recentă carte semnată Florin Iaru. Sînii verzi e o colecție de povestiri pe care le citești pe nerăsuflate, ca și cum ai purta o discuție savuroasă cu Florin Iaru, un om de care pur și simplu nu te mai saturi.

Așa că, dacă vrei să te bucuri de o scriitură bună, îți recomand nu să îți faci sânii verzi, bineînțeles, ci să îți iei cartea Sînii verzi a lui Florin Iaru! Eu am găsit-o pe Libris.ro, alături de multe alte titluri cel puțin la fel de atractive. Și știi cu ce mai merge cartea asta? Nu, nu cu o legătură de mărar, așa cum am pus eu în poză, ci cu un pahar de vin de ăla de te unge pe suflet, la fel cum face și cartea asta!

Foto: Andreea Ignat