Mă uit pe raftul cu cărți de la Publica. Îmi apare în față o copertă cu mult albastru și doi ochi de bufniță. Apoi citesc titlul: Să explorăm diabetul cu bufnițe. Pun pariu că și tu ai acum fix aceeași reacție pe care am avut-o eu când am citit titlul ăsta – „Ce…?!”.  Exact! Ca să nu mai spun că are și subtitlu „Eseuri etc.”. Stai! Ceva nu e în regulă aici! Eseuri despre diabet și bufnițe la Publica? Trebuie să văd despre ce e cartea asta! Văd numele autorului – David Sedaris. Sedaris, Sedaris… de unde știu eu numele ăsta? Ah, da! O știu pe actrița Amy Sedaris, o actriță plină de umor de care mi-a plăcut întotdeauna. Păi dacă îmi plac de ea, hai să îi dau și lu` frate-su o șansă, nu?

Întorc cartea și îi citesc pe orizontală cele cinci recenzii de pe ultima copertă: „Este absolut normal să râdem la poveștile amuzante care abundă în această carte, după cum nu este nicio crimă să rămânem oameni”, „Întâmplări personale stânjenitoare, povestite cu mult talent și care stârnesc hohote de râs”, „În orice pagină poți da peste o poveste care să te facă să râzi cu gura până la urechi”, „Sedaris este un povestitor cu abilități remarcabile și un eseist foarte priceput”, „Cel mai amuzant scriitor din America”. Hmmm… și când te gândești că inițial nu voiam să o iau, doar pentru că am crezut că e cu totul altceva…

Când am ajuns acasă, am întins aripile bufniței (a se citi „am deschis cartea”) și am făcut cunoștință, în sfârșit, cu David Sedaris. Și, într-adevăr, am râs. Mult. Și mi-a plăcut enorm stilul lui de povestitor cu umor. Dar pe lângă umor și talent, am mai găsit ceva ce am apreciat mult la David Sedaris: emoția, autenticitatea, valorile. Pentru că dincolo de abilitățile de scriitor și de umorist, David este un om sensibil, puternic ancorat în realitate, cu principii solide despre viață, iubire și carieră.

Nu aș putea spune că am vreo poveste preferată dintre toate cele creionate de Sedaris în cartea sa. Mi-au plăcut toate și am extras din fiecare câte ceva, de la umor până la emoție, de la învățăminte personale din experiențele sale până la informații de cultură generală din toate culturile prin care a fost. Lectura asta a fost ca și cum aș fi câștigat un nou prieten. Un prieten care mi-a destăinuit întâmplări importante din viața sa, un prieten care m-a făcut să râd, un prieten cu care de abia aștept să mai stau la povești. Și până apuc eu în viața asta să mă întâlnesc cu David Sedaris în persoană, îți sugerez să faci și tu ce voi face eu între timp – să îi citesc cărțile. Și să nu mai judeci niciodată o carte după copertă sau titlu, fără să îi dai șansa cuvenită!

Să explorăm diabetul cu bufnițe este disponibilă în colecția Narator, la Editura Publica, acolo unde luna aceasta te așteaptă și multe reduceri atractive, așa că ai toate motivele să îți iei și tu propriul exemplar din umorul lui Sedaris!

Foto: thecarribeancurrent.com