Cred că nu este părinte în lumea asta care să nu fi călcat vreodată pe o piesă de LEGO sau copil care să nu iubească acest joc. Mă uit și la fiică-mea, care le tot asamblează și le dezasamblează, le unește sub diferite forme și construiește în fiecare zi câte ceva nou. Și mă gândesc cum poate un set de piese aparent banal să fie atracția tuturor copiilor de generații întregi.

Puțini știu cum au apărut aceste așa-zise ”cărămizi” și, mai ales, unde. Așa că, am făcut ce fac eu de obicei când văd că un brand are succes: am cercetat și am împărtășit cu voi. Așa am aflat că brandul LEGO s-a născut în Danemarca, și nu în Statele Unite ale Americii, așa cum crede majoritatea. Iată povestea!

În 1916, tâmplarul Ole Kirk Christiansen a cumpărat un mic atelier de tâmplărie în satul Billund din Danemarca. Atelierul avea o istorie bogată, datând din 1895. În 1924, atelierul a ars din temelii, așa că proprietarul său, Ole Kirk Christiansen, a trebuit să refacă locul complet. A văzut în această întâmplare nu o tragedie, ci o oportunitate de a se reinventa și de a face ceva diferit. Așa că, în 1932 a început să fabrice produse din lemn în miniatură, de aici venindu-i ulterior ideea de a produce jucării pentru copii.

În 1934, Christiansen a lansat un concurs printre angajații săi, cu scopul de a găsi cel mai bun nume pentru fabrică. Favoritul a rămas LEGO, un joc de cuvinte inventat chiar de el – leg godt – care în daneză înseamnă ”joacă bună”, iar în latină ”el le pun la loc”.

În 1947, LEGO devine prima companie daneză ce deține o mașinărie de injectat mase plastice cu scopul de a produce jucării. În 1955, LEGO lansează faimoasele cărămizi în 28 de modele și 8 vehicole, urmând ca abia în 1958 să fie inventat și brevetat sistemul de îmbinare LEGO așa cum îl știm și astăzi.

După patru ani, în 1962, LEGO nu mai este distribuit doar în Danemarca, ci ajunge și în Statele Unite ale Americii, unde este extrem de îndrăgit de toți copiii. Încetul cu încetul, faimoasele cărămizi au ajuns în casele copiilor din lumea întreagă, sub diferite forme și denumiri de colecție.

LEGO este un joc care dezvoltă imaginația și care îl face pe cel mic mai îndemânatic, mai abil și mai predispus să gândească singur. Îl provoacă să își pună creativitatea la bătaie și să transforme micile piese în adevărate construcții care existau ână atunci doar în mintea lui. Este un joc potrivit atât pentru fete, cât și pentru băieți de toate vârstele, așa că LEGO a fost, este și va rămâne unul dintre cele mai potrivite și mai îndrăgite cadouri pentru cei mici.

Copilul tău are un set LEGO?

Foto: cunoastelumea.ro