Știți vorba aia cu „nici prea mult, nici prea puțin”? Ei, fix despre asta vorbim și noi astăzi în rubrica Pe limba ta, bineînțeles, cu accent pe cuvintele din limba română. Am auzit de atâtea ori cuvinte folosite cu litere în plus sau în minus, încât am zis că trebuie să fac o listă cu ele și să explic, conform Domnului Dicționar, unde punem și unde nu punem acele litere. Sunt multe situații în care cuvintele sunt scrise greșit cu litere în plus sau în minus (de exemplu, formele corecte: fii, copiii, creează, propriii etc. – pentru care voi face articole separate), dar astăzi vreau să vorbim despre 20 de cuvinte cu forme incorecte în funcție de niște litere, cuvinte pe care mulți români le folosesc greșit atât în scris, cât și în vorbirea curentă, din lipsă de informare, din obișnuință, din ignoranță. Evident, lăsăm deoparte greșelile de tastare (așa-zisele „typos”), pentru că nu își au locul pe aici.
Și uite așa, vă las mai jos lista cu cele 20 de cuvinte pe care eu le-am identificat ca fiind folosite cu forme greșite în vorbirea limbii române, fie cu litere în plus, fie cu litere în minus. Le scriu în ordine alfabetică (să nu care cumva, să se supere între ele) și în forma lor corectă (să le arătăm puțin respect).
- Așază
Folosit de cele mai multe ori cu litera „e” în plus, forma corectă a verbului „a (se) așeza” în cazul de față este „așază”, nu „așează”. Practic, „e” se transformă în „a”. Puteți să vă gândiți că „e” se așază, adică coboară, și ajunge la „a”, prima literă din alfabet, ca să vă fie mai ușor de reținut data viitoare când vă veți întreba cum e corect.
Corect: Maria se așază pe scaun.
Incorect: Maria se așează pe scaun.
- Bancnotă
Banii din ziua de azi sunt un banc? Gândiți-vă la asta când mai pronunțați cuvântul „bancnotă”, pentru că fix așa se folosește corect.
Corect: Irina a scăpat o bancnotă.
Incorect: Irina a scăpat o bacnotă. / Irina a scăpat o bagnotă.
- Biscuit
„Biscuiți? Biscuim, Măria ta!”, dacă tot ne-am dus în zona de banc. Dar cum spunem la un singur soldat? Pardon, „biscuit”! Fix așa – biscuit. Data viitoare când trebuie să pronunțați acest cuvânt și sunteți în dubii, dacă e cu „e” la final sau fără „e” la final, gândiți-vă pur și simplu la biscuiți fără E-uri.
Corect: Mi-e poftă de un biscuit.
Incorect: Mi-e poftă de un biscuite.
- Cunoștință
Există „știință” și există „conștiință”, dar nu există deloc „cunoștiință”. Despre acest cuvânt folosit în anumite expresii vom vorbi și în articolele următoare, așa că punem punct aici.
Corect: Am o cunoștință care are livadă.
Incorect: Am o cunoștiință care are livadă.
- Deconspira
Cuvântul își are originile în franceză și înseamnă a demasca, a divulga un secret. Data viitoare când îl folosiți și vă întrebați dacă e cu „s” sau fără „s”, aduceți-vă aminte de încăperile minuscule ale francezilor sau de porțiile lor de mâncare la fel de mici. Pe principiul „mai puțin”, tăiați cu încredere litera „s”!
Corect: Solistul trupei Carla`s Dreams a fost deconspirat.
Incorect: Solistul trupei Carla`s Dreams a fost desconspirat.
- Delincvent
Am văzut acest cuvânt scris greșit chiar și pe burtierele unor posturi de televiziune și de nenumărate ori pronunțat greșit în vorbirea curentă. Chiar dacă termenul vine de la „delict” și, în mod normal, te-ai duce cu gândul la „delicvent” sau „delictvent”, forma corectă a cuvântului este „delincvent”.
Corect: În ochii ei este doar un delincvent.
Incorect: În ochii ei este doar un delicvent.
- Erbicid
Erbicidul este acea substanță chimică folosită pentru distrugerea ierburilor și a buruienilor nedorite. Data viitoare când trebuie să îl folosiți și nu știți dacă e „ierbicid” sau „erbicid”, gândiți-vă la „i-ul” de la început ca la o iarbă nedorită de care trebuie să scăpați.
Corect: Trebuie să cumpărăm erbicid.
Incorect: Trebuie să cumpărăm ierbicid.
- Feblețe
Când doctorița fiică-mii i-a zis Rebecăi că e „feblețea” ei, mi-a zâmbit sufletul de bucurie. Nu doar pentru că fiică-mea ar fi și feblețea medicului nostru, ci și pentru că doamna doctor a folosit termenul corect. Data viitoare când sunteți în dubii atunci când trebuie să îl folosiți, gândiți-vă că începe la fel ca luna „februarie”, când gradul de „feblețe” crește simțitor de la atâtea inimioare siropoase.
Corect: Rebeca este feblețea mea.
Incorect: Rebeca este flebețea mea.
- Foitaj
Gospodini și gospodine, pasionați de bucătărie și iubitori de mâncăruri bune, data viitoare când mai gătiți ceva în „foitaj” nu uitați că nu trebuie să puneți „e-uri”. De niciun fel!
Corect: A făcut un foitaj foarte pufos.
Incorect: A făcut un foietaj foarte pufos.
- Grizonant
Simțiți că albiți deja de la câte cuvinte sunt folosite greșit în limba română? Asta înseamnă că veți avea părul grizonant, și nicidecum grizonat. Și pentru că oamenii cu părul alb cică au nevoie de mai multe vitamine, ce-ar fi să adăugăm puțină vitamina… „n”?
Corect: S-a uitat în oglindă și și-a văzut părul grizonant.
Incorect: S-a uitat în oglindă și și-a văzut părul grizonat.
- Inopinat
Dacă vă gândiți la anumite situații de mai sus ca fiind „inopinante”, să știți că nu are cum să fie așa, din simplul motiv că acest cuvânt nu există. Forma sa corectă este „inopinat”. Practic, te ia atât de pe nepregătite, încât te dă pe spate și îți cade „n-ul”, vorba aia!
Corect: Aseară am avut parte de vizita inopinată a soacrei.
Incorect: Aseară am avut parte de vizita inopinantă a soacrei.
- Milieu
Hai, recunoașteți! Toți am avut în casă la un moment dat un „milieu”! Da, credeți-mă, ați avut și voi tot „milieu”, chiar dacă îi spuneați incorect „mileu”!
Corect: Am găsit în dulap un milieu făcut de bunica mea.
Incorect: Am găsit în dulap un mileu făcut de bunica mea.
- Mostră
Mostrele pot fi foarte utile și simpatice! Nu trebuie să le priviți ca fiind monștri, pentru că nu vă fac nimic rău!
Corect: A primit din partea vânzătoarei o mostră de cremă pentru corp.
Incorect: A primit din partea vânzătoarei o monstră de cremă pentru corp.
- Mustață
Dacă sunteți în dubii și nu știți cum e corect (mustață sau musteață), gândiți-vă că mustața trebuie tunsă și întreținută, așa că tăiați-i cu încredere litera „e”!
Corect: A luat premiul întâi pentru cea mai creativă mustață.
Incorect: A luat premiul întâi pentru cea mai creativă musteață.
- Obstetrică
Pentru cine nu știe, obstetrica este o „ramură a chirurgiei care se ocupă cu fiziologia și patologia sarcinii și a nașterii, precum și cu asistența în timpul nașterii și în perioada de lăuzie” (DEX). Și ca orice făt care iese la un moment dat din burta mamei, la fel trebuie să iasă și litera „r” din forma folosită incorect – „obstretrică”. Pe principiul: Felicitări, aveți un… „R”!
Corect: Am programare vineri la obstetrician.
Incorect: Am programare vineri la obstretician.
- Plăcea
După naștere, hai să vorbim un pic și despre plăcere! Nu vreau să știu ce v-ar „place”, ci ce v-ar „plăcea”!
Corect: Mi-ar plăcea să avem o justiție corectă.
Incorect: Mi-ar place să avem o justiție corectă.
- Repercusiune
Când nu folosim corect limba română, mai ales atunci când lucrăm în domenii conexe comunicării, repercusiunile pot fi grave. Așa că „don`t be an ass”, vorba englezului, și scoate „r-ul” din „repercursiune”!
Corect: Acțiunile lui au lăsat repercusiuni grave asupra elevilor.
Incorect: Acțiunile lui au lăsat repercursiuni grave asupra elevilor.
- Serviciu
Oameni buni, în fiecare zi, lumea merge la serviciu! Nu merge nimeni la „servici”, pentru că „servici” nu există! Și nu vă mai plângeți că nu aveți „servici”, că nici nu veți avea! Mai bine v-ați căuta „serviciu”!
Corect: Sunt la serviciu până la ora 18:00.
Incorect: Sunt la servici până la ora 18:00.
- Voiam
Ca orice lucru din trecut, e mai bine să lăsăm lucrurile acolo. La fel e și cu litera „r”, adesea adăugată incorect la forma de trecut a verbului „a vrea”.
Corect: Când eram mică, voiam să mă fac scriitoare.
Incorect: Când eram mică, vroiam să mă fac scriitoare.
- Greșeală
Ironic sau nu, nu m-am putut abține! Un cuvânt des folosit în mod greșit este chiar „greșeală”, utilizat de mulți oameni fără „e”. Ei, uite că uneori „e-urile” sunt bune, iar în cazul de față trebuie folosit!
Corect: A făcut o greșeală uriașă.
Incorect: A făcut o greșală uriașă.
Ei, cum e? Sunt cuvinte din lista de mai sus despre care nu știați că trebuie scrise așa? La ce alte cuvinte mai știți că pun românii litere în plus sau în minus?
Foto: strategicjuju.com
[…] Ce cuvinte trebuie scrise cu litere în plus sau în minus Știți vorba aia cu „nici prea mult, nici prea puțin”? Ei, fix despre asta vorbim și noi astăzi în rubrica Pe limba ta, bineînțeles, cu accent pe cuvintele din limba română. Am auzit de atâtea ori cuvinte folosite cu litere în plus sau în minus, încât am zis că trebuie să fac o listă cu ele și să explic, conform Domnului Dicționar, unde punem și unde nu punem acele litere. Sunt multe situații în care cuvintele sunt scrise greșit cu litere în plus sau în minus (de exemplu, formele corecte: fii, copiii, creează, propriii etc. […]
[…] Ce cuvinte trebuie scrise cu litere în plus sau în minus Știți vorba aia cu „nici prea mult, nici prea puțin”? Ei, fix despre asta vorbim și noi astăzi în rubrica Pe limba ta, bineînțeles, cu accent pe cuvintele din limba română. Am auzit de atâtea ori cuvinte folosite cu litere în plus sau în minus, încât am zis că trebuie să fac o listă cu ele și să explic, conform Domnului Dicționar, unde punem și unde nu punem acele litere. Sunt multe situații în care cuvintele sunt scrise greșit cu litere în plus sau în minus (de exemplu, formele corecte: fii, copiii, creează, propriii etc. […]
[…] Ce cuvinte trebuie scrise cu litere în plus sau în minus Știți vorba aia cu „nici prea mult, nici prea puțin”? Ei, fix despre asta vorbim și noi astăzi în rubrica Pe limba ta, bineînțeles, cu accent pe cuvintele din limba română. Am auzit de atâtea ori cuvinte folosite cu litere în plus sau în minus, încât am zis că trebuie să fac o listă cu ele și să explic, conform Domnului Dicționar, unde punem și unde nu punem acele litere. Sunt multe situații în care cuvintele sunt scrise greșit cu litere în plus sau în minus (de exemplu, formele corecte: fii, copiii, creează, propriii etc. […]