Când eram mică și îi auzeam pe ai mei că vorbeau despre cât de mult le plăcea filmul Kramer contra Kramer, habar nu aveam cine era actrița din rolul cu pricina. Cu timpul, am văzut-o din ce în ce mai des la televizor. Cu fiecare rol, cu fiecare apariție TV, cu fiecare premiu câștigat, am admirat-o și am îndrăgit-o din ce în ce mai mult. Și nu doar pentru talentul său actoricesc pe care îl stăpânește și îl dezvoltă de atâția ani, ci și pentru felul său unic de a fi tot ea… Meryl Streep.

I-am ascultat de multe ori discursurile și interviurile, am frunzărit de multe ori articole despre ea, dar nu am apucat niciodată să citesc o carte despre viața ei. Până de Sărbători, când am decis că e cazul să îmi închei lista de lecturi din 2017 cu biografia lui Meryl Streep, scrisă absolut minunat de către Michael Schulman.

Născută Mary Louise Streep, pe 22 iunie 1949, la New Jersey, Meryl Streep a fost atrasă încă de mică de ideea de joc actoricesc, cu toate implicațiile care vin la pachet, de la plăcerea și ușurința de a se transpune în pielea altcuiva, până la satisfacția de a-i influența pozitiv pe oameni. A fost dintotdeauna diferită de ceilalți, atât prin gândire, cât și prin atitudine și creativitate. Dacă majoritatea caută încontinuu să își găsească sinele, ea a căutat mereu să fie tot altcineva, găsind în aceste transpuneri adevărata plăcere și lecție a vieții.

De la primul său rol din copilărie, în comunitatea din care făcea parte, atunci când a jucat-o la doar câțiva anișori pe Sfânta Maria, Meryl Streep a simțit energia pe care i-o oferea atât de puternic transpunerea în personaj. De atunci și până în prezent, a căutat tot timpul să dea o notă personală, unică și creativă rolurilor pe care le-a jucat. Actoria a fost modul său de a comunica altfel cu publicul, de a se reinventa cu fiecare rol, de a învăța încontinuu despre ea, despre ceilalți, despre viață și actorie.

Cartea o înfățișează pe Meryl cea din spatele rolurilor care au făcut-o atât de celebră și arată drumul și mai ales provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul anilor. Munca, dedicarea, pasiunea, talentul, modestia, unicitatea, învățarea au fost toate lucruri care au reprezentat-o constant pe Meryl Streep. Aș adăuga și zâmbetul, precum și acel-ceva doar al ei, care a scos-o de fiecare dată din mulțime și ne-a arătat cum se poate duce actoria la un alt nivel. A fost tot timpul modestă, la locul ei, și-a văzut de fiecare dată de treabă și nu a fost niciodată conștientă de puterea pe care chipul și atitudinea sa le aveau asupra celorlalți.

A dus o viață plină de obstacole, dar a găsit întotdeauna o cale de a le depăși cu zâmbetul pe buze și cu lecția învățată. Iar asta este o atitudine pe care nu ai cum să nu o iubești!

Cartea sa biografică scoate la lumină evenimente și oameni din viața lui Meryl Streep, de la colegii de breaslă care au ajutat-o sau i-au pus piedici, până la marile iubiri, începând cu iubiții din tinerețe, continuând cu John Cazale, cel căruia i-a fost alături până în clipa morții și terminând cu Don Gummer, bărbatul cu care este căsătorită de 40 de ani.

Dacă vrei să afli povestea din spatele brandului și să descoperi omul Meryl Streep, de la zâmbete la tristețe și de la muncă la succes, atunci cartea Tot ea. Becoming Meryl Streep este lectura perfectă pentru tine! E mai mult decât o simplă biografie a unei actrițe de la Hollywood! E lecția de viață despre o femeie care a știut să își urmeze calea și să se reinventeze de fiecare dată!

Găsești cartea în colecția Victoria Books de la Editura Publica, alături de multe alte cărți biografice care merită toată atenția ta!

Foto: politico.com