Mihai Stoica este Recruitment Partner la Humans și speaker în cadrul HR Summit Iași 2013, unde va vorbi despre dezvoltarea personală și dezvoltarea personalului. Până săptămâna viitoare, când îl poți întâlni personal, poți să îl descoperi prin interviul pe care i l-am luat:
1. Cum a apărut pasiunea pentru HR și cum s-a dezvoltat ea în viața dumneavoastră?
As putea spune ca a fost o inamplare sa lucrez in domeniul resurselor umane. Am terminat facultatea de psihologie si nu-mi doream sa lucrez nici macar o zi intr-un sistem de stat. Pentru ca nu aveam experienta iar companiile private angajau doar oameni cu experienta, am preferat sa pornesc de jos in reteau celui mai mare retailer national de electrocasnice. Dupa o evolutie timp de 2 ani acolo, intr-o zi am primit un telefon de la unul dintre cei mai mari producatori de mobila de lux din regiune si atunci a inceput totul. Imi placea cu adevarat ceea ce faceam si dupa un parcurs de 7 ani ca manager de resurse umane am ales calea antreprenoriatului, fondand HUMANS impreuna cu sotia mea. De atunci dezvoltam proiecte de dezvoltare organizationala, impreuna cu o echipa de oameni extraordinari, care au venit alaturi de noi din medii diferite si cu experiente pe cat de diferite pe atat de utile in parteneriatele pe care le avem cu clientii nostri. Faptul ca fiecare dintre noi are un background in psihologie si ulterior specializari de diferite domenii ne ajuta sa abordam proiectele intr-un mod diferit dat totusi unitar.
2. La HR Summit Iași 2013 veți vorbi despre un subiect care merită dezbătut pe larg: ”De la dezvoltarea personală la dezvoltarea personalului”. Ce se poate întâmpla în lipsa dezvoltării personalului? Dar în a celei personale?
Fara o dezvoltare a personalului nu exista o adevarata dezvoltare a organizatiei. Avem printre clientii nostri si companii de dimensiuni mici, unde antreprenorii care le-au fondat inteleg atat de bine importanta dezvoltarii oamenilor, dar la fel de bine am intalnit manageri de resurse umane din companii mari care considera ca pachetul de beneficii materiale este suficient pentru satisfactia oamenilor pe termen lung. GRESIT. Faptul ca nu te ocupi de dezvoltarea oamenilor tai iti va oferi intr-o zi supriza ca intr-o zi ei sa migreze catre un competitor care poate ca ofera cu 10% mai putine beneficii insa este interesat de evolutia lor profesionala dar si de cea personala. Nu putem vorbi de dezvoltare profesionala fara componenta dezvoltarii personale pentru ca ar fi o falsa impresie. Ajutam oamenii sa se inteleaga pe ei si sa inteleaga ce ii determina pe cei din jurul lor sa aiba diferite comportamente. Plecand de la autointelegere, putem cu adevarat sa incepem un proces de transformare.
3. Care sunt principalele instrumente de dezvoltare pe care un manager ar trebui să le pună la dispoziția personalului său și care este periodicitatea cu care ele trebuie folosite?
In multe companii, accesul oamenilor la dezvoltare personala este incurajat, atat prin posibilitatile pe care le au de a participa la programe open cat si la programele organizate intern de companii. Daca in cazul dezvoltarii pofesionale angajatii prefera sa ia parte la programe in-house, atunci cand vorbim de dezvoltare personala, oamenii prefera sa lucreze cu oameni cu care nu interactioneaza zilnic. Este mai confortabil ca vulnerabilitatile lor sa nu fie stiute de cei cu care colaboreaza in mod obisnuit. Programele de coaching implementate in companii constituie un puternic agent al schimbarii, iar daca intrebarea ta era legata de ce fac managerii pentru a asigura dezvoltarea oamenilor lor, coaching-ul este un instrument care poate sa aduca multa valoare oricarui manager.
4. Cum gestionați situațiile în care personalul nu este receptiv la traininguri și la dezvoltare?
In toate programele noastre oamenii au fost receptivi pentru ca i-am castigat inca de la inceput de partea noastra. Este foarte important setting-ul lor atunci cand intra in aceste proiecte. Ne ocupam de acest aspect atat prin actiunile premergatoare sesiunilor sustinute de noi cat si prin cele din timpul formarilor propriu-zise. Folosim metoda Invatarii Accelerate care are ca prim obiectiv crearea mediului de invatare, fara de care orice tentativa de dezvoltare este inutila. Am avut solicitari din partea unor foarte buni profesionisti in domeniile lor pentru a fi traineri colaboratori ai nostri, am inceput sa lucram impreuna pe anumite programe, insa atunci cand au ajuns in punctul de a pregati cu adevarat in cele mai mici detalii un program real de dezvoltare, multi dintre ei au renuntat, deoarece pentru pregatirea unei ore de training in sala este nevoie de cel putin alte sase ore de pregatire in birou. Pare mult si incredibil insa atunci cand vrei sa livrezi training care sa aduca valoare reala, e nevoie sa depui efort real. Salisfactia este maxima, nimic nu egaleaza aplauzele pe care le primesti la finalul unui program si chipurile participantilor care pleaca din sala cu promisiunea ca vor reveni si cu intrebari mai multe decat cele pe care le aveau la inceput.
5. Cum se vede piața de HR din România din prisma lui Mihai Stoica?
O piata care s-a dezvoltat mult in ultimii 5 ani, chiar daca bugetele au fost reduse simtitor. Dar asa cum la HUMANS ne conducem si dupa dictonul Do more with less cred ca aceasta piata de HR s-a si maturizat mult iar companiile sunt mult mai atente la ce cumpara. Pentru ca sunt convins ca domeniul resurselor umane este unul in care este loc de foarte multa inovatie, lucru pe care noi il promovam cu pasiune, cred ca doar dezvoltarea continua poate duce la inovatie. Cred ca a luat sfarsit perioada in care in departamentul de resurse umane putea lucra oricine. Daca Gusteau din Ratatouille spunea ca oricine poate sa gateasca, nu acelasi lucru este valabil pentru domeniul resurselor umane. Cred ca este domeniul oamenilor cu adevarat pasionati care cladesc lucruri pe pasiunea lor de a fi aproape de ceilalti.
Dacă vrei să afli mai multe despre Mihai Stoica și despre HR, vino pe 17 octombrie la HR Summit Iași 2013! Înscrie-te aici și prinde-ți locul la cea mai mare conferință de HR din Estul României!
Comenteaza