Încrederea în sine a copilului meu este una dintre cele mai importante aspecte care țin de dezvoltarea sa. Pun un foarte mare accent pe întărirea încrederii în forțele proprii ale copilului, pentru că știu cum e să nu ai încredere în tine și cât de important este să nu ajungi un adult temător, neîncrezător, care nu poate lua decizii singur.

Tocmai de aceea m-am bucurat teribil când Adriana Mitu a scris o carte terapeutică pentru copii despre încredere în sine. Unde mai pui că cu greu găsești povești care chiar să ajute un copil să se dezvolte sănătos emoțional și să ajungă un adult împlinit. Jocurile și poveștile sunt calea de comunicare cea mai facilă cu cei mici, iar Adriana le-a inclus pe amândouă în cartea sa.

Adriana a scris de fapt patru astfel de cărți, iar astăzi vă povestesc despre cea cu încrederea în sine, numită Povestea oiței Gogoșica, pe care Rebeca mea o adoră. Cartea începe cu câteva noțiuni despre încredere în sine, cu explicarea importanței conceptului de imagine de sine și cu câteva întrebări pe care părinții le pot adresa copiilor, pentru a scoate în evidență abilitățile și competențele celor mici.

Cartea „Povestea oiței Gogoșica” este perfectă pentru a-ți ajuta copilul să aibă mai multă încredere în el. Tratează subiecte ca neîncredrea în forțele proprii, influențarea negativă a încrederii în sine prin părerile celorlalți, dorința de a fi acceptat de către ceilalți, comparațiile cu alte persoane, dar și transformarea defectelor în calități.

Povestea este captivantă și plină de lecții utile atât pentru copii, cât și pentru adulți. La finalul poveștii, Adriana a inclus o serie de activități perfecte pentru a înțelege mai bine povestea și pentru a pune în practică metodele de creștere a încrederii în sine:
– Întrebări de înțelegere a textului;
– Întrebări de personalizare;
– Jocuri pentru dezvoltarea inteligenței emoționale;
– Soluții pentru creșterea încrederii în sine.

Vă las pe voi să le descoperiți pe toate, alături de copiii voștri, în cartea „Povestea oiței Gogoșica”, pe care o găsiți la Editura Diana. Eu revin cu informații și despre celelalte cărți din colecția „ABC-ul poveștilor terapeutice”, pentru că sunt genul de cărți care nu ar trebui să lipsească din biblioteca și din dezvoltarea nici unui copil.

La final, vă las cu un citat pe care l-am găsit în carte și în care cred foarte mult: „În spatele unui copil care are încredere în el însuși, se află un părinte care a crezut în acel copil” (Matthew Jacobson). Voi aveți încredere în copiii voștri?