În caz că plecați în august prin celebrul și binemeritatul concediu, zic să vă las mai jos lista cu scriitorii născuți luna asta, că poate vă inspiră să alegeți ce cărți să luați cu voi în vacanță! Le și citiți, da? Nu doar faceți poze cu ele pe plajă, la munte sau pe unde mai evadați voi vara asta.
1. David Duchovny – 7 august 1960
Da, da, știu că e actor, înainte de toate. Bine, dacă o luăm așa, e un bărbat tare arătos, înainte de toate. Dar domnul Californication este și scriitor. A publicat până acum trei cărți, dintre care două au apărut și la noi. Iar surpriza e că sunt chiar foarte-foarte bune. Ia puneți voi frumos în coș Holy cow și Bucky F*cking Dent!
2. Daniel Keyes – 9 august 1927
Când zici Arghezi, zici flori de mucigai. Când zici Baudelaire, zici florile răului. Când zici Keyes, zici Flori pentru Algernon. Este cea mai cunoscută carte a sa, pentru care a primit și Premiul Hugo, iar în anul 2000 a fost desemnat cel mai emerit autor de către Science Fiction and Fantasy Writers.
3. John Galsworthy – 14 august 1867
Cine n-a auzit măcar o dată-n viață de Forsyte Saga? Da, domnul Galsworthy e responsabil. Tot el e responsabil și pentru premiul Nobel pentru Literatură pe care l-a câștigat în 1932.
4. Charles Bukowski – 16 august 1920
V-am zis vreodată cât de mult îl iubesc eu pe Bukowski și cum îi devorez cărțile? Da, știu, nu pierd nici o ocazie să zic asta. Îl iubesc pe Bukowski! Nah, că am mai zis o dată! Și aici chiar nu am cum să vă recomand o singură carte scrisă de omul ăsta. A scris mii de poezii, sute de nuvele și 6 cărți, pe care vă îndemn să le citiți pe toate.
5. Sean Penn – 17 august 1960
De-o seamă cu David Duchovny, Sean Penn este și el actor și scriitor. Cartea lui, Bob Honey care face și drege, a apărut anul acesta și la noi, la Editura Polirom, iar eu am citit-o într-o dimineață de weekend și de leneveală în pat.
6. Ray Bradbury – 22 august 1920
Născut în același an cu Bukowski, Bradbury s-a remarcat ca scriitor de romane SF, mistery, horror și fantasy. Cărțile sale au fost ecranizate în peste 20 de filme și show-uri, iar cea mai cunoscută operă a lui, pe care o iubesc de mor, este Fahrenheit 451.
7. Mary Shelley – 30 august 1797
Chiar dacă pe vremea ei era mai cunoscută ca editor al operelor scrise de soțul ei, poetul și filosoful Percy Shelley, Mary a rămas în istorie și pentru Frankenstein, cel mai celebru roman al său. Nah, trebuia să fie și o femeie pe lista de azi, care să aducă puțintel horror în ograda bărbaților, nu?
Gata? Ați ales? Cine merge cu voi în vacanță?
Photo by Dan Dumitriu on Unsplash
Comenteaza